Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάποτε θα καταλάβετε με τι πληρώνετε τις δωρεάν υπηρεσίες, λέει ο Κουκ

Κάποτε θα καταλάβετε με τι πληρώνετε τις δωρεάν υπηρεσίες, λέει ο Κουκ

Με την ύψιστη αναγνώριση του αμερικανικού Κέντρου Ηλεκτρονικού Μετώπου EPIC για τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα τιμήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρείας. Στην ομιλία του, ο Τιμ Κουκ απευθύνθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε Google και Facebook καυτηριάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο που βασίζεται στην ρευστοποίηση σε χρήμα των προσωπικών δεδομένων εσκεμμένα εφησυχασμένων χρηστών των δωρεάν υπηρεσιών τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple τιμήθηκε με την ύψιστη αναγνώριση του EPIC, του αμερικανικού Κέντρου Πληροφόρησης για το Ηλεκτρονικό Απόρρητο, για τον σεβασμό που επιδεικνύει στην ιδιωτικότητα ως επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο.

Στην ομιλία του, ο Τιμ Κουκ απευθύνθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε Google και Facebook καυτηριάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο που βασίζεται, όπως χαρακτηριστικά είπε, στην ρευστοποίηση σε χρήμα των προσωπικών δεδομένων εσκεμμένα εφησυχασμένων χρηστών των δωρεάν υπηρεσιών τους.

Τo EPIC απένειμε τον τίτλο του Champion of Freedom για την ηγεσία του Τιμ Κουκ στην Apple, τίτλος που έχει απονεμηθεί και στον Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Απευθύνομαι σε εσάς από την Κοιλάδα του Πυριτίου, εκεί όπου οι πλέον εξέχουσες και επιτυχημένες επιχειρήσεις έχουν χτιστεί εφησυχάζοντας τους πελάτες τους για τα προσωπικά τους στοιχεία. Καταπίνουν τα πάντα στην προσπάθειά τους να μάθουν περισσότερα για σας και να τα μετατρέψουν σε κέρδος. Θεωρούμε πως αυτό είναι λάθος», είπε ο Τιμ Κουκ.

«Μπορεί να θεωρείτε ότι πρόκειται για δωρεάν υπηρεσίες, δεν πιστεύουμε όμως ότι οι επιχειρήσεις αυτές δικαιούνται επεξεργασίας και πώλησης του περιεχομένου των e-mail ή του ιστορικού των αναζητήσεών σας ή ακόμα και των οικογενειακών σας φωτογραφιών για, ένας Θεός ξέρει ποιον, διαφημιστικό σκοπό», εμφανίστηκε να λέει εξ αποστάσεως ο επικεφαλής της Apple. «Δεν θέλει να γίνει έτσι η Apple», είπε ο Κουκ και εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως «Κάποια μέρα, οι πελάτες τους θα διακρίνουν περί τίνος πραγματικά πρόκειται.»

Διαβάστε περισσότερα για το απόρρητο στο tech.in.gr:

Πάντως, στην κριτική που ασκεί ο Τιμ Κουκ στην Google έχει δοθεί παλαιότερα απάντηση δια στόματος Sundar Pichai, ηγετικού στελέχους της Google στα τμήματα Android και Chrome, σε συνέντευξή του στο Forbes.com. «Οι υπηρεσίες μας χρησιμοποιούνται από επιλογή -και είναι ιδιαίτερα αγαπητά προϊόντα, πολλά από τα οποία ξεπερνούν το 1 δισ. χρήστες. Παρέχουν μεγάλη αξία. Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες είναι δωρεάν. Είναι λιγάκι ανεύθυνο να λέει κανείς ότι θα έπρεπε να κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια», απαντά ο Pichai, αναφερόμενος στα προϊόντα της Apple. «Έχουμε βρει έναν τρόπο να παρέχουμε σημαντικές υπηρεσίες στους χρήστες, υπεύθυνα, κι αυτό είναι που έχει σημασία. Οι περισσότεροι χρήστες, αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι νιώθουν άνετα με τον τρόπο που λειτουργεί αυτό το σύστημα», είχε απαντήσει ο Pichai στις 26 Φεβρουαρίου 2015 σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Forbes.

Ο Κουκ επικαλέστηκε την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, ως δικαίωμα κατοχυρωμένο από το αμερικανικό σύνταγμα, αλλά και ως ζήτημα «ηθικής».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πολλές φορές καταγραφεί η αδιαφορία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ιδιαίτερα των νέων, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την διαρκή επιδίωξη της επιβράβευσης στα κοινωνικά δίκτυα, υπό μορφή Like (Facebook) ή κοινού από ακόλουθους -Follower (Twitter, Instagram, blogging).
Στην Ευρώπη, θεωρείται πιο ευαίσθητο το θέμα της προστασίας του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, με παραδείγματα όπως το Δικαίωμα στην Λήθη ή η υπόθεση europe-vs-Facebook, αν και ο τρόπος που λειτουργούν οι Αρχές στην Ε.Ε. έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως προστατευτισμός της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και δη, ως εχθρικότητα απέναντι σε αμερικανικές επιχειρήσεις από την Σίλικον Βάλεϊ που υπερέχουν από τις ευρωπαϊκές.

Από την άλλη, ο Τιμ Κουκ μάλλον έχει δίκιο: δεν θα πρέπει να χρειάζεται να επιλέξουμε ανάμεσα στην πώληση των προσωπικών μας δεδομένων και στην προστασία του απορρήτου μας. -θα πρέπει να επέλθει ισορροπία.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024