Ένοχους για παραβίαση του νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε κακουργηματικό βαθμό έκρινε πρόσφατα το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων τον ιδιοκτήτη και τον διαχειριστή του thegreekz.com.

Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώτο κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης 6 ετών και πρόστιμο 20.000€ και ποινή φυλάκισης 3 ετών και 8.000€ πρόστιμο στον δεύτερο εμπλεκόμενο στην υπόθεση. Η τρίτη κατηγορούμενη αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Επιπλέον, το δικαστήριο επικύρωσε την δέσμευση και κατάσχεση των σχετικών τραπεζικών λογαριασμών με ποσά της τάξης των 250.000€.
 
Επί της απόφασης αναμένεται να ασκηθεί έφεση.

Η μήνυση είχε υποβληθεί το 2011 από την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) και τον Φεβρουάριο του 2011 είχαν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος επτά ατόμων και έγιναν συλλήψεις πέντε ατόμων μετά από αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Καβάλα και Φλώρινα.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΠΟΕ κάνει λόγο για «σημαντικό χτύπημα στη διαδικτυακή πειρατεία» καθώς και για αναγνώριση από το δικαστήριο «της αυτοτελούς ποινικής ευθύνης ατόμων που έχουν το ρόλο του συνδιαχειριστή (moderartor) σε τέτοιου είδους ιστοσελίδες».

Μπορείτε να συμμετέχετε στην διαρκή συζήτηση:

  • Διαβάστε περισσότερα για την επονομαζόμενη «πειρατεία» από το tech.in.gr

Διαβάστε επίσης τις αντιρρήσεις που εκφράζονται σχετικά με αμφιλεγόμενη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, η οποία καθιστά υπόλογους τους διαχειριστές δικτυακών τόπων για τα link που δημοσιεύουν οι χρήστες των δικτυακών τόπων, υπό την απειλή διακοπής της πρόσβασης.

In.gr Τεχνολογία