Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φλορένσια και Πάουλα: Οι κόρες που έφτιαξαν παράδοση στην ορκωμοσία

Φλορένσια και Πάουλα: Οι κόρες που έφτιαξαν παράδοση στην ορκωμοσία

Η αρχή έγινε το 2011, όταν Κριστίνα Φερνάντες, ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος της Αργεντινής, έχοντας στο πλευρό της την κόρη της Φλορένσια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ντίλμα Ρουσέφ, ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος της Βραζιλίας, έχοντας στο πλάι της την κόρη της Πάουλα. Απλά μια ανθρώπινη στιγμή ή μήπως προετοιμάζονται οι διάδοχοι;

Η αρχή έγινε το 2011, όταν Κριστίνα Φερνάντες, ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος της Αργεντινής, έχοντας στο πλευρό της την κόρη της Φλορένσια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ντίλμα Ρουσέφ, ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος της Βραζιλίας, έχοντας στο πλάι της την κόρη της Πάουλα. Απλά μια ανθρώπινη στιγμή ή μήπως προετοιμάζονται οι διάδοχοι;

Παραδοσιακά στις χώρες της Νοτίου Αμερικής, η τελετή ορκωμοσίας ενός Προέδρου γίνεται παρουσία του προκατόχου του. Ο απερχόμενος παραδίδει την «προεδρική κορδέλα» στον νέο πρόεδρο, ενίοτε και κάποιο ακόμα σύμβολο της προεδρικής εξουσίας.

Στην Αργεντινή για παράδειγμα, η κορδέλα συνοδεύεται από μια ράβδο. Όλο αυτό συμβολίζει τη συνέχεια της διακυβέρνησης.

Το 2011, η Κριστίνα Φερνάντες θα παραλάμβανε την προεδρία από τον… εαυτό της, δεδομένου ότι και το 2007 είχε κερδίσει τις εκλογές. Τότε είχε παραλάβει από τον σύζυγό της Νέστορ Κίρσνερ.

Στην τελετή που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2011 στο πλευρό της προέδρου βρέθηκε η κόρη της Φλορένσια. Μια νεαρή, χαμογελαστή και μικροκαμωμένη δεσποινίδα, η οποία πέρασε την προεδρική κορδέλα στην μητέρα της.

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή της Φλορένσια, η οποία γεννήθηκε το 1990. Το 2003 σε ηλικία μόλις 13 ετών βρέθηκε ξανά στην Ολομέλεια του Κογκρέσου για την ορκωμοσία του πατέρα της Νέστορ Κίρσνερ, στην προεδρία.

Οι Κίρσνερ ήταν μέχρι τότε ελάχιστα γνωστοί στην χώρα, καθώς ο νέος πρόεδρος είχε διατελέσει κυβερνήτης της μακρινής επαρχίας Σάντα Κρους και ουδείς γνώριζε πολλά για την οικογένειά του.

Η Φλορένσια σπούδαζε κινηματογράφο σε μια από τις γνωστότερες σχολές της Νέας Υόρκης, αλλά επέστρεψε στην Αργεντινή στα τέλη του 2010, όταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας της.

Διατηρεί σχετικά χαμηλό προφίλ, έχει συνοδεύσει τη μητέρα της σε επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ πρόσφατα νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο του Μπουένος Αίρες με πρόβλημα στο στομάχι, χωρίς πάντως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Αρκετοί εκτιμούν ότι μετά το τέλος και της δεύτερης προεδρικής θητείας της Κριστίνα Φερνάντες, στα τέλη του έτους, τόσο η Φλορένσια, όσο και ο 37χρονος αδελφός της Μάξιμο ίσως περάσουν σε πρώτο πλάνο.

Ο αδελφός της ηγείται της οργάνωσης νεολαίας La Campora, η οποία αποτελεί τον αχώριστο σύντροφο της προέδρου σε οποιαδήποτε δημόσια εκδήλωση.

Ο Μάξιμο εμφανίστηκε πρόσφατα σε κεντρική εκδήλωση της οργάνωσης, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις του. «Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι από μένα» είπε στους συμπατριώτες του, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον.

Στα χνάρια της Κριστίνα Φερνάντες κινήθηκε και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία πριν από λίγες ημέρες ορκίστηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος.

Εκείνη μάλιστα έκανε ένα βήμα πιο μπροστά: στην παραδοσιακή πρώτη βόλτα με το ανοικτό προεδρικό αμάξι -μετά την ορκωμοσία- η Ρουσέφ είχε στο πλάι της την 38χρονη κόρη της Πάουλα, η οποία είναι δικηγόρος και εργάζεται στην Εισαγγελία του Πόρτο Αλέγκρε.

Η Πάουλα είναι η κόρη που απέκτησε η Ρουσέφ από τον δεύτερο γάμο της με τον Κάρλος ντε Αραούζο.

Η Πάουλα είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία Ραφαέλ Κοβόλου, και το 2010 χάρισε στη μητέρα της και το πρώτο εγγονάκι.

Μάλιστα, η ίδια η πρόεδρος -τότε υποψήφια να διαδεχθεί τον «Λούλα» ντα Σίλβα- βρέθηκε στην Εκκλησία για τη βάφτιση του μωρού.

Ήθελε με αυτό τον τρόπο να βάλει τέλος και σε διάφορες «γκρίνιες» που γίνονταν εκείνη την περίοδο σχετικά με τα θρησκευτικά της πιστεύω.

Στο γάμο της Πάουλα, το 2008, η Ρουσέφ ήταν ακόμα προσωπάρχης στην κυβέρνηση «Λούλα». Θέση πολύ σημαντική, εξαιρετικά τεχνοκρατική, ενδεχομένως η ιδανική για την «σκληρή» Ρουσέφ.

Όπως έγραφε ο βραζιλιάνικος Τύπος εκείνης της περιόδου, η Ντίλμα εντυπωσίασε τους πάντες στο γάμο, χορεύοντας το κλασικό κομμάτι I will survive με τη φωνή της Γκλόρια Γκέινορ.

Η κόρη της είναι το μόνο πρόσωπο για το οποίο η πρόεδρος μπορεί να διακόψει και την πιο σημαντική συνάντηση για να της μιλήσει στο τηλέφωνο. «Πέρα από μητέρα και κόρη, είμαστε φίλες, το πρόσωπο εμπιστοσύνης της κάθε μίας» είχε κάποτε πει.

Ίσως για αυτό της έδωσε τόση δημοσιότητα στην επίσημη πρώτη της δεύτερης προεδρικής θητείας. Αν έχει προεδρικές φιλοδοξίες; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024