Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρώμη, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης

Ρώμη, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης

Όσες φορές και να επισκεφθεί κανείς τη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας, πάντα θα βιώνει αυτό το συναίσθημα της μαγείας να τον κατακλύζει. Η αιώνια πόλη καταφέρνει να συνδυάζει ιστορία, αξιοθέατα, μουσεία και γκαλερί, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, πλακόστρωτα δρομάκια, καλό φαγητό και κρασί. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Η πρώτη βόλτα επιβάλλεται να είναι στην περίφημη […]

Όσες φορές και να επισκεφθεί κανείς τη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας, πάντα θα βιώνει αυτό το συναίσθημα της μαγείας να τον κατακλύζει. Η αιώνια πόλη καταφέρνει να συνδυάζει ιστορία, αξιοθέατα, μουσεία και γκαλερί, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, πλακόστρωτα δρομάκια, καλό φαγητό και κρασί. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η πρώτη βόλτα επιβάλλεται να είναι στην περίφημη Πλατεία της Ισπανίας. Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι η Ρώμη ενδείκνυται για περπάτημα, γιατί μόνο έτσι θα ανακαλύψετε όσα κανένας οδηγός δε θα σας πει ποτέ. Η Piazza di Spagna συνδέεται με μια μεγάλη και επιβλητική σκάλα, τα λεγόμενα ισπανικά σκαλιά, που οδηγούν στην εκκλησία Trinità dei Monti, αλλά και σε μια εκπληκτική θέα της πόλης.

Δώστε προσοχή στα υπέροχα σπίτια δεξιά και αριστερά της σκάλας, με τα γραφικά μπαλκονάκια τους, και φανταστείτε να πίνετε τον καφέ σας εκεί! Αν είστε και τυχεροί, θα πετύχετε μουσικούς να παίζουν κιθάρα και να τραγουδούν στην πλατεία, κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμη πιο ειδυλλιακή.

Η βόλτα μας συνεχίζεται στη Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi), το διάσημο και πραγματικά εντυπωσιακό σιντριβάνι της Ρώμης. Ο Ποσειδώνας, θεός της θάλασσας, είναι η κεντρική φιγούρα που δεσπόζει στο σιντριβάνι. Θα χρειαστεί λίγη προσπάθεια για να το πλησιάσετε, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών είναι μεγάλος. Όταν το προσεγγίσετε, μην ξεχάσετε να ρίξετε ένα κέρμα στα νερά. Σύμφωνα με το μύθο, θα ξαναγυρίσετε στη Ρώμη!

Επόμενη στάση στη βόλτα μας, η επίσκεψη στο Πάνθεον με τον ψηλό τρούλο του, ύψους 43 μέτρων. Αρχικά ήταν ειδωλολατρικός ναός και στη συνέχεια μετατράπηκε σε εκκλησία. Το Πάνθεον βρίσκεται στην Πλατεία της Ροτόντας (Piazza della Rotonda).

Το βραδάκι, την ώρα που σουρουπώνει, μπορείτε να πάτε στην Πλατεία Ναβόνα (Piazza Navona), ίσως την πιο «θεατρική» πλατεία της Ρώμης. Εκεί θα δείτε πλανόδιους ζωγράφους και θα γευτείτε μακαρονάδες, πίτσα και κρασί σε τρατορίες και wine bar.

Αν έχετε αδυναμία στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τότε σίγουρα θα λατρέψετε την περιοχή Τραστέβερε (Trastevere). Συνοικία μποέμ και πιο «εναλλακτική», θα λέγαμε, της οποίας οι κάτοικοι θεωρούν ότι είναι οι «αυθεντικοί Ρωμαίοι». Πολύ γραφική γειτονιά, με χρωματιστά κτίρια, καφέ, πλανόδιους καλλιτέχνες και πολλά μαγαζάκια, αν και ιδιαίτερα ακριβά. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία Σάντα Μαρία του Τραστέβερε (Santa Maria in Trastevere), μια από τις παλαιότερες της Ρώμης.

Σε περίπτωση που θελήσετε να ξεφύγετε από την πολυκοσμία και να «αδειάσει» το μυαλό σας, οι επιλογές σας είναι δύο. Αρχικά, η Βίλα Μποργκέζε (Villa Borghese) με το καταπράσινο πάρκο της, που αποτελεί μια όαση στη μέση της πόλης. Εκεί βρίσκεται και η Γκαλερί Μποργκέζε (Galleria Borghese), που φιλοξενεί έργα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών, πίνακες του Καραβάτζιο και γλυπτά του Μπερνίνι, ανάμεσα σε άλλα. Το δεύτερο πάρκο-όαση είναι αυτό στο λόφο Τζιανίκολο (Gianikolo). Από εκεί θα απολαύσετε την υπέροχη θέα της πόλης.

