Τέτοιο καιρό πριν από έναν χρόνο, ο ιρλανδός Γκάρεθ Λι έμπαινε στο ζαχαροπλαστείο Ashers Baking Company στο Μπέλφαστ, προκειμένου να παραγγείλει μια τούρτα με σύνθημα υπέρ των γκέι γάμων για μια εκδήλωση με αφορμή τη Διεθνή Μέρα κατά της Ομοφοβίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου.

Η τούρτα θα έγραφε το μήνυμα «στηρίξτε τους γάμους των ομοφυλοφίλων» -σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η πιθανότητα ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος για την νομιμοποίηση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπως και τελικά έγινε πριν μερικές ημέρες.

Ο Λι, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, πλήρωσε την τούρτα και αποχώρησε από το κατάστημα με τους υπεύθυνους να του λένε πως θα τον ειδοποιήσουν όταν αυτή θα είναι έτοιμη.

Αντ’ αυτού ο Λι έλαβε ένα τηλεφώνημα που τον ενημέρωνε πως το ζαχαροπλαστείο αρνήθηκε να εκτελέσει την παραγγελία του λέγοντας πως το σύνθημα προσέκρουε στα χριστιανικά πιστεύω της διεύθυνσης.

Έτσι, ο Λι κατέθεσε αγωγή εναντίον του Ashers Baking Company, με τα δικαστικά έξοδα να τα καλύπτει η Επιτροπή Ισότητας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πρωτοδίκως, τον περασμένο Μάρτιο, δικαστήριο του Μπέλφαστ επέβαλε στον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου πρόστιμο 700 ευρώ αφού έκρινε πως η άρνηση του ενέχει σεξιστική διάκριση.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος ο Λι στην ακροαματική διαδικασία, το ζαχαροπλαστείο του επέστρεψε τα χρήματά του, ένα χρηματικό ποσό της τάξεως των 50 ευρώ περίπου, ένα γεγονός που τον έκανε να αισθανθεί «ανάξιος και κατώτερος άνθρωπος».  

«Δεν γίνεται οι θρησκευτικές απόψεις του καθενός να υπαγορεύουν ποιος είναι ο νόμος» τόνισε η δικαστής Ιζομπελ Μπράουνλι.

«Με χαρά εξυπηρετούμε τους πάντες, αλλά δεν μπορούμε να προωθούμε έναν σκοπό που αντιβαίνει σε αυτό που διδάσκει η Βίβλος για τον γάμο» είπε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Ντάνιελ Μακάρθουρ.

«Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να κάνουμε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, καθώς επιμένουμε πως δεν έχουμε κάνει κανένα απολύτως λάθος, ούτε προσβάλλαμε κάποιο άτομο, αλλά αντιθέτως ενεργήσαμε βάσει των θρησκευτικών μας πιστεύω. Οι ελπίδες και οι προσευχές μας εναπόκεινται στο να μας επιτραπεί να εκφράσουμε τη πίστη μας στον Ιησού Χριστό σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής» κατέληξε ο Μακάρθουρ.

«Ο κατηγορούμενος [ζαχαροπλάστης] δεν διατηρεί θρησκευτική επιχείρηση, αλλά εμπορική επιχείρηση. Αναγνωρίζω τα θρησκευτικά τους πιστεύω, αλλά ο νόμος λέει ρητά πως μια επιχείρηση σημαίνει πως πρέπει να τους εξυπηρετεί όλους ανεξαιρέτως» καταλήγει η δικαστής.

Η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες…

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr