Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλίπ Μαρτίνες: Ένας ακόμα «ισπανός» ταράζει τα νερά της Γαλλίας

Φιλίπ Μαρτίνες: Ένας ακόμα «ισπανός» ταράζει τα νερά της Γαλλίας

Τι κοινό έχουν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, και ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT) Φιλίπ Μαρτίνες; Όλοι τους έχουν ισπανικές ρίζες -από τη γενιά των μεταναστών που έφυγε μετά τον Εμφύλιο- και πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Ο Μαρτίνες είναι αποφασισμένος -λόγω θέσης- να προκαλέσει πονοκεφάλους στην κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς.

Τι κοινό έχουν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, και ο γγ της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CGT) Φιλίπ Μαρτίνες; Όλοι τους έχουν ισπανικές ρίζες -από τη γενιά των μεταναστών που έφυγε μετά τον Εμφύλιο- και πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.

Ο Μαρτίνες είναι αποφασισμένος -λόγω θέσης- να προκαλέσει πονοκεφάλους στην κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς.

Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961. Στη γαλλική πρωτεύουσα γεννήθηκε και ο πατέρας του, ο οποίος κάποια στιγμή έφυγε για να πολεμήσει τον Φράνκο στον Εμφύλιο. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Ισπανία.

«Ζούσαμε στο προάστιο του Σεν Ντενί. Τότε το έλεγαν ‘μικρή Ισπανία’» λέει στην El Pais. Εργάστηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault, όπου ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Από το 1982, όταν ήταν μόλις 21 ετών.

Μέχρι πριν από 15 χρόνια ήταν επίσης ενεργό μέλος του ΚΚ Γαλλίας.

Και πώς βλέπει τα πράγματα στην Γαλλία σήμερα; «Άσχημα. Πολύ άσχημα. Η πολιτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν είναι πολιτική αριστερού κόμματος. Εφαρμόζει πολιτική λιτότητας με την οποία αυξάνεται η ανεργία, η χώρα δεν αναπτύσσεται και ο κόσμος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά του.»

Και όταν το σχόλιο του δημοσιογράφου είναι ότι η κυβέρνηση Βαλς αρνείται τα περί λιτότητας, ο Μαρτίνες είναι ξεκάθαρος: «Μα εφαρμόζουν λιτότητα, όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε όλοι στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, αλλά κάποιοι είναι πιο μπροστά από άλλους. Σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζουν την ίδια πολιτική.»

Λεφτά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τελικά; Ο ίδιος δηλώνει ότι υπάρχουν, αλλά δεν κατανέμονται δίκαια. «Αυτά που είχαν κρυμμένα οι πελάτες της HSBC είναι το μισό χρέος της Ελλάδας. Αν δεν φτάσει περισσότερο χρήμα στους εργαζόμενους, δεν θα αυξηθεί η κατανάλωση.»

Ο Μαρτίνες ξεκαθαρίζει ότι η CGT θα αντισταθεί στα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση Βαλς, ιδίως στα εργασιακά. Και μπορεί η συμμετοχή στην CGT να μην είναι η αναμενόμενη, αλλά ο ίδιος δεν θέλει να είναι απαισιόδοξος.

«Η συμμετοχή δεν φτάνει το 10% των εργαζομένων. Μικρότερη από την Ισπανία, αλλά γίνονται πολλές διαδηλώσεις στους δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού συνδικαλισμού. Έχουμε, πάντως, 700 χιλιάδες μέλη, είμαστε το μεγαλύτερο και πλέον αντιπροσωπευτικό συνδικάτο της Γαλλίας.»

Και στην παρατήρηση ότι στις πιο φτωχές περιοχές αυξάνεται η δύναμη της Μαρίν Λεπέν, απαντά: «Είναι το κοινό πρόβλημα με χώρες, όπως η Γερμανία και η Ελλάδα. Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Η λύση θα έρθει μέσα από τις κοινωνικές εναλλακτικές. Ποτέ η λύση δεν θα είναι να στιγματίζουμε εργαζόμενους από άλλες χώρες.»

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024