Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία απειλούν να φέρουν υπερβακτήρια

Αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία απειλούν να φέρουν υπερβακτήρια

Η χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα αυξάνεται δραματικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποιεί αμερικανική μελέτη.

Η χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα αυξάνεται δραματικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποιεί αμερικανική μελέτη.

Τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε χαμηλές δόσεις στα περισσότερα εκτρεφόμενα ζώα, αφενός προλαμβάνουν την εκδήλωση ασθενειών, αφετέρου μπορούν επιταχύνουν την ανάπτυξη των ζώων και να αυξήσουν το σωματικό βάρος τους.

Διαβάστε επίσης:

Ωστόσο η ευρεία χρήση των αντιμικροβιακών παραγόντων στην κτηνοτροφία, σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι αντιστοιχούν στους ανθρώπινους ασθενείς, ευνοεί την εξάπλωση ανθεκτικών βακτηρίων και απειλεί να καταστήσει άχρηστα αυτά τα πολύτιμα φάρμακα για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση αντιβιοτικών για την πάχυνση των ζώων το 2006, και αυστηροποίησε τους κανόνες για την κτηνιατρική χρήση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Σε πολλές χώρες, όμως, η χρήση αντιβιοτικών αυξάνεται στην κτηνοτροφία. Σύμφωνα με μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Κτηνοτροφικής Έρευνας (ILRI) η χρήση αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα αναμένεται να αυξηθεί κατά τα δύο τρίτα από το 2010 έως το 2030. Σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, η χρήση τους προβλέπεται να διπλασιαστεί το ίδιο διάστημα.

Η συστηματική χρήση αντιβιοτικών σε χαμηλές δόσεις «δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση ανθεκτικών βακτηρίων» δήλωσε στο Reuters ο Τιμ Ρόμπινσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο ILRI.

Βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η E.coli έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, επισήμανε.

Όπως εξήγησε, τα μικρόβια αυτά μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων ή με την άμεση επαφή.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS, η Ασία είναι η ήπειρος που εγείρει τις μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς η ζήτηση για ζωικά προϊόντα αυξάνεται ταχύτατα, ενώ οι κανονισμοί για τη χρήση αντιμικροβιακών παραγόντων είναι ανύπαρκτοι, ελλιπείς ή δεν εφαρμόζονται.

Η κτηνοτροφική βιομηχανία της Κίνας εκτιμάται ότι θα καταναλώνει σύντομα το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής αντιβιοτικών.

Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες εκτιμώμενες αυξήσεις στη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα έως το 2030 είναι η Μιανμάρ (205%), η Νιγηρία (163%), το Περού (160%) και το Βιετνάμ (157%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024