Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο: Διαστημικό μεταγωγικό διαλύεται φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα

Βίντεο: Διαστημικό μεταγωγικό διαλύεται φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα

Οι τελευταίες στιγμές ενός διαστημικού φορτηγού που ανεφοδίασε τον Διαστημικό Σταθμό (ISS) καταγράφονται σε timelapse που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Οι τελευταίες στιγμές ενός διαστημικού φορτηγού που ανεφοδίασε τον Διαστημικό Σταθμό (ISS) καταγράφονται σε timelapse που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Το Όχημα Αυτόματης Μεταφοράς (ATV), με την ονομασία «Άλμπερτ Άϊνσταϊν», καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό στις 2 Νοεμβρίου 2013.

Ήταν η τέταρτη από τις πέντε αποστολές ανεφοδιασμού του ISS που πραγματοποίησε η ESA στο πλαίσιο συμβολαίου με την ESA και τους υπόλοιπους εταίρους του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου.

Το AΤV «Άλμπερτ Άινσταϊν» έφτασε στον σταθμό τον Ιούνιο του 2013 φορτωμένο επτά τόνους προμηθειών. Παρέμεινε εκεί για περίπου πέντε μήνες και σταδιακά γέμισε με απορρίμματα του τροχιακού εργαστηρίου, πριν τελικά αποδεσμευτεί στις 28 Οκτωβρίου.

Προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την καταστροφή του φορτηγού, οι υπεύθυνοι του κέντρου ελέγχου της αποστολής στην Τουλούζη της Γαλλίας κατεύθυναν το σκάφος ακριβώς κάτω από τον σταθμό.

Το βίντεο ξεκινά με το ATV να βρίσκεται 100 χιλιόμετρα χαμηλότερα από τον ISS. Λίγα λεπτά αργότερα, διαλύεται σε κομμάτια που λάμπουν από τη θερμότητα της τριβής με την ατμόσφαιρα.

Στον ISS βρίσκεται τώρα συνδεδεμένο το πέμπτο και τελευταίο ρομποτικό μεταγωγικό της Ευρώπης, το ATV «Ζωρζ Λεμαίτρ», το οποίο προγραμματίζεται να αποχωρήσει στις 27 Φεβρουαρίου. Θα είναι εφοδιασμένο με θερμική κάμερα που κοιτάζει προς τα εμπρός και θα καταγράψει τις τελευταίες στιγμές πριν από το τέλος.

Οι περισσότερες αποστολές ανεφοδιασμού του ISS πραγματοποιούνται με ρωσικά σκάφη Progress. Οι αποστολές ανεφοδιασμού της NASΑ έχουν ανατεθεί σε δύο αμερικανικές εταιρείες, την SpaceX και την Orbital Science.

Ανάλογες αποστολές πραγματοποιούνται με μικρότερη συχνότητα με τα ιαπωνικά ATV της σειράς Kounotori.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024