Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κι όμως, τα ανθρώπινα ούρα δεν είναι στείρα

Κι όμως, τα ανθρώπινα ούρα δεν είναι στείρα

Πολυάριθμα είδη βακτηρίων ανιχνεύτηκαν στην ουροδόχο κύστη υγιών γυναικών, ένα εύρημα που δείχνει να διαψεύδει την κρατούσα άποψη της Ουρολογίας, σύμφωνα με την οποία τα ανθρώπινα ούρα είναι στείρα.

Πολυάριθμα είδη βακτηρίων ανιχνεύτηκαν στην ουροδόχο κύστη υγιών γυναικών, ένα εύρημα που δείχνει να διαψεύδει την κρατούσα άποψη της Ουρολογίας, σύμφωνα με την οποία τα ανθρώπινα ούρα είναι στείρα.

«Μέχρι σήμερα οι γιατροί εξισώνουν την ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα με ουρολοίμωξη. Η ανακάλυψη βακτηρίων στα ούρα υγιών γυναικών μάς προσφέρει μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για την υγεία και τις ασθένειες της ουροδόχου κύστης» αναφέρει ο Δρ Άλαν Γουλφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα του Σικάγο.

Όπως αναφέρει η ομάδα του στην επιθεώρηση European Urology, δείγματα ούρων συλλέχθηκαν με καθετήρα απευθείας από τις κύστεις υγιών γυναικών ώστε να αποτραπεί τυχόν επιμόλυνση από μικρόβια του περιβάλλοντος.

Τα δείγματα εξετάστηκαν με μια προηγμένη τεχνική καλλιέργειας που μπορεί να αναγνωρίζει βακτήρια τα οποία δεν ανιχνεύονται με τις στάνταρτ μεθόδους καλλιέργειας ούρων. Τα βακτήρια που υπήρχαν στα δείγματα αναγνωρίστηκαν επίσης με γενετικές αναλύσεις.

«Οι παραδοσιακές καλλιέργειες ούρων αποτελούν το χρυσό στάνταρτ για την διάγνωση διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος, στην πραγματικότητα όμως δεν ανιχνεύουν τα περισσότερα βακτήρια και επομένως έχουν περιορισμένη χρησιμότητα» λέει ο Δρ Γουλφ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι ορισμένα από τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν στη ουροδόχο κύστη ήταν πιο συχνά σε γυναίκες με ακράτεια ούρων, και δεν αποκλείεται να σχετίζονται με την πάθηση.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε αναφέρει το 2012 και το 2013 ότι εντόπισε βακτηριακό DNA στα ούρα γυναικών που παραπονούνταν για συμπτώματα ουρολοίμωξης αλλά είχαν καθαρές καλλιέργειες ούρων.

«Οι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί να πιστεύουν ότι τα ούρα είναι στείρα. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη» είχαν δηλώσει τότε οι ερευνητές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024