Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα 100 της χρόνια δεν σταματά να χορεύει και να εμπνέει

Στα 100 της χρόνια δεν σταματά να χορεύει και να εμπνέει

Είναι 100 χρονών, έχει χάσει την όρασή της από το ένα μάτι, αλλά θα τη ζήλευαν και 20χρονες στο χορό. Η αυστραλή Ειλήν Κρέιμερ, έχοντας στην πλάτη της έναν αιώνα ζωής, συνεχίζει να δημιουργεί χορογραφίες συγκεντρώνοντας τον θαυμασμό χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου.

Είναι 100 χρονών, έχει χάσει την όρασή της από το ένα μάτι, αλλά θα τη ζήλευαν και 20χρονες στο χορό. Η αυστραλή Ειλήν Κρέιμερ, έχοντας στην πλάτη της έναν αιώνα ζωής, συνεχίζει να δημιουργεί χορογραφίες συγκεντρώνοντας τον θαυμασμό χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου.

Η Ειλήν Κρέιμερ είναι φαινόμενο. Και δεν είναι φαινόμενο μόνο επειδή έχει πατήσει τα 100, αλλά και γιατί βρίσκει τη δύναμη να ασχολείται με την τέχνη και να ψυχαγωγεί το κοινό με ενδιαφέρουσες χορογραφίες.

Μιλώντας για την εμπειρία της ως αιωνόβια , χαρακτηρίζει «μαγική» την ηλικία αυτή των 100 και αναφέρει στην εφημερίδα «The Sydney Morning Herald»: «Όλα συμβαίνουν στα 100 και όλα αλλάζουν τότε. Έκανα πέντε πάρτι στην Αυστραλία για να γιορτάσω τον έναν αιώνα ζωής».

Η σχέση της Ειλήν με το χορό μετρά 80, περίπου, χρόνια. Από την ηλικία των 22 ετών άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με τον συγκεκριμένο τομέα, που όπως φάνηκε μετατράπηκε σε ένα μακροχρόνιο πάθος, σε μια σχέση ζωής.

Η Ειλήν γεννήθηκε το 1914. Δεν διαθέτει μόνο ευλύγιστο σώμα, και εκφραστικότητα στην κίνηση, αλλά και συγγραφική έμπνευση. Είναι μια αιωνόβια που αγαπά όλες τις μορφές τέχνης. Έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική, την ποίηση και το σχεδιασμό ρούχων.

Πάνω από όλα όμως είναι χορεύτρια, με την καριέρα της να ξεκινά από τη χορευτική ομάδα της Αυστραλίας Bodenwieser Ballet. Ήταν, δε, για χρόνια η μούσα του καλλιτέχνη και γλύπτη Νόρμαν Λίντσεϊ. Παράλληλα, σπούδασε τραγούδι και πιάνο στη μουσική σχολή της Αυστραλίας, Conservatorium of Music.

«Δεν είμαι η χορεύτρια των ακροβατικών, είμαι του πιο »μαλακού»», αναφέρει η Ειλήν που κάθε μέρα γυμνάζεται , κάνει ασκήσεις ευλυγισίας , πίνει καπουτσίνο και τρώει κρουασάν.

Η Ειλήν δεν κοιτά σύνορα και ηλικία. Έχει ζήσει σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη Δυτική Βιρτζίνια, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στην Ινδία και στο Λονδίνο.

Επέστρεψε στην Αυστραλία , λίγο πριν συμπληρώσει τον ένα αιώνα ζωής, στα 99 της επειδή της έλειπαν τα πτηνά «Kookaburras». Ζούσε στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια , και η χορογραφία της The Early Ones θα είναι η πρώτη της δουλειά στην Αυστραλία.

Δεν έχει πειραματιστεί μόνο στην Αυστραλία, αλλά και στην Ινδία, όπου έζησε για αρκετά χρόνια, χόρευε και απέκτησε εμπειρίες.

Στη Βιρτζίνια , όμως, ένα ακόμη μέρος που τη «φιλοξένησε» , δεν θυμάται τα βλέμματα της προσοχής να την «αγκαλιάζουν», όπως συμβαίνει τώρα.

«Ο χορός με δυναμώνει ψυχολογικά. Μου αρέσει να κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Μου αρέσει να ακούω τους ανθρώπους να λένε ότι αυτό που κάνω είναι υπέροχο», δηλώνει η Ειλήν.

Για την παραγωγή της με τον αυτοσαρκαστικό τίτλο The Early Ones στο Independent Theatre του Σίδνεϊ , δημιουργήθηκε πλατφόρμα χρηματοδότησης. Σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Arts Health Institute στην Αυστραλία, η πλατφόρμα Pozible είχε στόχο να συγκεντρώσει 26.000 δολάρια για να ενισχύσει τη δημιουργική πορεία της αιωνόβιας χορογράφου και να παρουσιαστεί η χορογραφία της. Η πρωτοβουλία αυτή ονομάστηκε Inspiring Eileen.

Εντυπωσιάστηκε με την εκστρατεία που οργανώθηκε για να ανεβάσει τη χορογραφία και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής της. Η καμπάνια αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιγουράρει με τον τίτλο #InspiringEileen.

Η Ειλήν μπορεί να έχει χάσει την όρασή της από το ένα μάτι, φτιάχνει όμως τα κοστούμια της παράστασης, διαθέτει τρομερή ενέργεια, και δίνει ισχυρή γροθιά στα στερεότυπα περί ηλικίας.

Το 2014 απέσπασε το βραβείο συνολικής προσφοράς στην τέχνη, Lifetime Achievement Award, από το ινστιτούτο Arts Health.

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024