Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H έκλειψη της Παρασκευής «απειλεί την Ευρώπη με μπλακάουτ»

H έκλειψη της Παρασκευής «απειλεί την Ευρώπη με μπλακάουτ»

Οι εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για ενδεχόμενα μπλακάουτ λόγω της ολικής έκλειψης Ηλίου στις 20 Μαρτίου, όταν η σκιά της Σελήνης θα καλύψει τα ηλιακά πάρκα και θα ρίξει απότομα την παραγωγή.

Οι εταιρείες ενέργειας σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για ενδεχόμενα μπλακάουτ λόγω της ολικής έκλειψης Ηλίου στις 20 Μαρτίου, όταν η σκιά της Σελήνης θα καλύψει τα ηλιακά πάρκα και θα ρίξει απότομα την παραγωγή.

«Η έκλειψη αυτή θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου δοκιμή για το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (Entso-e).

«Ηλιακές εκλείψεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν, ωστόσο με την αύξηση των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων τα τελευταία χρόνια, ο κίνδυνος επεισοδίων θα μπορούσε να είναι σοβαρός χωρίς τη λήψη αντίμετρων» προειδοποίησε.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 100 φορές από το 1999 ως σήμερα, και αντιστοιχεί πλέον σε ένα σεβαστό ποσοστό της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

Η έκλειψη της Παρασκευής θα είναι ολική, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα την δει ως μερική.

Διαβάστε επίσης:

Αν ο ουρανός είναι ανέφελος το πρωί της Παρασκευής, η έκλειψη αναμένεται να μειώσει την παραγωγή των ηλιακών πάρκων έως και κατά 75%, ή κατά περίπου 34 Gigawatt. Αυτό ισοδυναμεί με την ισχύ 80 συμβατικών σταθμών μέσου μεγέθους.

Οι διαχειριστές των δικτύων ηλεκτροδότησης συνεργάζονται για το σχεδιασμό των απαιτούμενων μέτρων «εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο» ανέφερε ο Κονσταντίν Στάσους, γενικός γραμματέας του Entso-e. Για το θέμα της έκλειψης έχει μάλιστα δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας, είπε.

Προκειμένου να αντισταθμίσουν ενδεχόμενη πτώση της παραγωγής, οι εταιρείες ενέργειας αυξάνουν την ισχύ συμβατικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, και παράλληλα ετοιμάζονται να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια σε χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το δίκτυο μπορεί κανονικά να καλύπτει απότομες αυξήσεις της κατανάλωσης μέχρι 1.000 MW. Ενόψει της έκλειψης, το όριο αυξάνεται στα 1.700 MW.

H χώρα που αναμένεται να πληγεί περισσότερο από τη σύντομη συσκότιση είναι η Γερμανία, όπου η εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς φτάνει τα 40 GW και καλύπτει γύρω στο 18% της συνολικής ζήτησης. Μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντισταθμίσουν ενδεχόμενη πτώση του μεριδίου της ηλιακής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Προβλήματα θα μπορούσαν επίσης να εκδηλωθούν στην Ιταλία (20.000 MW), την Ισπανία (6.700 ΜW) και τη Γαλλία (5.700 MW).

Στην Ελλάδα, η εγχώρια εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών το 2014 ήταν μάλλον μικρή στα 2.600 MW, κάτι που θα περιόριζε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται εξάλλου νοτιότερα στην Ευρώπη, και ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί σε μικρότερη έκταση από ό,τι στις βορειότερες χώρες.

Σύμφωνα με τον «υπολογιστή εκλείψεων» του TimeAndDate.com, στην Ελλάδα η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10.40.

Θα φτάσει την κορύφωση της περίπου στις 11.45 (11.44 στην Αθήνα, 11.46 στη Θεσσαλονίκη) και θα λήξει γύρω στις 12.50.

Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά περίπου 30%.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024