Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σωροί ανθρώπινων αποβλήτων μαγαρίζουν τη στέγη του κόσμου

Σωροί ανθρώπινων αποβλήτων μαγαρίζουν τη στέγη του κόσμου

Ακόμα και στις πλαγιές του Έβερεστ πρέπει να προσέχει κανείς πού πατάει: κάτω από το χιόνι κρύβονται μεγάλες ποσότητες ανθρώπινων αποβλήτων, ακόμα και πτώματα. Ο ορειβατικός σύλλογος του Νεπάλ ζητά τώρα από τους αναρριχητές να μην... τα κάνουν ψηλά αγναντεύοντας.

Ακόμα και στις πλαγιές του Έβερεστ πρέπει να προσέχει κανείς πού πατάει: κάτω από το χιόνι κρύβονται μεγάλες ποσότητες ανθρώπινων αποβλήτων, ακόμα και πτώματα. Ο ορειβατικός σύλλογος του Νεπάλ ζητά τώρα από τους αναρριχητές να μην… τα κάνουν ψηλά αγναντεύοντας.

Οι 700 και πλέον ορειβάτες που καταφθάνουν κάθε χρόνο στο Έβερεστ αφήνουν μεγάλες ποσότητες κοπράνων και ούρων, είπε στους δημοσιογράφους ο Ανγκ Τσέρινγκ, επικεφαλής του ορειβατικού συλλόγου.

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, και η κυβέρνηση του Νεπάλ επέβαλε πέρυσι μέτρα, απαιτώντας από κάθε ορειβάτη να κατεβάζει στην βάση του βουνού 8 κιλά απορριμμάτων, όσο εκτιμάται ότι πετάει ο μέσος επισκέπτης.

Για την τήρηση του μέτρου, οι ορειβατικές ομάδες καταβάλλουν εγγύηση 4.000 δολαρίων, την οποία χάνουν αν δεν συμμορφωθούν.

Ωστόσο ο Τσέρινγκ ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και για τα απόβλητα των ορειβατών εκτός από τα σκουπίδια.

Για να προσαρμοστούν σταδιακά στο μεγάλο υψόμετρο, οι ορειβάτες περνούν εβδομάδες σε καθεμία από τις έξι κατασκηνώσεις που έχουν στηθεί μέχρι την κορυφή. Η χαμηλότερη, η οποία βρίσκεται στα 5.300 μέτρα, είναι η μόνη στην οποία οι επισκέπτες συγκεντρώνουν τα απόβλητα σε βαρέλια, τα οποία μεταφέρονται σε χαμηλότερο υψόμετρο όταν γεμίσουν.

Από τη δεύτερη μέχρι την έκτη βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στην κορυφή στα 8.850 μέτρα, «οι ορειβάτες συνήθως σκάβουν τρύπες στο χιόνι και αφήνουν τα απόβλητά τους εκεί» δήλωσε Τσέρινγκ. Ακόμα και γύρω από τις κατασκηνώσεις, είπε, τα περιττώματα «σχηματίζουν σωρούς».

Περισσότεροι από 4.000 ορειβάτες έχουν αναρριχηθεί στο Έβερεστ από το 1953, όταν η στέγη του κόσμου κατακτήθηκε για πρώτη φορά από τον νεοζηλανδό ορειβάτη Έντμουντ Χίλαρι και τον σέρπα οδηγό του Τένζινγκ Νόργκεϊ.

Εκατοντάδες υπέκυψαν πριν φτάσουν στην κορυφή και πολλά πτώματα παραμένουν κατεψυγμένα στις πλαγιές εδώ και δεκαετίες.

Η ορειβατική περίοδος ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Η περυσινή περίοδος είχε ακυρωθεί μετά το θάνατο 16 οδηγών σέρπα σε χιονοστιβάδα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024