Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποσύρθηκαν από το Play Store τρία app που στέλνουν Premium SMS

Αποσύρθηκαν από το Play Store τρία app που στέλνουν Premium SMS

Τρεις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για να μεθοδευτεί η αποστολή μηνυμάτων αυξημένων χρέωσης (Premium SMS) ή για την συλλογή δεδομένων εντοπίστηκαν -και αποσύρθηκαν- από το Play Store της Google. Οι μασκαρεμένες εφαρμογές προκαλούν, πολλές μέρες μετά την εγκατάστασή τους, την εμφάνιση ψευδών μηνυμάτων για κακή λειτουργία του τηλεφώνου, κινδύνους ασφαλείας, απαρχαιωμένο λογισμικό ή  υπερχείλιση από πορνογραφικό υλικό.

Τρεις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για να μεθοδευτεί η αποστολή μηνυμάτων αυξημένων χρέωσης (Premium SMS) ή για την συλλογή δεδομένων εντοπίστηκαν -και αποσύρθηκαν- από το Play Store της Google. Οι εφαρμογές που χαρακτηρίστηκαν adware είναι η Durak (card game), IQ Test (iwolt iqtest) και ένα app για την ρώσικη ιστορία (Konka russian history). Μετά τις καταγγελίες, η Google ενημερώθηκε και απέσυρε τα apps από το Google Play. Οι χρήστες πρέπει να διαγράψουν τις εφαρμογές από το smartphone τους.

Κατά την ενεργοποίηση του τηλεφώνου, οι μασκαρεμένες εφαρμογές προκαλούν, πολλές μέρες μετά την εγκατάστασή τους, την εμφάνιση ψευδών μηνυμάτων για κακή λειτουργία του τηλεφώνου, κινδύνους ασφαλείας, απαρχαιωμένο λογισμικό ή υπερχείλιση από πορνογραφικό υλικό. Παραπέμπουν δε για την επίλυση του υποτιθέμενου προβλήματος σε πλαστές ιστοσελίδες και υποτιθέμενα app store όπου συνιστούν την χρήση app τα οποία τελικά επιχειρούν να στείλουν SMS σε αριθμούς αυξημένης χρέωσης εν αγνοία του χρήστη ή σε apps σκοπός των οποίων είναι η συλλογή δεδομένων.

Η εταιρεία Avast, γνωστή για το ομώνυμο δωρεάν antivirus, διέκρινε αυξημένο κίνδυνο σε αυτή την μέθοδο, αφού τα εν λόγω app «δεν βιάζονται» να οδηγήσουν στην παγίδα τον χρήστη αμέσως μετά την εγκατάστασή τους -κάτι που θα δημιουργούσε υποψίες στον χρήστη. Ανησυχητικό είναι επίσης ότι ενίοτε οι εφαρμογές αυτές, το adware, παρέπεμπαν σε «άκακες» εφαρμογές ασφαλείας, και η εγκατάστασή τους έδινε την εντύπωση στον χρήστη ότι είχε θωρακίσει το τηλέφωνό του, εντούτοις τα μηνύματα δεν παύουν να εμφανίζονται.

Όπως τονίζει ο ειδικός της Avast, Filip Chytry, οι χρήστες πρέπει να προσέχουν και την περιγραφή των apps πριν τις εγκαταστήσουν, αφού παρατήρησε ότι η χρήση της αγγλικής γλώσσας δεν ήταν σωστή. Η Avast συνιστά το Avast Mobile Premium, ως ένα app που εντοπίζει ανάλογο λογισμικό και διατίθεται δωρεάν αν και περιέχει αγορές εντός της εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα στο tech.in.gr:

Το φαινόμενο δεν είναι νέο -το 2011 και το 2012 είχαμε ασχοληθεί με το ίδιο θέμα:

Διαβάστε επίσης:
Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε από το Ίντερνετ

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024