Μια αυτόνομη ιπτάμενη κάμερα που ακολουθεί τον χρήστη, λανσάρει η
αμερικανική startup Lily, μια ομάδα αποφοίτων ρομποτικής στο
πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φορέσετε
ένα περικάρπιο για να επικοινωνείτε με την κάμερα που θα πετάξετε προς τα πάνω για
να αρχίσει να καταγράφει την δραστηριότητά σας από ψηλά.

Η Lily καταγράφει βίντεο 1080p με ρυθμό 60 καρέ το δευτερόλεπτο ή στα 720p με ταχύτερο ρυθμό 120fps. Με την κάμερα να πετάει σε ύψος από 1,75μ έως και 15μ πάνω από το κεφάλι του χρήστη και σε απόσταση 1,75μ έως 30μ από αυτόν, η κάμερα είναι ικανή να αναπτύξει ταχύτητα έως και 40 χιλιόμετρα την ώρα. Η Lily camera αταγράφει την δραστηριότητά του είτε με λήψη μεγάλων φωτογραφιών 12Mpixel ή βίντεο, σταθεροποιώντας την εικόνα και κρατώντας σταθερή την εστίαση.

Η αδιάβροχη κάμερα Lily, με προστασία και από την σκόνη (IP67), φέρει ενσωματωμένη, μη αποσπώμενη μπαταρία ιόντων λιθίου ικανή να την διατηρήσει λειτουργική επί 20 λεπτά -η επαναφόρτιση απαιτεί δύο ώρες. H καταγραφή γίνεται σε κάρτα μνήμης MicroSD, ενώ υπάρχει διαθέσιμη υποδοχή για επιπλέον κάρτα μνήμης που θα αυξήσει την χωρητικότητα. Το συνοδευτικό app για iOS ή Android επιτρέπει στον χρήστη να επέμβει στις ρυθμίσεις της ιπτάμενης κάμερας, να επεξεργαστεί και να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα.

Η κάμερα ακολουθεί τον χρήστη ο οποίος φοράει στον καρπό του -ή κουβαλάει στο σακίδιό του- μια συσκευή εντοπισμού με μπαταρία και πλήθος αισθητήρων -επιτάχυνσης, βαρόμετρο, GPS, μικρόφωνο και μοτέρ δόνησης. Το μικρόφωνο καταγράφει τον ήχο από χαμηλά και το στέλνει στην κάμερα ώστε να τον συγχρονίσει με την λήψη του βίντεο. Η κάμερα στέλνει άμεσα (με streaming) το βίντεο σε χαμηλή ανάλυση στο συνοδευτικό app στο smartphone/tablet για να βοηθήσει τον χρήστη να βελτιώσει το πλάνο. Εάν χάσει τον χρήστη, η Lily camera θα ίπταται σε σταθερό σημείο μέχρι να ξαναβρεί το σήμα του. Εάν η μπαταρία εξαντλείται θα στείλει σήμα δόνησης στον χρήστη και, εάν δεν την προσγειώσει εκείνος, θα προσγειωθεί μόνη της -είναι αδιάβροχη και θα στείλει τις συντεταγμένες της στο app.

H ομάδα που κατασκεύασε την Lily camera έχει αρχίσει να δέχεται προ-παραγγελίες (αντί 499 δολαρίων και με 30 δολάρια μεταφορικά, ποσό που επιβαρύνεται από δασμούς και τυχόν άλλες επιβαρύνσεις). Όταν κυκλοφορήσει θα πωλείται αντί 1.000 περίπου δολαρίων.

Η Lily camera δεν είναι η πρώτη κάμερα σε μορφή drone. Ιδιαίτερη επιτυχία είχε γνωρίσει κατά την καμπάνια χρηματοδότησης στην πλατφόρμα crowdfunding Kickstarter το Airdog, στο οποίο ένα drone κουβαλάει μια κάμερα δράσης GoPro και ακολουθεί τον χρήστη από ψηλά. Οι προ-παραγγελίες για το Airdog έχουν ξεκινήσει (1.295 δολάρια με έκπτωση από τα 1.495 δολάρια).

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο