Στην κορύφωσή του βρίσκεται το φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου, κατά το οποίο η σιλουέτα της Σελήνης αρχίζει  να σκεπάζει τον ηλιακό δίσκο. Πρόκειται για μια ολική έκλειψη Ηλίου, που θα γίνει ορατή στην Ελλάδα ως μερική.

Για να προστατεύσετε τα μάτια σας από ενδεχόμενη μόνιμη βλάβη, προτιμήστε να παρακολουθήστε στο in.gr τη ζωντανή μετάδοση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

*Στην ζωντανή εικόνα από το Αστεροσκοπείο, ο ηλιακός δίσκος φαίνεται κόκκινος ή κρύβεται κατά διαστήματα, εξαιτίας της νέφωσης.

Διπλό κλικ στο παράθυρο για προβολή σε πλήρη οθόνη.

Η εικόνα προέρχεται από φορητό ηλιακό τηλεσκόπιο που λειτουργεί στον εξωτερικό χώρο του αστεροσκοπείου Πεντέλης.

Στην Ελλάδα, η έκλειψη ξεκίνησε στις 10.39 και έφθασε στην κορύφωση της περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη). Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 12.49.

Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά περίπου το ένα τρίτο.

Διαβάστε επίσης:

Η έκλειψη θα γίνει ορατή ως ολική μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τις Φερόες Νήσους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Στις περιοχές αυτές, οι κάτοικοι θα απολαύσουν δύο μέχρι δυόμισι λεπτά ολικότητας.

Σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από τη Σελήνη και το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως μερική έκλειψη.

Η σκιά της Σελήνης, με πλάτος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.

Στην ένθετη εικόνα, η πορεία της σκιάς της Σελήνης σε animation της NASA.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr