Σε μια σπάνια καλή είδηση για το περιβάλλον, η Ινδία καταγράφει αύξηση του πληθυσμού τίγρεων κατά 30% σε διάστημα τεσσάρων ετών. Είναι μια μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι η χώρα φιλοξενεί περισσότερες από τις μισές τίγρεις που απομένουν στον πλανήτη.

Και τα έξι υποείδη του εμβληματικού ζώου της Ασίας αντιμετωπίζουν σήμερα κίνδυνο εξαφάνισης. Ο συνολικός πληθυσμός τους εκτιμάται σήμερα στα τρία με τέσσερις χιλιάδες άτομα, από περίπου 100.000 άτομα που ήταν στις αρχές του 20ού αιώνα.

Η παρακμή φαίνεται τώρα ότι έχει αρχίσει να αντιστρέφεται για την τίγρη της Βεγγάλης ή ινδική τίγρη (Panthera tigris tigris). Η περυσινή απογραφή στην Ινδία κατέγραψε 2.226 άτομα, συγκριτικά με 1.706 το 2010.

«Ενώ ο πληθυσμός των τίγρεων μειώνονται σε όλο τον κόσμο, στην Ινδία αυξάνεται. Έχουν αυξηθεί κατά 30% από την προηγούμενη καταμέτρηση, Είναι μια ιστορία τεράστιας επιτυχίας» δήλωσε ο  ινδός υπουργός Περιβάλλοντος, Πρακάς Τζαβαντεκάρ, παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία στο Νέο Δελχί.

Διαβάστε επίσης:

Όπως αναμεταδίδει από την ινδική πρωτεύουσα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση αποδίδει την αύξηση στην καλύτερη διαχείριση των 40 προστατευόμενων περιοχών όπου ζει το αιλουροειδές. Προσπαθεί επίσης να περιορίσει τις αναμετρήσεις των τίγρεων με τους γεωργούς που ζουν κοντά στις προστατευόμενες περιοχές και αποψιλώνουν τα δάση για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Το απειλούμενο ζώο κινδυνεύει επίσης από λαθροθήρες που πουλούν τα μέλη του στην επικερδή αγορά παραδοσιακών κινέζικων φαρμάκων.

Με τον πληθυσμό να έχει μειωθεί τόσο δραματικά, η τίγρη της Βεγγάλης είναι πιο ακριβοθώρητη από ποτέ. Η απογραφή βασίστηκε κυρίως σε κρυφές φωτογραφικές μηχανές που ενεργοποιούνται από την κίνηση.

Η χειρότερη χρονιά για τις τίγρεις της Ινδίας ήταν το 2006, όταν καταγράφηκαν μόλις 1.411 άτομα. Παρά τη βελτίωση, ο πληθυσμός απέχει πολύ από τις 40.000 τίγρεις που εκτιμάται ότι ζούσαν στην Ινδία όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία το 1947.

Η τίγρη της Βεγγάλης παραμένει ωστόσο το πιο πολυπληθές υποείδος. Σημαντικά μικρότεροι είναι οι πληθυσμοί της ινδονησιακής τίγρης, της τίγρης της Μαλαισίας και της τίγρης της Σιβηρίας, ενώ οι τίγρεις της Νότιας Κίνας και της Σουμάτρας αντιμετωπίζουν «κρίσιμο» κίνδυνο εξαφάνισης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr