Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
String Demons: «Οι διασκευές μας προκύπτουν αβίαστα και με σεβασμό για τη μουσική»

String Demons: «Οι διασκευές μας προκύπτουν αβίαστα και με σεβασμό για τη μουσική»

Τα αδέρφια -Κωνσταντίνος και Λυδία- Μπουντούνη μας συστήνονται ως «Δαίμονες των Εγχόρδων» από το 2014 και έχουν καταφέρει να κερδίσουν την προσοχή και το χειροκρότημα του κοινού με τις ιδιαίτερες δοξαριές τους. Από Bach μέχρι «Τα Καγκέλια» και με όπλα τους ένα βιολοντσέλο και ένα βιολί καταφέρνουν να παρουσιάσουν κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα: […]

Τα αδέρφια -Κωνσταντίνος και Λυδία- Μπουντούνη μας συστήνονται ως «Δαίμονες των Εγχόρδων» από το 2014 και έχουν καταφέρει να κερδίσουν την προσοχή και το χειροκρότημα του κοινού με τις ιδιαίτερες δοξαριές τους. Από Bach μέχρι «Τα Καγκέλια» και με όπλα τους ένα βιολοντσέλο και ένα βιολί καταφέρνουν να παρουσιάσουν κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα: «Παίζουμε, διασκευάζουμε και συνθέτουμε με πυλώνες βασικούς τη rock, την κλασσική και την παραδοσιακή μουσική και έχοντας έναν βασικό κανόνα, ότι η μουσική είναι μία: η καλή!», λένε οι ίδιοι στη συνέντευξή τους στο in.gr, λίγο πριν τη μοναδική τους συναυλία στην Αθηναϊδα στις 28/5.

String Demons: Ένα μουσικό σχήμα που έχει προκαλέσει αίσθηση και αποτελείται από τη Λυδία και τον Κωνσταντίνο. Θα θέλαμε να μας συστηθείτε και να μας πείτε πόσο καιρό μετράει αυτό το project;
«Η δίχρονη συνεργασία μας με την τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα ήταν η αφορμή για να συνεργαστούμε με τον Κωνσταντίνο σε πιο μόνιμη βάση. Εκείνη μας «βάφτισε» Δαίμονες των Εγχόρδων (αγγλιστί String Demons), όνομα που προέκυψε μετά την πρώτη περιοδεία που κάναμε μαζί και το κρατήσαμε. Παίζουμε, διασκευάζουμε και συνθέτουμε με πυλώνες βασικούς τη rock, την κλασσική και την παραδοσιακή μουσική και έχοντας έναν βασικό κανόνα, ότι η μουσική είναι μία: η καλή! Άρα… είμαστε από τους καλούς δαίμονες, χαρακτηρισμός που προήλθε από την ενεργητικότητα και την ένταση που βγάζουμε πάνω στη σκηνή και στο παίξιμο. Καθαρά ως StringDemons συνεργαζόμαστε από το Μάρτιο του 2014 και μετράμε έναν αρκετά γεμάτο χρόνο με συναυλίες, περιοδείες, ηχογραφήσεις και πολλή τρέλα!»

Διασκευάζετε από Bach μέχρι Τσιτσάνη. Ποιες από αυτές τις διασκευές απολαμβάνετε περισσότερο και ποιες είναι οι αντιδράσεις του κοινού όταν ακούν «αλλιώς» γνωστές μελωδίες;
«Όλα τα κομμάτια, και τα δικά μας και τις διασκευές, τα απολαμβάνουμε, το κάθε ένα για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους. Οι αντιδράσεις του κοινού είναι διαφορετικές για κάθε κομμάτι και αρκετά έντονες θα λέγαμε! Θυμόμαστε μία φορά, όταν είχαμε παίξει το «Χορό των Καγκελιών», ήταν ένας νεαρός στο κοινό που, όση ώρα παίζαμε, επαναλάμβανε συνέχεια με ενθουσιασμό: «Πλάκα μου κάνετε, πλάκα μου κάνετε!» και βέβαια το χειροκρότημα ήταν το ανάλογο! Στα δικά μας κομμάτια είναι που συνήθως έρχονται μετά το τέλος της συναυλίας και μας μιλούν γι’ αυτά και μας τα σιγοτραγουδούν κιόλας, και αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο, γιατί μας αρέσει τα δικά μας να έχουν μελωδίες που μπορεί ο άλλος να σιγομουρμουρά στο αυτοκίνητο καθώς φεύγει!»

Ποιες διασκευές σάς έχουν δυσκολέψει περισσότερο και με ποιο κριτήριο επιλέγετε να διασκευάσετε ένα τραγούδι; Όπως για παράδειγμα, τα «Καγκέλια» μια διασκευή που σας έκανε και περισσότερο γνωστούς.
«Όποια μουσική, μελωδία, τραγούδι φτάσει στα αυτιά μας και μας αρέσει πολύ, μας καταβάλλει μία ακατανίκητη επιθυμία να πιάσουμε τα όργανα και να το παίξουμε. Και βγαίνει με τον δικό μας τρόπο και περιέχει και τελείως δικά μας στοιχεία μέσα. Απ’ όποιο μουσικό «χωράφι» και να προέρχεται. Το κλασσικό, το παραδοσιακό, το ποπ, το ροκ, το jazz, το λαϊκό. Έτσι προκύπτουν οι διασκευές. Αβίαστα, χωρίς πολλή σκέψη, με πολλή δουλειά, με σεβασμό και αγάπη για τη μουσική. Γι’ αυτό ποτέ δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη και από πού θα προέρχεται.»

Ποια είναι τα δικά σας μουσικά ακούσματα;
«Μεγαλώσαμε σ’ ένα σπίτι όπου ακούγονταν με την ίδια ευκολία και συχνότητα μουσικές του Bach, των Beatles, Χατζιδάκι, του Vivaldi, του Michael Jackson, του Σαββόπουλου, του Τσιτσάνη, του Mozart, του Χιώτη, των Κατσιμιχαίων, του Ζαμπέτα, των Rolling Stones, του Θεοδωράκη, του Beethoven, του Elton John, των Pink Floyd, του Tarrega, του Armstrong, του Jimmy Hendrix, του Tchaikovsky κ.ά. Μας αρέσει να κάνουμε την κλασσική μουσική πιο «λαϊκή» και τη λαϊκή μουσική πιο «κλασσική»!»

Ο Κωνσταντίνος και η Λυδία είναι αδέρφια. Πόσο επηρεάζει η συγγενική αυτή σχέση τη συνεργασία σας και τι θαυμάζετε ο ένας στον άλλο; Επιπλέον, ποιος έχει τον πρώτο λόγο στο μουσικό αυτό σχήμα;
«(Γέλια) Ε, πέφτουν κάτι μπουνιές, κάτι κλωτσιές, κάτι δοξαριές! Γι’ αυτό άλλωστε ονομάσαμε και τις συναυλίες μας «Σύγκρουση Εγχόρδων»! Πάντως, πέρα από την πλάκα, σίγουρα υπάρχουν οι τσακωμοί και οι εντάσεις (και που δεν υπάρχουν δηλαδή;), αλλά σε γενικές γραμμές γελάμε και περνάμε ωραία, η δημιουργία εμπεριέχει καλοπέραση ούτως ή άλλως. Το σίγουρο είναι ότι εάν δε θαυμάζαμε ο ένας τον άλλον σε πολλά πράγματα, εντός και εκτός της μουσική σφαίρας, δε θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Όσο για τον πρώτο λόγο, είναι κάτι που γίνεται… μπαλάκι ανάμεσά μας!»

Γνωρίζουμε ότι ετοιμάζετε δική σας προσωπική δουλειά με πρωτογενές υλικό. Πείτε μας δυο λόγια για αυτό, πότε την περιμένουμε και τι περιλαμβάνει;
«Ο δίσκος «String Demons» έχει ήδη κυκλοφορήσει ψηφιακά και αυτές τις μέρες βγαίνει χειροπιαστός από την FmRecords και περιλαμβάνει, εκτός από μία… περίεργη εισαγωγή, 5 κομμάτια, δικά μας και διασκευές, όπως ο «Αθάνατος» και ο «Χορός των Καγκελιών», ενώ ακολουθεί και ένας δεύτερος που θα περιλαμβάνει πολλά περισσότερα. Όλα αυτά βέβαια σφραγισμένα με την προσωπική μας τρέλα, αλλά και την προσωπικότητα του «επιστήμονα του ήχου και των υπολογιστών», όπως αποκαλούμε τον συνεργάτη μας, Δημήτριο Ντούλια!»

