Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαζικός θάνατος δελφινιών αποδίδεται στην πετρελαιοκηλίδα της BP

Μαζικός θάνατος δελφινιών αποδίδεται στην πετρελαιοκηλίδα της BP

Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ρινοδέλφινων που ξεβράζονται νεκρά στον Κόλπο του Μεξικού από το 2010 πιθανότατα συνδέεται με την τραγωδία της πλατφόρμας Deepwater Horizon, τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ρινοδέλφινων που ξεβράζονται νεκρά στον Κόλπο του Μεξικού από το 2010 πιθανότατα συνδέεται με την τραγωδία της πλατφόρμας Deepwater Horizon, τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

Από την έκρηξη στην υπεράκτια πλατφόρμα της BP μέχρι τον φετινό Μάιο είχαν καταγραφεί συνολικά 1.281 νεκρά δελφίνια, αριθμός-ρεκόρ για την περιοχή του Κόλπου.

Η νέα μελέτη στην επιθεώρηση PLoS ONE δεν αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αιτία ήταν το πετρέλαιο. Δείχνει πάντως πειστική, καθώς διαπιστώνει ότι τα προβλήματα υγείας που καταγράφηκαν στα ρινοδέλφινα βρίσκονται σε συμφωνία με την υπόθεση της έκθεσης σε πετρελαιοειδή.

Διαβάστε επίσης:

Τα μισά από τα δελφίνια που βρέθηκαν νεκρά από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 στον κόλπο Μπαρατάρια της Λουιζιάνα έφεραν αλλοιώσεις των επινεφριδίων που μπορούν να οδηγήσει σε θάνατο. Το ίδιο πρόβλημα διαπιστώθηκε στο ένα τρίτο των νεκρών δελφινιών σε άλλες περιοχές της Λουιζιάνα, καθώς και στις γειτονικές πολιτείες του Μισισίπι και της Αλαμπάμα.

Συγκριτικά, μόνο το 7% των 106 δελφινιών που είχαν βρεθεί σε άσχετες περιοχές βρέθηκε να πάσχει από τέτοιες αλλοιώσεις.

Επιπλέον, ένα στα πέντε δελφίνια που εξετάστηκαν στην περιοχή του Κόλπου έπασχε από βαριά βακτηριακή πνευμονία, συγκριτικά με μόλις 2% μεταξύ των κητών που βρέθηκαν σε άλλες περιοχές. Τα πετρελαιοειδή είναι γνωστό ότι βλάπτουν τους πνεύμονες, μια κατάσταση στην οποία τα δελφίνια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή έχουν μεγάλους πνεύμονες και κρατούν την αναπνοή τους για ώρα.

Οι συντάκτες της μελέτης, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), ανησυχούν τώρα ότι οι εκβρασμοί δελφινιών θα συνεχιστούν για πολλά ακόμα χρόνια, δεδομένου ότι πρόκειται για θηλαστικά που αργούν να ωριμάσουν και ζουν πολλά χρόνια.

Η BP, από την πλευρά της, έσπευσε να απορρίψει τα ευρήματα. «Τα δεδομένα που έχουμε δει μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της νέας μελέτης, δεν δείχνουν ότι το πετρέλαιο από το ατύχημα του Deepwater Horizon προκάλεσε αύξηση της θνησιμότητας δελφινιών» ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή της.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024