Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προστατευμένα τα προς πώληση laptop με το Superfish, λέει η Lenovo

Προστατευμένα τα προς πώληση laptop με το Superfish, λέει η Lenovo

O αρμόδιος για θέματα τεχνολογίας του μεγαλύτερου κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο σε ανοικτή επιστολή του σχετικά με την αναστάτωση που προκάλεσε προεγκαταστημένο πρόγραμμα που αποδείχτηκε κερκόπορτα για τους κατόχους laptop της Lenovo, εξαιρουμένων αυτών της θρυλικής σειράς Thinkpad, υπόσχεται ότι τα συστήματα προς πώληση με το Superfish είναι προστατευμένα.

O αρμόδιος για θέματα τεχνολογίας του μεγαλύτερου κατασκευαστή προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο σε ανοικτή επιστολή του σχετικά με την αναστάτωση που προκάλεσε προεγκαταστημένο πρόγραμμα που αποδείχτηκε κερκόπορτα για τους κατόχους laptop της Lenovo, εξαιρουμένων αυτών της θρυλικής σειράς Thinkpad, υπόσχεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας μια ξεκάθαρη στρατηγική για το μέλλον.

Ο Πήτερ Oρτένσιους αναφέρεται σε όλα όσα έκανε η Lenovo για να αποκαταστήσει την ασφαλή λειτουργία των laptop που επηρεάστηκαν από το κενό ασφαλείας που εντοπίστηκε στο Superfish, το προεγκαταστημένο πρόγραμμα προβολής συναφών διαφημίσεων με βάση τις φωτογραφίες προϊόντων που έβλεπε ο χρήστης στο Διαδίκτυο. Από την επιστολή του είναι φανερό ότι οι χρήστες θα πρέπει να φροντίσουν να ενημερώσουν το λειτουργικό σύστημα και το antivirus, αφού Microsoft, McAfee και Symantec έχουν βρει την λύση για να παρέχουν προστασία από το adware που εκδίδει ένα πιστοποιητικό ασφαλείας-πασπαρτού, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην παράκαμψη της μεθόδου ασφάλειας των προστατευμένων συνδέσεων e-banking.

Σημειώνεται πως, εναντίον της Lenovo έχει υποβληθεί, η προτεινόμενη ως μαζική, προσφυγή για δόλια επιχειρηματική πρακτική και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή του Chief Technology Officer της Lenovo:

«Ξεκινώντας το Σεπτέμβριο του 2014, πήραμε την απόφαση να αποστείλουμε έναν αριθμό φορητών υπολογιστών καταναλωτών (consumer notebooks), ενσωματώνοντας το λογισμικό Superfish.

Αυτό το λογισμικό απογοήτευσε κάποιους χρήστες, χωρίς να προσθέσει κάποια αξία στην εμπειρία χρήσης• για τον λόγο αυτό είχαμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να το αφαιρέσουμε από το σύνολο του προεγκατεστημένου λογισμικού.

Στη συνέχεια, μετά από δημοσιεύματα σχετικά με μια ευπάθεια ασφαλείας που προκλήθηκε από το εν λόγω λογισμικό, λάβαμε άμεσα μέτρα ώστε να το αφαιρέσουμε.

Είναι σαφές ότι το θέμα αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους πελάτες, τους συνεργάτες μας και σε όσους ενδιαφέρονται για τη Lenovo, τη βιομηχανία και την τεχνολογία μας γενικότερα. Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη και πάλι.

Τώρα, θα ήθελα να ξεκινήσει η διαδικασία της διαρκούς ενημέρωσής σας σχετικά με τα βήματα που ακολουθούμε ώστε να διορθώσουμε το πρόβλημα και να αποκαταστήσουμε την πίστη σας στην Lenovo.

Έχουμε ήδη κάνει πολλά κρίσιμα πρώτα βήματα:

• Σταματήσαμε τις προεγκαταστάσεις και δε θα συμπεριλάβουμε αυτό το λογισμικό Superfish σε καμία συσκευή στο μέλλον.