Πόσο εύκολο είναι να κάνουν τα πρώτα τους βήματα δυο νέοι μουσικοί στην Ελλάδα της κρίσης, τι θυσίες καλούνται να κάνουν και πως ξεπερνούν εμπόδια και δυσκολίες;
«Εμάς η Ελλάδα μας αρέσει, την αγαπάμε, αγαπάμε φυσικά και τη μουσική της, την ωραία μουσική της και βλέπετε ότι είμαστε αποφασισμένοι να το παλέψουμε αρκετά εδώ και ήδη το κάνουμε! Δεν μας αρέσει η λογική ότι παρατάμε τη χώρα τελείως, την κλειδώνουμε κιόλας και τελειώνει! Ότι είναι μία χώρα… ολίγον δύσκολη να κάνει κανείς -αυτό που λέμε- καριέρα, γιατί υπάρχει αρκετή καχυποψία και δυσπιστία απέναντι στο καινούριο ή το πρωτάκουστο, ναι, αλλά εμείς μέχρι τώρα έχουμε λάβει καλή ενέργεια και ενθουσιασμό από τους ανθρώπους και μία «δίψα» για ωραία μουσική, οπότε είμαστε αρκετά αισιόδοξοι!»

Τι λέει συχνά ο Κωνσταντίνος στη Λυδία και τι η Λυδία στον Κωνσταντίνο;
«-Κωνσταντίνος: Άντε, κουνήσου! –Λυδία: Ηρέμησε! Διαχρονικές, αθάνατες ατάκες!»

Ποιο είναι το πιο τρελό όνειρο των String Demons, σκέφτεστε μια πιθανή καριέρα στο εξωτερικό;
«Γενικά, το εξωτερικό είναι κάτι που υπάρχει στα σχέδιά μας, το έχουμε κάνει ήδη σε ένα βαθμό και μάλιστα προς το καλοκαίρι, θα κάνουμε μία… εξόρμηση προς τη Γαλλία! Είναι κάτι σημαντικό γιατί έρχεσαι σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες, άλλους θεατές και είναι μέσα σε αυτά που θέλουμε. Επίσης, επειδή η μουσική που παίζουμε εμείς είναι οργανική και έχει στοιχεία και «χρώματα» πολλά και διαφορετικά, οικεία και πρωτάκουστα συγχρόνως, μπορεί να απευθυνθεί πραγματικά στον οποιονδήποτε άνθρωπο, στην οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Αυτή είναι η μαγεία της οργανικής μουσικής, όταν υποστηρίζεται καλά βέβαια: είναι η παγκόσμια γλώσσα της ανθρωπότητας!»

Στις 28/5 σας συναντάμε στην Αθηναϊδα. Δώστε μας μια γεύση για το τι θα ακούσουμε εκεί, αλλά και τι φέρνει για εσάς ο επόμενος καιρός όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις σας.
«Θα είναι μία συναυλία που θα περιέχει κυριολεκτικά τα πάντα, ρυθμό, μουσική, διονυσιακή ατμόσφαιρα, κρουστά, πολλή τρέλα και φυσικά… έγχορδα! Πολλά είδη μουσικής θα μπλέκονται, όπως πάντα, rock, κλασσική, ποπ, λαϊκή, μπαρόκ, παραδοσιακή και θα βγαίνουν από τα δικά μας κομμάτια και διασκευές, παιγμένα με τον τρόπο μας πάντα. Στην Αθηναϊδα θα γιορτάσουμε το κλείσιμο της χρονιάς στην Αθήνα και τον ερχομό του καλοκαιριού, πριν ξεκινήσουμε την καλοκαιρινή μας περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σας περιμένουμε με πολλή χαρά λοιπόν σε αυτήν τη «Stringdemonική» συναυλία, την Πέμπτη στις 21:30 στον Βοτανικό.»

Παιδιά, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την κουβέντα και αφήνουμε το λόγο σε εσάς για την αποφώνηση.
«Εμείς ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε να συνεχίσετε την καλή δουλειά με δύναμη και αισιοδοξία! Είστε πολύ… in!»

Συνέντευξη: Τζωρτζίνα Ντούτση

Ιnfo
Οι String Demons ανεβαίνουν στη σκηνή της Αθηναϊδας, Καστοριάς 34-36 Βοτανικός, την Πέμπτη 28/5 (Ώρα έναρξης στις 21.30). Είσοδος: 10 ευρώ, προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3480000

entertainment.in.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024