Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Δανία θέλει να «προσαρτήσει» τμήμα της νότιας Σουηδίας...

Η Δανία θέλει να «προσαρτήσει» τμήμα της νότιας Σουηδίας…

Η κυβέρνηση της Δανίας βλέπει με θετικό μάτι την ιδέα να ενωθεί το δανέζικο νησί Ζέελαντ με την σουηδική επαρχία Σκόνε και την πόλη Μάλμε, σε μια γεωγραφική περιοχή που θα ονομάζεται Ευρύτερη Κοπεγχάγη ή Όρεσουντ. Οι λόγοι οικονομικοί...

Γίνεται εν έτει 2015 να αλλάξουν τα σύνορα της Βόρειας Ευρώπης, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα; Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι με λίγη καλή θέληση, γίνεται.

Αν μη τι άλλο κρίνεται ως «γεωπολιτικά τολμηρή» η πρόταση της Δανίας να προσαρτήσει στο εγγύς μέλλον για καθαρά οικονομικούς λόγους την νοτιότερη επαρχία της Σουηδίας, το Σκόνε και την πρωτεύουσα του Μάλμε.

Το αίτημα έχει ήδη γίνει από την πλευρά της Δανίας, με τον δήμαρχο της Κοπεγχάγης να ζητάει την διοικητική και οικονομική ένωση του δανέζικου νησιού Ζέελαντ (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα) με την σουηδική επαρχία Σκόνε και το Μάλμε, την τρίτη σε μέγεθος πόλη στη Σουηδία και πρωτεύουσα της επαρχίας.

Η νέα περιοχή θα υπάγεται στη Δανία και θα ονομάζεται είτε Ευρύτερη Κοπεγχάγη, είτε (το πιθανότερο) Όρεσουντ με διπλή γραφή (Öresund στα σουηδικά και Øresund στα δανέζικα).

Άλλωστε, Ορεσουντ ονομάζεται και η τεράστια γέφυρα που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε –κι είναι επίσης η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή γέφυρα που συνδυάζει σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο.

Οι λόγοι για την προσάρτηση-ένωση είναι καθαρά οικονομικοί: «αν ενωθούν οι δυο πόλεις, θα έχουμε συνολικό πληθυσμό σχεδόν 3,8 εκατομμύρια, θα υπάρχουν 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα με 150.000 νέους φοιτητές ενώ αυτομάτως η περιοχή θα γίνει το επίκεντρο όχι μόνο για λόγους τουριστικούς, αλλά και για λόγους οικονομικούς, καθώς πολλές πολυεθνικές εταιρίες θα επιλέξουν να έχουν τη βάση τους εδώ» υποστηρίζει ο δήμαρχος Κοπεγχάγης, Φρανκ Γένσεν.

Η επαρχία Σκόνε έχει πληθυσμό 1.250.000 ενώ το νησί Ζέελαντ και η Κοπεγχάγη άλλους 2.500.000 ανθρώπους.

«Έτσι, με τη δημιουργία της Ευρύτερης Κοπεγχάγης θα αποδείξουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο, με κοινή πολιτιστική ταυτότητα, ενώ θα δώσουμε και οικονομική ώθηση στην οικονομικά υποβαθμισμένη επαρχία του Σκόνε», συμπληρώνει ο Γένσεν.

«Η ανατολική Δανία και η νότια Σουηδία είναι υποβαθμισμένες από μόνες τους, οπότε αν ενωθούν, μαζί μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις και κόσμο», επισημαίνει.

Δεδομένων των εξαιρετικά φιλικών σχέσεων και των προαιώνιων πολιτισμικών δεσμών που ενώνουν τις δυο σκανδιναβικές χώρες, όλα είναι εφικτά.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές, όπως αυτή της δημάρχου του Μάλμε. «Δεν πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι αυτό [μια ενδεχόμενη προσάρτηση του Μάλμο] θα προκαλούσε προβλήματα στην Σουηδία», λέει η Κατρίν Στιέρνφελντ Γιάμεχ.

«Μια σύγχρονη μητρόπολη πρέπει να έχει τουλάχιστον 4-5 εκατομμύρια πληθυσμό προκειμένου να μπορεί να «μετράει» πλέον ως πόλη που αξίζει να ζεις», συνοψίζει ο Περ Τρίντινγκ, αντιπρόεδρος του Νότιου Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που είναι υπέρ της ένωσης των δύο περιοχών.

«Πολλοί Σουηδοί, ειδικά από το Μάλμε, ήδη θεωρούν την Κοπεγχάγη ως την πολιτιστική τους πρωτεύουσα, ενώ πιστεύουν πως η Κοπεγχάγη είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη αλλά και φιλική σε σχέση με την πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη», καταλήγει με νόημα ο Τρίντινγκ.

Αυτή θα είναι η ευρύτερη περιοχή Όρεσουντ, η οποία θα υπάγεται διοικητικά στη Δανία και θα αποτελείται από την Κοπεγχάγη και το δανέζικο νησί Ζέελαντ (αριστερά) και την σουηδική επαρχία Σκόνε και την πόλη Μάλμο (δεξιά), με την γέφυρα Όρεσουντ να ενώνει τις δυο περιοχές:

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024