Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Daily Mail: οι μετανάστες χαλάνε τις διακοπές των βρετανών στην Κω

Daily Mail: οι μετανάστες χαλάνε τις διακοπές των βρετανών στην Κω

Το βρετανικό ταμπλόιντ ανησυχεί για το «δράμα» των Βρετανών τουριστών που «κακοπερνάνε» στην Κω, βλέποντας τα πλήθη των μεταναστών να κοιμούνται σε χαρτόκουτα γύρω τους. Πάντως, ο χαρακτηρισμός του νησιού ως «αηδιαστικό κολαστήριο» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην ίδια την βρετανική κοινή γνώμη.

Κιτρινισμός σε όλο του το μεγαλείο: η Daily Mail σε εκτενές της ρεπορτάζ, με τίτλο «Πόσους περισσότερους μετανάστες αντέχει η Κως;» κάνει λόγο για τον… «Γολγοθά» που περνάνε δεκάδες Βρετανοί τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στο ελληνικό νησί καθώς «ενοχλούνται τόσο πολύ από την παρουσία μεταναστών στη Κω, ώστε οι διακοπές τους έχουν καταστραφεί».

«Την ώρα που οικογένειες απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό ήλιο με τα παιδιά τους στις ξαπλώστρες της παραλίας, λίγα μέτρα πιο πέρα πλήθη μεταναστών κοιμούνται σε χαρτόκουτα έχοντας παντού δίπλα τους σκουπίδια», αναφέρει το δημοσίευμα που συνοδεύεται από φωτογραφίες παραθεριστών που περπατούν στους δρόμους του νησιού περνώντας δίπλα στους μετανάστες που έφτασαν στο νησί με βάρκες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, αλλά και μαρτυρίες Βρετανών τουριστών.

Η Άννα Σερβάντ, μια νοσοκόμα από το Μάντσεστερ, πήγε στην Κω με τον σύζυγό της, Τόνι, προσμένοντας να κάνει χαλαρωτικές διακοπές, οι οποίες όμως, όπως αναφέρει το άρθρο, «μετατράπηκαν σε εφιάλτη καθώς απένταροι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα διεκδικώντας άσυλο, κάθισαν έξω από το εστιατόριο τους και τους κοίταζαν καθώς έτρωγαν».

Η Σερβάντ περιγράφει την κατάσταση ως «αηδιαστική», τονίζοντας ότι «με τον άντρα μου επισκεπτόμαστε το νησί εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Μας αρέσει να τρώμε, να πίνουμε και να χαλαρώνουμε. Όμως φέτος η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική. Το νησί είναι βρώμικο, και επίσης η κατάσταση προκαλεί αμηχανία, καθώς δεν πρόκειται να κάτσω να φάω σε ένα εστιατόριο και δίπλα μου να υπάρχουν άνθρωποι και να με κοιτάνε».

Φυσικά, μπροστά στην δημοσιογραφική «κιτρινιά», κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί την επίκληση στην απλή λογική και στο γεγονός πως η όποια όχληση των Βρετανών τουριστών είναι ασφαλώς μηδαμινή σε σχέση με τα βάσανα των φτωχών αυτών ανθρώπων που έχασαν σπίτια, περιουσίες, ίσως και ολόκληρες οικογένειες.

Μάλιστα, ο χαρακτηρισμός του νησιού ως «αηδιαστικό κολαστήριο» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην ίδια την βρετανική κοινή γνώμη, που προφανώς κι έχει βαρεθεί τους πηχυαίους αυτούς τίτλους που το μόνο που αποδεικνύουν για τους συντάκτες τους είναι αναλγησία κι απανθρωπιά -και σίγουρα όχι καλά δημοσιογραφικά αντανακλαστικά.

«Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με αυτήν την εικόνα γιατί σε κάνει να συνειδητοποιείς τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή, αλλά και το τι πρόκειται να συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να μείνουν στην Ελλάδα», λέει με τη σειρά του ο Λουίς Λάρο, ένας ολλανδός καθηγητής.

Αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση: «όλο αυτό που συμβαίνει εδώ είναι τρομερό τόσο για τους ίδιους τους ανθρώπους, που έχασαν τα σπίτια τους, αλλά και για εμάς που έχουμε καταστήματα εδώ, γιατί προκαλούνται προβλήματα», τονίζει η ολλανδή Κάρολιν Ρίντερκερκ που διατηρεί μαγαζί στη Κω.

«Δεν είχαμε ξανάρθει στη Κω στο παρελθόν, αλλά δεν μας αρέσει. Δεν θα επιστρέψουμε το επόμενο καλοκαίρι αν συνεχίσει να μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών» λέει μία άλλη οικογένεια από το Μπέρμιγχαμ που περιγράφει πως οι νεαρές Αφγανές πλένουν τα ρούχα των μωρών τους στη θάλασσα μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών.

Το δημοσίευμα καταλήγει πως τουλάχιστον 6.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Κω τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν στο νησί ακόμη 1.200 μετανάστες.


Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024