Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απέτυχε προσπάθεια της SpaceX να προσεδαφίσει χρησιμοποιημένο πύραυλο

Απέτυχε προσπάθεια της SpaceX να προσεδαφίσει χρησιμοποιημένο πύραυλο

Μη επανδρωμένος πύραυλος της εταιρείας SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία ένα διαστημικό φορτηγό για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, απέτυχε όμως να προσεδαφιστεί σε μια πλωτή εξέδρα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Μη επανδρωμένος πύραυλος της εταιρείας SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία ένα διαστημικό φορτηγό για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, απέτυχε όμως να προσεδαφιστεί σε μια πλωτή εξέδρα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Η SpaceX, μια εταιρεία του μεγιστάνα της υψηλής τεχνολογίας Έλον Μασκ, ελπίζει να μειώσει δραστικά το κόστος εκτόξευσης φορτίων τροποποιώντας τον πύραυλο Falcon 9 ώστε να επιστρέφει αυτόματα στην εξέδρα εκτόξευσης.

Διαβάστε επίσης

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από την Αεροπορική Βάση του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, μεταφέροντας το σκάφος ανεφοδιασμού Dragon. Αφού απελευθέρωσε το φορτίο στο προκαθορισμένο ύψος, το πρώτο στάδιο του πυραύλου έπεσε ελεγχόμενα και κατάφερε να προσεγγίσει την εξέδρα ενός ρομποτικού πλοίου που το περίμενε 320 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα.


H πλωτή εξέδρα που περίμενε τον πύραυλο είναι ένα ρομποτικό, αυτόνομο πλοίο (Πηγή: SpaceX)

Χτύπησε όμως απότομα στην εξέδρα και καταστράφηκε. «Ο πύραυλος έφτασε στο πλοίο drone, αλλά προσεδαφίστηκε απότομα, Φτάσαμε κοντά, αλλά δεν ήρθε η ώρα να ανάψουμε πούρο» ανακοίνωσε στο Twitter ο Έλον Μασκ, συνιδρυτής της PayPal και της Tesla Motors. Είπε μάλιστα ότι η ομίχλη και το σκοτάδι εμπόδισαν τη βιντεοσκόπηση της προσπάθειας.

Η αποτυχία φαίνεται να οφείλεται σε εξάντληση των υγρών που χρησιμοποιεί το υδραυλικό σύστημα για τον έλεγχο των πτερυγίων που σταθεροποιούν τον πύραυλο κατά την επιστροφή του. Στη βάση του πυραύλου υπάρχουν επίσης σκέλη προσεδάφισης.

Πριν από τη δοκιμή του Σαββάτου, ο Μασκ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η πιθανότητα επιτυχίας ήταν 50-50.

Η NASA συνήθισε να ανακτά από τον ωκεανό τη δεξαμενή και τους χρησιμοποιημένους πυραύλους στερεών καυσίμων του διαστημικού λεωφορείου. Η ανάκτηση και η επισκευή τους για νέα χρήση ήταν ωστόσο χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες.

Η SpaceX ελπίζει να μπορεί να επαναχρησιμοποιεί άμεσα τους πυραύλους Falcon 9, και μέχρι σήμερα είχε δοκιμάσει δύο φορές την τεχνολογία ελεγχόμενης επιστροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως ο πύραυλος έπεσε στον ωκεανό και δεν προσεδαφίστηκε σε εξέδρα.

Πρωτεύων στόχος της εκτόξευσης του Σαββάτου ήταν η αποστολή προμηθειών βάρους 2,3 τόνων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κάψουλα ανεφοδιασμού Dragon προγραμματίζεται να προσδεθεί τη Δευτέρα στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Η SpaceX είναι μία από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει επικερδή συμβόλαια της NASA για τον ανεφοδιασμού του σταθμού.

Η δεύτερη είναι η Orbital Science, η οποία υπέστη σημαντικό πλήγμα τον Οκτώβριο, όταν ο πύραυλος Antares που μετέφερε το σκάφος Cygnus εξερράγη λίγα δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024