Το Κολοσσαίο θα σας εντυπωσιάσει με τον επιβλητικό του χαρακτήρα. Αξίζει να περιπλανηθείτε μέσα σε αυτό, εκεί όπου πριν από χιλιάδες χρόνια πραγματοποιούνταν «αγώνες θανάτου» ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν συνήθως δούλοι ή αιχμάλωτοι πολέμου.

Εκεί κοντά βρίσκεται και η αρχαία αγορά, που στην αυτοκρατορική Ρώμη υπήρξε το κέντρο της καθημερινής ζωής. Με λίγη φαντασία, θα μπορέσετε να δείτε τη ζωή που υπήρχε εκεί, μέσα από τα απομεινάρια.

Η Κυριακή είναι μια ημέρα ιδανική για επίσκεψη στο Βατικανό, το μικρό ανεξάρτητο κρατίδιο, κι αυτό γιατί ο Πάπας πραγματοποιεί τότε λειτουργία. Είναι μια τελετή επιβλητική, και πλήθος κόσμου στέκει προσηλωμένο σε αυτήν. Ωστόσο, επειδή η Κυριακή είναι επίσης μια ημέρα με πολύ κόσμο, θα ήταν προτιμότερο να επισκεφθείτε το κρατίδιο και κάποια άλλη στιγμή, ώστε να θαυμάσετε την Καπέλα Σιξτίνα (Cappella Sistina), το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου, με την ησυχία σας, αλλά και να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, το ναό-σύμβολο του καθολικού χριστιανισμού και μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου.

Αν και λίγο μακριά από τη Ρώμη, τρεις ώρες περίπου οδικώς ή με τρένο, η Πομπηία αξίζει την προσοχή σας. Η επίσκεψή σας εκεί θα αποτελέσει πραγματικά ένα ταξίδι στο χρόνο. Η αρχαία ρωμαϊκή πόλη υπήρξε κέντρο ευημερίας, με τεράστια ανάπτυξη, που τερματίστηκε απότομα το 79 μ.Χ., ύστερα από την έκρηξη του Βεζούβιου. Την πόλη σκέπασε η στάχτη του ηφαιστείου και χιλιάδες κάτοικοι θάφτηκαν ζωντανοί. Η Πομπηία ήρθε ξανά στο φως το 1592 ύστερα από ανασκαφές. Περιπλανηθείτε, και μέσα από τα απομεινάρια της θα δείτε τη ζωή που κάποτε υπήρχε εκεί. Καλό θα είναι να επιλέξετε κάποιο τουριστικό γραφείο για την επίσκεψή σας, καθώς θα σας γίνει και μια δίωρη ξενάγηση στα σημαντικότερα σημεία της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης.

Οι βόλτες στη Ρώμη είναι πραγματικά ατελείωτες. Ένα πέρασμα από τη Via del Corso, έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους, επιβάλλεται, το ίδιο και μια βόλτα στη Via Veneto, με το διάσημο «κινηματογραφικό» Harry’s Bar.

Στην πόλη υπάρχουν πολλές αξιόλογες τρατορίες για φαγητό, τις οποίες θα ανακαλύψετε σε κάποιο στενάκι ή ρωτώντας τους ντόπιους. Η Ιταλία, άλλωστε, είναι η «γενέτειρα» της πίτσας και της μακαρονάδας! Φυσικά, μην παραλείψετε να κλείσετε το γεύμα ή το δείπνο σας με μια τιραμισού ή ένα παγωτό!

Άλλες «δραστηριότητες» στην ιταλική πρωτεύουσα είναι το κλασικό «απεριτίβο», δηλαδή κρασί και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών σε κάποιο wine bar, μουσική jazz (προτείνουμε το Gregory’s jazz bar), περπάτημα στα στενά του Τραστέβερε και φυσικά ένα εσπρεσάκι, που πρέπει να το πιείτε όπως οι ντόπιοι, στην μπάρα κάποιου καφέ.

Η πόλη είναι γενικά ασφαλής, και δεν υπήρχε σημείο που να μην είδαμε αστυνομία, τους λεγόμενους carabinieri.

Όσες φορές και να την επισκεφθείτε, η Ρώμη πάντα θα έχει κάτι διαφορετικό να σας δείξει. Πάντα κάποιο μυστικό θα σας περιμένει να το ανακαλύψετε σε κάποιο στενάκι ή σε κάποια βόλτα.

Μην ξεχνάτε, εξάλλου, ότι οι επισκέψεις στην ίδια πόλη, αλλά με διαφορετική παρέα, θα σας κάνουν να τη δείτε με «άλλα μάτια». Άλλωστε, κάθε πόλη αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου και με τις ποικίλες μεταβολές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, και η Ρώμη είναι μια από αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ιταλική πρωτεύουσα προσφέρει απλόχερα σε όλους μια μοναδική εμπειρία επαφής με την ιστορία, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, αποτελώντας μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024