Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χιμπατζήδες και γορίλες μάς μετέδωσαν διαφορετικές μορφές του HIV

Χιμπατζήδες και γορίλες μάς μετέδωσαν διαφορετικές μορφές του HIV

Δύο μορφές του HIV που απαντώνται στην Αφρική προήλθαν από τους γορίλες και όχι από τους χιμπατζήδες όπως το στέλεχος που προκάλεσε πανδημία, αποκαλύπτουν οι τελευταίες γενετικές αναλύσεις.

Δύο μορφές του HIV που απαντώνται στην Αφρική προήλθαν από τους γορίλες και όχι από τους χιμπατζήδες όπως το στέλεχος που προκάλεσε πανδημία, αποκαλύπτουν οι τελευταίες γενετικές αναλύσεις.

Η επιδημία AIDS προκλήθηκε από τον ιό HIV της λεγόμενης Ομάδας Μ, ο οποίος έχει μολύνει μέχρι σήμερα πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η Ομάδα Μ μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τον χιμπατζή, όπως συνέβη και με τον ιό ΗΙV-1 της Ομάδας Ν, η οποία έχει διαγνωστεί σε μόλις 20 ασθενείς στην Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

Μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστη η προέλευση δύο ακόμα ομάδων: της Ομάδας O, η οποία εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και έχει μολύνει περίπου 100.000 άτομα στο Καμερούν, τη Γκαμπόν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα· και της Ομάδας P, η οποία έχει αναγνωριστεί σε μόλις δύο ασθενείς στο Καμερούν.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS από μεγάλη, διεθνή ερευνητική ομάδα δείχνει τώρα ότι οι ομάδες Ο και Ρ προήλθαν από γορίλες στο νότιο Καμερούν.

Το συμπέρασμα προκύπτει από γενετικές αναλύσεις σε κόπρανα γοριλών σε τέσσερις αφρικανικές χώρες. Στα δείγματα ανιχνεύθηκαν στελέχη του ιού ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV) τα οποία παρουσίασαν μεγάλη γενετική ομοιότητα με τις συγκεκριμένες δύο ομάδες του HIV-1.

«Τόσο οι χιμπατζήδες όσο και οι γορίλες φέρουν ιούς που μπορούν να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν μεγάλες επιδημίες» σχολιάζει στο Reuters η Μαρτίν Πίτερς του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ στη Γαλλία, επικεφαλής της μελέτης.

«Ο τρόπος μετάδοσης είναι πιθανότατα η έκθεση σε μολυσμένο αίμα ή ιστούς στη διάρκεια του κυνηγιού και του σφαγιασμού άγριων ζώων» προσθέτει.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμα ότι η Ομάδα Ο θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες -η περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωσή του ήταν πιθανότατα θέμα καλής τύχης.

Μια ακόμα διαφορετική μορφή του ιού, ο υπότυπος HIV-2, εντοπίζεται μόνο στη Δυτική Αφρική. Μεταδίδεται λιγότερο εύκολα από τον HIV-1 και καθυστερεί να οδηγήσει σε AIDS.

Πιστεύεται ότι προήλθε από τον απειλούμενο πίθηκο Cercocebus atys της Δυτικής Αφρικής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρωτεύοντα που μολύνονται από συγγενείς του ΗIV δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024