Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μάχη της διαδοχής για το θρόνο της Σαουδικής Αραβίας

Η μάχη της διαδοχής για το θρόνο της Σαουδικής Αραβίας

Με τον γηραλέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, να είναι άρρωστος, μαίνεται μια μάχη… βυζαντινών προδιαγραφών γύρω από τη διαδοχή του στο θρόνο του οίκου των Σαούντ.

Τα νέα δεν είναι ευοίωνα για τον Αμπντάλα: Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας εισήχθη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας της χώρας, Ριάντ, έχοντας υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού.

Λίγα 24ωρα μετά, κι αφού πρώτα χρειάστηκε προσωρινά μηχανική αναπνευστική υποστήριξη, η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε, αλλά οι φήμες ολοένα και πληθαίνουν πως ο 91χρονος μονάρχης βγάζει – δεν βγάζει τη χρονιά, αφού πριν λίγους μήνες είχε κυκοφορήσει η πληροφορία πως έχει διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα σε τελικό του στάδιο και μπορεί να υποκύψει στην ασθένειά του πριν το τέλος του 2015.

Η είδηση είχε διαρρεύσει από το αμερικανικό Ινστιτούτο Υποθέσεων του Κόλπου (IGA) το οποίο ανέφερε πως η ιατρική ομάδα του Αμπντάλα -ενός ανθρώπου που κάπνιζε αρειμανίως για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του- έχει πληροφορήσει τον βασιλιά ότι ενδέχεται να έχει μόλις ελάχιστους μήνες ζωής. Προς επίρρωση των φημών, κατά τη συνάντησή του πέρσι την άνοιξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο βασιλιάς Αμπντάλα εθεάθη να φοράει σωληνάκια στη μύτη του για να τον βοηθούν να αναπνέει.

Όπως λοιπόν ήταν φυσικό, επικρατεί αναστάτωση στον οίκο των Σαούντ, με τις παρασκηνιακές μηχανορραφίες των διαφόρων διαδόχων να απειλούν να τινάξουν την εύρυθμη λειτουργία του βασιλείου.

Την κατάσταση διευκολύνει εν πολλοίς και το σύστημα διαδοχής της χώρας: Σε περίπτωση θανάτου του μονάρχη, την θέση του δεν παίρνει ο πρωτότοκος γιος του, όπως συνηθίζεται στους βασιλικούς οίκους της Δύσης, αλλά ο αμέσως μικρότερος αδελφός του (ακόμη και ετεροθαλής). Όμως οι διάδοχοι του Ιμπν Σαούντ είναι πολλοί, καθώς ο ιδρυτής του οίκου απέκτησε 45 γιους με 24 διαφορετικές γυναίκες –κι ο Αμπντάλα είναι ένας από τους 45 αυτούς.


Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Οπότε, σε περίπτωση που πεθάνει ο Αμπντάλα, λογικά τη θέση του θα πάρει ο αμέσως επόμενος εν ζωή ετεροθαλής αδελφός του, ο γεννημένος το 1935 πρίγκιπας Σάλμαν.

Αμ δε!

Πέρσι τον Απρίλιο, ο ίδιος ο απρόβλεπτος Αμπντάλα έκανε την… ανατροπή, παρακάμπτοντας τον Σάλμαν κι ορίζοντας τον (γεννημένο το 1945) ετεροθαλή αδελφό του Μουκρίν πρίγκιπα διάδοχο και μελλοντικό βασιλιά, αποκλείοντας ουσιαστικά τον τωρινό πρίγκιπα διάδοχο Σάλμαν από τη διαδοχή.

«Η πρόσφατη βιασύνη για να ορισθεί μια σειρά διαδοχής δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο Αμπντάλα έχει μόνο λίγους μήνες ζωής, λόγω της προχωρημένης ηλικίας αλλά και της ανίατης ασθένειας του», δήλωσε η πολιτική αναλυτής του IGA, Ρέιτσελ Χέρτσμαν.

Μένει να δούμε τι ανάστημα θα υψώσουν οι δυο μεσαίοι αδελφοί, ο Ταλάλ και ο Άχμαντ, οι οποίοι προφανώς θα θελήσουν κι αυτοί ένα κομμάτι από την πίτα της διαδοχής, τόσο για το συμφέρον των ιδίων, όσο και γι’ αυτό των απογόνων τους, ενώ σίγουρα στο… χορό θα μπουν και τα εγγόνια του Ιμπν Σαούντ που διαθέτουν ήδη ισχυρά αξιώματα και ελέγχουν βασικούς φορείς της σαουδαραβικής δημόσιας διοίκησης, όπως οι δυο γιοί του Αμπντάλα, ο Μιτέμπ κι ο Μισάαλ.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024