«Μπορεί να μοιάζει τρελό, αυτό όμως που θέλαμε να αναπτύξουμε ήταν ό,τι πλησιέστερο μπορεί να υπάρξει στην τηλεμεταφορά», γράφει η μηχανικός λογισμικού που συνυπογράφει την ανάπτυξη της εφαρμογής, Σάρα Χάιντερ. Οι χρήστες Android 4.4 (KitKat) μπορούν να εξοπλίσουν το smartphone με το δικό τους «περισκόπιο», καθώς το app Periscope είναι πλέον διαθέσιμο στο Google Play, ένα μήνα μετά την διάθεσή του στο App Store για iPhone.

H ζωντανή μετάδοση από ό,τι βλέπει η κάμερα του τηλεφώνου μπορεί να οριστεί ως ιδιωτική ή δημόσια, με σχόλια δεκτά μόνο από όσους ακολουθεί ο χρήστης στο Twitter. Συγκεκριμένα, το Periscope επιτρέπει την μετάδοση περιεχομένου ζωντανά σε όσους παρακολουθούν τις μεταδόσεις ενός εκάστου προσώπου από την εφαρμογή, από το Twitter ή μέσω browser (ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει).

Μια ακόμα ανταγωνιστική υπηρεσία που αναλαμβάνει επίσης την ευρεία εκπομπή ζωντανά μέσω διαδικτύου είναι η… σουρικάτα του Twitter και του Facebook:

  • Τι είναι το Meerkat; Πού μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την ζωντανή μετάδοση από γνωστούς και άγνωστους καλλιτέχνες ή απλά, φίλους; Το Meerkat είναι μια… σουρικάτα που κυκλοφορεί στο Twitter και στο Facebook με πολλούς ακόλουθους και φίλους.

H εφαρμογή Periscope για Android έχει διαφορετική «μοντέρνα» σχεδίαση (material design) και επιτρέπει στον χρήστη να ορίσει να συνεχίσει την αναπαραγωγή της μετάδοσης από το σημείο στο οποίο σταμάτησε να την παρακολουθεί για οποιονδήποτε λόγο -π.χ., επειδή δέχτηκε μια τηλεφωνική κλήση την ώρα της ζωντανής μετάδοσης (“Resume notification”).

Η δυνατότητα αναπαραγωγής της μετάδοσης είναι εφικτή και μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσει την λήψη ο χρήστης (broadcaster).

Αυτό που σημειώνεται ιδιαίτερα από τους πρώτους χρήστες του «περισκοπίου» είναι ο υψηλός ρυθμός κατανάλωσης των διαθέσιμων MB του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας -η Κέιτ Ράσελ, ρεπόρτερ του BBC Click αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ξόδεψε 250ΜΒ σε 4G για μια μετάδοση 11 λεπτών και η ίδια εκτιμά ότι εάν οι χρήστες αρχίσουν να παρακολουθούν τυχαία stream επί μισή ώρα θα ξοδέψουν τουλάχιστον 400ΜΒ, συνιστώντας φειδωλή χρήση του μέσου, ή WiFi.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr