Πώς είναι να πίνεις τον καφέ σου με το ένα πόδι στο Βέλγιο και το άλλο στην Ολλανδία; Θα το καταλάβεις όταν επισκεφθείς την πόλη Μπάαρλε που βρίσκεται στα σύνορα Βελγίου και Ολλανδίας.

Δύο δήμοι διαφορετικών χωρών συνυπάρχουν στην ίδια πόλη. Πρόκειται για τους δήμους Μπάαρλε Νασάου και Μπάαρλε Χερτόχ που ανήκουν στην πόλη Μπάαρλε.
{{{ map }}}
Ο δήμος Μπάαρλε Νασάου ανήκει στην Ολλανδία και ο δήμος Μπάαρλε Χερτόχ στο Βέλγιο. Υπάρχουν 26 ξεχωριστά κομμάτια της πόλης, κάποια εκ των οποίων ανήκουν στο Βέλγιο και κάποια άλλα στην Ολλανδία.

Για να καταλάβεις σε ποια από τις δυο χώρες βρίσκεσαι, αρκεί να κοιτάξεις χαμηλά στο δρόμο. Εκεί είναι ζωγραφισμένοι λευκοί σταυροί στα πεζοδρόμια της κάθε χώρας.

Σε αυτή την πόλη τα σύνορα δεν κάνουν διακρίσεις σε σπίτια και καταστήματα. Υπάρχουν σπίτια, καφετέριες και σουπερμάρκετ που κυριολεκτικά είναι χτισμένα πάνω στις δύο χώρες.

Μια γραμμή που καθορίζει τα σύνορα μπαίνει σε ένα κατάστημα με είδη δώρων και βγαίνει από το πίσω μέρος ενός σούπερ μάρκετ.

Για να φαίνεται η εθνικότητα του κάθε κτιρίου έχει οριστεί σαν βάση το που βρίσκεται η εξωτερική του πόρτα. Αν τα σύνορα κόβουν την πόρτα στα δυο, τότε υποδηλώνεται από δύο αριθμούς στο δρόμο και πάνω στο κτίριο.

Η πόλη αυτή προσελκύει πολλούς τουρίστες. Για πολλά χρόνια τα μαγαζιά στο Βέλγιο ήταν ανοικτά τις Κυριακές, ενώ στην Ολλανδία όχι. Με εξαίρεση αυτά που βρίσκονταν στην… διχασμένη πόλη Μπάαρλε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας