Η Microsoft ανακοίνωσε ότι τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας των Windows 10 στην αγορά, θα διατίθεται δωρεάν η αναβάθμιση όλων των συσκευών που τρέχουν Windows 8.1 καθώς και των υπολογιστών με Windows 7, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών.

Η ανακοίνωση έγινε στην εκδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 19:00 ώρα Ελλάδας για την λεπτομερέστερη παρουσίαση των Windows 10, η οποία αναμεταδίδεται ζωντανά (αν και με προβλήματα) στην διεύθυνση http://news.microsoft.com/windows10story/

Τα Windows θα αποτελούν στο εξής «υπηρεσία», «την μεγαλύτερη ιντερνετική υπηρεσία», αποφάσισε ο Σάτια Ναντέλα, o επονομαζόμενος και «άνθρωπος από το cloud».

H παρουσίαση της Microsoft ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στον αριθμό των χρηστών που συνέβαλαν στην διαμόρφωση αυτής της έκδοσης των Windows μέσω του προγράμματος Windows Insiders: 1,7 εκατομμύρια χρήστες, 3 εκατομμύρια εγκαταστάσεις Windows 10. Στην συνέχεια, έγινε εκτενής αναφορά στην διαλειτουργικότητα των Windows 10 σε κάθε λογής συσκευές, συμπεριλαμβανομένων tablet, phablet, smartphone και τα apps που θα τρέχουν παντού, παρέχοντας μια ενιαία εμπειρία με απρόσκοπτη αυτοματοποιημένη προσαρμογή στην εκάστοτε συσκευή. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι έρχονται τα λεγόμενα Universal Windows apps που προορίζονται για τους κατόχους της «ολοκληρωμένης συσκευής ψυχαγωγίας» της Microsoft, στο Xbox One.

Μέχρι τώρα, η Microsoft δεν έχει αναφερθεί στην τιμολόγηση των Windows 10, για τους κατασκευαστές και για τους τελικούς χρήστες. Έχει ήδη όμως κάνει ένα πείραμα με την διάθεση των «Windows 8.1 with Bing» σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος για τους κατασκευαστές tablet με Intel Inside κάτω από 9 ίντσες (10 δολάρια), το οποίο μηδενίζεται υπό την προϋπόθεση ότι οι κατασκευαστές θα ορίσουν ως προεπιλεγμένη την μηχανή αναζήτησης της Microsoft και ως αρχική σελίδα στον browser το MSN. Ισόποση έκπτωση κερδίζουν επίσης και οι κατασκευαστές που κάνουν τις ίδιες ρυθμίσεις σε μεγαλύτερα tablet, μειώνοντας το κόστος των Windows 8.1 στα 15 δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εντόπισε η Μ.Τζο Φόλεϊ από το ZDnet, η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ήδη η Microsoft με τα Windows 8.1 είναι φανερό ότι χρησιμοποιεί τα Windows για να προωθήσει το Bing, το MSN και το Office 365 Personal παρέχοντας το λειτουργικό αντί 15 μόλις δολαρίων, με ένα χρόνο δωρεάν χρήσης του Office 365. Επίσης, με την δημιουργία λογαριασμού Microsoft κατά την εκκίνηση των Windows 8, οι χρήστες αποκτούν αυτόματα πρόσβαση στην υπηρεσία φιλοξενίας και συγχρονισμού αρχείων της εταιρείας, το OneDrive (το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί ή να αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό Microsoft).

Ο Guardian έγραφε λίγες ώρες πριν την εκδήλωση ότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι πράγματι η Microsoft έχει κάθε λόγο να διαθέσει τα Windows δωρεάν, αν και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε στροφή 180 μοιρών για μια εταιρεία που αντλεί την πλειονότητα των εσόδων της από αυτό. Περισσότερα για το θέμα αυτό λέει στην βρετανική εφημερίδα ο Φρανκ Τζίλετ, κορυφαίος αναλυτής στην Forrester Research. Η Microsoft απέτυχε να πείσει αρκετούς χρήστες ότι η αναβάθμιση στα Windows 8 άξιζε και εκτιμά ότι στο μέλλον η εταιρεία θα αλλάξει την πολιτική της: τα Windows 8 βρίσκονται μόλις στο 10% των PC και ακόμα και στα tablet περιορίζεται στο 19%. Το πρόβλημα είναι ότι οι χρήστες δεν αναβαθμίζουν επειδή κοστίζει και επειδή τους φοβίζει. Οι developers επίσης διστάζουν και η εταιρεία πρέπει να κάνει κάτι να τους ξανακερδίσει. Είναι η τελευταία ευκαιρία για τα Windows, καταλήγει ο Φρ.Τζίλετ, ο οποίος προβλέπει ότι η Microsoft στο μέλλον θα διαθέτει αναβαθμίσεις αδιόρατα στους χρήστες, κατά τον ίδιο τρόπο που η Google αναβαθμίζει το ChromeOS.

Τον Οκτώβριο του 2013 η Apple είχε ανακοινώσει την δωρεάν αναβάθμιση της νέας έκδοσης του δικού της λειτουργικού συστήματος Mac OS X Mavericks και μάλιστα ο επικεφαλής της, Τιμ Κουκ είχε πει με έμφαση πως «Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του λογισμικού, να περάσουμε σε μια νέα εποχή στην οποία η αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων θα είναι δωρεάν», στρέφοντας τα βλέμματα όλων στο Ρέντμοντ. Η Microsoft είχε διαθέσει νωρίτερα την αναβάθμιση στα Windows 8.1, δωρεάν για τους χρήστες Windows 8, όχι όμως και για τους χρήστες παλαιότερων εκδόσεων.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr