Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ιούλιος Καίσαρας «θύμα αλλεπάλληλων εγκεφαλικών»

Ο Ιούλιος Καίσαρας «θύμα αλλεπάλληλων εγκεφαλικών»

Ο Ιούλιος Καίσαρας από ένα σημείο και μετά άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας με διάφορα περιστατικά να περιγράφονται αναλυτικά στις ιστορικές αναφορές. Ο έλληνας ιστορικός Πλούταρχος υποστήριξε ότι ο χαρισματικός Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις. Όμως επιστήμονες στη Βρετανία έρχονται να ανατρέψουν αυτή την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι ο Ιούλιος Καίσαρας δεν ήταν επιληπτικός αλλά είχε πάθει πολλά απανωτά «μίνι» εγκεφαλικά τα οποία εξηγούν καλύτερα τα συμπτώματα που είχε.

Ο Ιούλιος Καίσαρας από ένα σημείο και μετά άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας με διάφορα περιστατικά να περιγράφονται αναλυτικά στις ιστορικές αναφορές. Ο έλληνας ιστορικός Πλούταρχος υποστήριξε ότι ο χαρισματικός Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός βασανιζόταν από επιληπτικές κρίσεις. Η άποψη αυτή ήταν τελικά αυτή που επικράτησε στην πορεία της ιστορίας. Όμως επιστήμονες στη Βρετανία έρχονται να ανατρέψουν αυτή την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι ο Ιούλιος Καίσαρας δεν ήταν επιληπτικός αλλά είχε πάθει πολλά απανωτά «μίνι» εγκεφαλικά τα οποία εξηγούν καλύτερα τα συμπτώματα που είχε.

Τα συμπτώματα και οι θεωρίες

Ο Ιούλιος Καίσαρας, ο οποίος είχε γεννηθεί το 100 π.Χ και -μετά από μια εντυπωσιακή σταδιοδρομία- δολοφονήθηκε το 44 π.Χ., αναφέρεται ότι παραπονιόταν συχνά για ζαλάδες, ιλίγγους, αναισθησία των κάτω άκρων (γι’ αυτό συχνά έπεφτε) κ.α. Στην μάχη της Θάψου (46 π.Χ.), κατέρρευσε και χρειάστηκε να απομακρυνθεί από τους άνδρες του για να σωθεί. Γι’ αυτό το επεισόδιο, ο βιογράφος του Πλούταρχος εκτιμά ότι οφειλόταν σε επιληπτική κρίση.

Στο πέρασμα των αιώνων, προτάθηκαν διάφορες εναλλακτικές εξηγήσεις, όπως η πιθανότητα να είχε κολλήσει ελονοσία ή να είχε προσβληθεί από κάποια εγκεφαλική παρασιτική νόσο κατά την εκστρατεία του στην Αίγυπτο.

Η μελέτη

Γιατροί του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Φραντσέσκο Γκαλάσι μελέτησαν εξονυχιστικά τα συμπτώματα του Ιουλίου Καίσαρα, τα οποία κατά καιρούς αναφέρονται σε κείμενα ελλήνων και ρωμαίων συγγραφέων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια σειρά από μικρά εγκεφαλικά ευθύνονταν για την άσχημη κατάσταση της υγείας του, σωματικής και ψυχικής. «Όλα τα αναφερόμενα συμπτώματα στη ζωή του Καίσαρα είναι συμβατά με την υπόθεση πως είχε πάθει πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά. Η ιδέα πως ήταν επιληπτικός, δεν στοιχειοθετείται. Η θεωρία μας είναι απλούστερη και πιο λογική» αναφέρει ο Γκαλάσι.

Αυτό σημαίνει πως ο Ιούλιος Καίσαρας πιθανότατα έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο. Το γεγονός ότι προς το τέλος της ζωής του εμφάνισε κατάθλιψη και στοιχεία αλλοίωσης της προηγούμενης προσωπικότητάς του, κάτι που συχνά συμβαίνει σε όσους έχουν προσβληθεί από εγκεφαλικά, φαίνεται να ενισχύει τη νέα υπόθεση.

Επιπλέον, την τάση για εγκεφαλικό ή έμφραγμα λόγω κληρονομικότητας ενισχύει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, τόσο ο πατέρας του Καίσαρα, όσο και ένας άλλος πρόγονός του, πέθαναν ξαφνικά χωρίς προφανή αιτία, ενώ έβαζαν τα παπούτσια τους. Την ρωμαϊκή εποχή, η επιληψία θεωρείτο «ιερή» ασθένεια και αυτό μπορεί επίσης να εξηγεί γιατί προτιμήθηκε η θεωρία περί επιληψίας στην περίπτωση ενός «ιερού τέρατος» όπως ο Ιούλιος Καίσαρας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurological Sciences».

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024