Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένα εκατομμύριο δολάρια για να κατασκευαστεί «ο υπολογιστής των $9»

Ένα εκατομμύριο δολάρια για να κατασκευαστεί «ο υπολογιστής των $9»

Χιλιάδες χρήστες επένδυσαν από 9 έως και 489 δολάρια για να αποκτήσουν έναν χρόνο αργότερα ένα ή και δεκάδες C.H.I.P., «τον πρώτο υπολογιστή των 9 δολαρίων». Η καμπάνια στην πλατφόρμα crowdfunding στο Kickstarter έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο να συγκεντρωθούν 50.000 δολάρια για να κατασκευαστεί το CHIP μαζικά -25 ημέρες πριν κλείσει η περίοδος αποδοχής ή απόρριψης της ιδέας, 18.073 χρήστες επένδυσαν στην Next Thing Co..

Χιλιάδες χρήστες επένδυσαν από 9 έως και 489 δολάρια για να αποκτήσουν έναν χρόνο αργότερα ένα ή και δεκάδες C.H.I.P., «τον πρώτο υπολογιστή των 9 δολαρίων». Η καμπάνια στην πλατφόρμα crowdfunding του Kickstarter έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο να συγκεντρωθούν 50.000 δολάρια για να κατασκευαστεί το CHIP μαζικά -25 ημέρες πριν κλείσει η περίοδος αποδοχής ή απόρριψης της ιδέας στις 6 Ιουνίου, 18.073 χρήστες επένδυσαν στην Next Thing Co.. Η διαδικτυακή επένδυση στο CHIP πλησιάζει το 1.000.000 δολάρια.

Δείτε την παρουσίαση του CHIP:


Δεδηλωμένος σκοπός της ομάδας από την πόλη Όουκλαντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ είναι να αποδείξουν ότι είναι εφικτή η κατασκευή ενός υπολογιστή σε τόσο χαμηλό κόστος -χαμηλότερο ακόμα και από αυτό για ένα Raspberry Pi. Το CHIP βασίζεται σε ένα SoC χρονισμένο στα 1000MHz, έχει 512ΜΒ RAM και 4GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο και στην πλακέτα του φέρει ενσωματωμένα τσιπ για ασύρματη δικτύωση μέσω Wi-Fi 802.11 b/g και n και Bluetooth 4.0, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να συνδέσει ασύρματα πληκτρολόγιο και mouse και να αξιοποιήσει το Wi-Fi για πρόσβαση στο Ίντερνετ. Το CHIP συνδέεται σε οποιαδήποτε οθόνη μέσω της εξόδου composite και δέχεται προσαρμογέα για σύνδεση σε άλλες οθόνες/τηλεοράσεις μέσω VGA και HDMI.

Ολόκληρο το πρότζεκτ βασίζεται στην φιλοσοφία του ανοικτού -ακόμα και τα σχέδια για την πλακέτα θα διατεθούν ανοικτά, το λειτουργικό του είναι Linux, και όλες οι εφαρμογές με τις οποίες έρχεται φορτωμένο (π.χ. LibreOffice για την επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα ή παρουσιάσεις). Για την πρόσβαση στο WWW, χρησιμοποιείται ο browser Chromium και για μαθήματα προγραμματισμού η Scratch. Στο CHIP μπορούν επίσης να συνδεθούν χειριστήρια παιχνιδιών μέσω Bluetooth (το CHIP εκτελεί και παιχνίδια DOS), μπορεί να συνδεθεί σε MIDI keyboard και σε ηχεία με τροφοδοσία ρεύματος. Τέλος, θα κυκλοφορήσει και σε έκδοση «τσέπης» ως PocketCHIP με οθόνη αφής 4,3 ιντσών, πληκτρολόγιο και μπαταρία με αυτονομία 5 ωρών.

Οι δημιουργοί του υπόσχονται ότι τα πρώτα CHIP θα αποσταλούν στους επενδυτές τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσει η δεύτερη σειρά τον Ιανουάριο, ενώ η πλειονότητα θα φύγει τον Μάιο του 2016 από το εργοστάσιο της AllWinner Technology -ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια μαζικής παραγωγής τσιπ για οικονομικές φορητές συσκευές.

Η επιτυχία που γνωρίζει το CHIP στο Kickstarter είναι ενδεικτική του αυξανόμενου ενδιαφέροντος πολλών ανθρώπων να αρχίσουν να δημιουργούν. Ανάλογες προσπάθειες έχουν επίσης επιτυχία, όπως το Kano computer, ένας επίσης υπολογιστής χαμηλού κόστους που απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά ή, άλλες ιδέες που βασίζονται στο Raspberry Pi και τις διάφορες εκδόσεις του. Εντούτοις, το κύριο χαρακτηριστικό όσων επενδύουν σε τέτοιες προσπάθειες είναι η διάθεσή τους να ξεκινήσουν από την αρχή και να πάψουν να βλέπουν τον υπολογιστή ως ένα «μαύρο κουτί», για την λειτουργία του οποίου δεν γνωρίζουν, και δεν θέλουν να γνωρίζουν τίποτα. Από την άλλη, η φιλοσοφία του ανοικτού hardware και software έκανε εφικτή την αναθεώρηση αυτή. Κεντρίζει δε το ενδιαφέρον των παιδιών, τα οποία καλούνται να διαδραματίσουν ενεργό πλέον ρόλο σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία και να παίζουν στα δάκτυλα όχι μόνο τα CHIP κάθε λογής, αλλά και τον κώδικά τους, καθώς οι αριθμοί τεκμηριώνουν την ανάγκη για καλά καταρτισμένους επαγγελματίες στην λογική του προγραμματισμού, χωρίς το επάγγελμά τους να είναι απαραίτητα ο προγραμματισμός.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024