Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταργήστε τα password, πάρτε ένα χάπι, προτείνει στέλεχος της PayPal

Καταργήστε τα password, πάρτε ένα χάπι, προτείνει στέλεχος της PayPal

Το κυριότερο πρόβλημα της χρήσης password θα μας οδηγήσει στην κατάποση χαπιών πιστοποίησης ταυτότητας, όπως ένα χάπι, υποστηρίζει ο άνθρωπος που προωθεί την ανάπτυξη εφαρμογών που αξιοποιούν το διαδικτυακό σύστημα πληρωμών της PayPal, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι στο μέλλον το password θα βρίσκεται μέσα στο σώμα μας.

Το κυριότερο πρόβλημα της χρήσης password θα μας οδηγήσει στην κατάποση χαπιών πιστοποίησης ταυτότητας, υποστηρίζει ο άνθρωπος που προωθεί την ανάπτυξη εφαρμογών για το διαδικτυακό σύστημα πληρωμών της PayPal (developer advocate, PayPal), επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι στο μέλλον το password θα βρίσκεται μέσα στο σώμα μας.

«Τέτοια χάπια υπάρχουν ήδη στον τομέα της υγείας, και εξυπηρετούν την παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης ή της στομαχικής λειτουργίας», επιχειρηματολόγησε ο Τζόναθαν ΛεΜπλανκ.

Σε σχετική παρουσίαση με τίτλο «Σκοτώστε όλα τα password», o ΛεΜπλανκ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα 20 δημοφιλέστερα password του 2014 διεθνώς, είναι προφανή: 123456, password, 12345678, qwerty… Κι αυτό για να καταδείξει ότι με αυτή τη μέθοδο προστασίας δεν επιλύεται το πρόβλημα, αλλά καθίσταται εύκολη η δουλειά κάθε επίδοξου κράκερ. Αποστωμοτικό ήταν ότι το 91% των χρηστών έχει ορίσει ως κωδικό ένα από τα 1000 δημοφιλέστερα, ποσοστό που δείχνει πόσο εύκολη είναι η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Το πρόβλημα με την μέθοδο του συνδυασμού login/password είναι ότι οι χρήστες αναγκάζονται να επιλέξουν κάτι που θα ανακαλέσουν εύκολα από την μνήμη τους, σημειώνει.

Έρευνα του ConsumerLab της Ericsson έχει δείξει πως περισσότεροι από τους μισούς χρήστες smartphone επιζητούν να απαλλαγούν από τους πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης και προτίθενται να αναθέσουν το έργο της ταυτοποίησης στο δακτυλικό τους αποτύπωμα, ή την αναγνώριση της ίριδας του ματιού τους, παρά το γεγονός ότι τα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης έχει αποδειχτεί ότι, επίσης, ξεγελιούνται.

Με την άνθηση των διαδικτυακών υπηρεσιών στο cloud, η ανάγκη για ασφάλεια έχει γεμίσει ολόκληρα ευρετήρια με κωδικούς ανά υπηρεσία ή στην ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική της χρήσης του ίδιου κωδικού σε πολλές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πλέον κρίσιμης -του e-mail.

Τατού ή χάπι, παρακαλώ;

Το 2013, ανάλογες προβλέψεις με αυτή του στελέχους της PayPal είχε κάνει και στέλεχος της Motorola. Η Ρεγκίνα Ντάνκαν είχε μάλιστα δείξει στο δημοφιλές συνέδριο D11 ένα ηλεκτρονικό τατουάζ στο χέρι της και μίλησε για τις «βιταμίνες πιστοποίησης ταυτότητας», με τις οποίες ο χρήστης θα μπορεί να πιστοποιεί την ταυτότητά του ακουμπώντας μια συσκευή ή μια οθόνη εξοπλισμένη με τον ανάλογο αναγνώστη. Μοιάζει με ένα χάπι που μέσα στο σώμα παράγει μοναδικούς κωδικούς από συνδυασμούς 18 bit (0 και 1), και τροφοδοτείται παράγοντας ενέργεια από τα στομαχικά υγρά. Το password-χάπι έχει σχεδιαστεί από την Proteus Digital Health και έχει λάβει έγκριση από τους αρμόδιους οργανισμούς σε ΗΠΑ (2012) και Ευρώπη (2010) για την ασφαλή χρήση του.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Μπορείτε να δείτε μια λίστα με όλα τα άρθρα στo tech.in.gr, στα οποία έχουμε βάλει την ετικέτα/tag password, ή ασφάλεια ή γενικότερα για το Χάκινγκ

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024