• Έχουμε εργαστεί μόνοι αλλά και με τους εταίρους μας για να καταστήσουμε τους υπολογιστές σας ασφαλείς από αυτήν την ευπάθεια όσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται:

• Την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου, η Lenovo διέθεσε οδηγίες για την χειροκίνητη λύση και μέχρι την Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου προσφέραμε ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο αφαίρεσης για να είναι απλό για τους πελάτες μας να αφαιρέσουν το Superfish και τα σχετιζόμενα αρχεία.

• Επίσης την Παρασκευή, οι εταίροι μας, η Microsoft, η McAfee και η Symantec ενημέρωσαν το λογισμικό τους για να αφαιρέσουν και απενεργοποιήσουν αυτόματα αυτό το Superfish. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες που διαθέτουν οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα ενεργό, θα προστατεύονται αυτόματα. Τους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκρισή τους.

• Σωρευτικά όλες αυτές οι ενέργειες σημαίνουν ότι όλα τα νέα προϊόντα που είναι προς πώληση θα είναι προστατευμένα. Αμέσως μόλις το σύστημα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά, το πρόγραμμα antivirus θα ξεκινήσει μια σάρωση και έπειτα θα αφαιρέσει το Superfish από το σύστημα.

Όσον αφορά τα συστήματα στα οποία γίνεται επαναφορά από το backup partition του σκληρού δίσκου, το Superfish θα αφαιρείται με τον ίδιο τρόπο.

Για προϊόντα που χρησιμοποιούνται ήδη, το Superfish θα αφαιρεθεί μόλις πραγματοποιηθεί η ενημέρωση στα προγράμματα antivirus.

Έχουμε επικοινωνήσει το ταχύτερο δυνατό με πελάτες, συνεργάτες μας και και παράγοντες της βιομηχανίας. Ελπίζω ότι με κάθε επικοινωνία, είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι και πιο σαφείς για το τι είναι σημαντικό.

• Τώρα, είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των ευπαθειών και για την ασφάλεια του λογισμικού μέσω καθορισμένων δράσεων, το οποίο θα μοιραστούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αυτό που μπορώ να πω σχετικά με αυτό σήμερα είναι ότι διερευνούμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών που περιλαμβάνουν:

• τη δημιουργία ενός καθαρότερου PC image (το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό που υπάρχει προεγκατεστημένο στη συσκευή σας προτού αυτή χρησιμοποιηθεί)

• την άμεση συνεργασία με τους χρήστες, με ειδικούς για την προστασία και ασφάλεια και με άλλους ώστε να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατό την κατάλληλη στρατηγική για ένα σωστό φάσμα προεγκατεστημένου λογισμικού

• και την επιδίωξη αναζήτησης και αξιολόγηση των απόψεων ακόμη και των σκληρότερων επικριτών μας ώστε να διασφαλίσουμε μια κατάλληλη αξιολόγηση για τα προϊόντα μας από εδώ και στο εξής.

Παρόλο που αυτό το ζήτημα περιορίστηκε σε consumer notebooks και σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε τα ThinkPads, τυχόν tablets, desktops ή smartphones, ή οποιοδήποτε εταιρικού διακομιστή (enterprise server) ή συσκευή αποθήκευσης, αναγνωρίζουμε ότι όλοι οι πελάτες της Lenovo μπορεί να ενδιαφέρονται για το πού βρισκόμαστε και τι ακολουθεί. Το γεγονός είναι ότι η φήμη μας αγγίζει όλους αυτούς τους τομείς, καθώς και όλους τους πελάτες μας.

Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε την κατάσταση, να προσφέρουμε πιο ασφαλή προϊόντα και να βοηθήσουμε τον κλάδο να αντιμετωπίσει-και να αποτρέψει- αυτού του είδους ευπάθειες στις οποίες εκτεθήκαμε κατά την τελευταία εβδομάδα.»

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024