Χάρη σε ένα γιγάντιο αερόστατο νέας τεχνολογίας, γεμάτο με 532.000 κυβικά μέτρα ήλιου σε υψηλή πίεση, ένα τηλεσκόπιο της NASA θα παραμείνει ιπτάμενο για τρεις και πλέον μήνες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική.

Με τη γόνδολά του φορτωμένη με 2,3 τόνους επιστημονικού εξοπλισμού, το αερόστατο «υψηλής πίεσης» απογειώθηκε στις 28 Δεκεμβρίου από την αμερικανική βάση ΜακΜούρντο, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

Το φορτίο που μεταφέρει είναι το τηλεσκόπιο COSI (Compton Spectrometer and Imager), το οποίο βλέπει τον ουρανό μέσα από το διαφανές αερόστατο και καταγράφει ακτίνες γάμμα, φωτόνια υψηλής ενέργειας που παράγονται από μαύρες τρύπες, πάλσαρ και άλλα κοσμικά φαινόμενα.

Τα παλαιότερα ερευνητικά αερόστατα της NASA, τα λεγόμενα αερόστατα μηδενικής πίεσης, παρέμεναν ιπτάμενα μέχρι 55 μέρες. Χρησιμοποιούν μια ανοιχτή βαλβίδα που εξισώνει την πίεση στο εσωτερικό του αερόστατου με την ατμοσφαιρική πίεση. Έχουν το μειονέκτημα ότι κατεβαίνουν σε μικρότερα ύψη στη διάρκεια της νύχτας, καθώς το κρύο προκαλεί συστολή του αέριου ήλιου και συρρίκνωση του αερόστατου.

Το διαρκές ανεβοκατέβασμα επηρεάζει τις μετρήσεις των επιστημονικών οργάνων, ένα πρόβλημα που εξαλείφεται με το αερόστατο υψηλής πίεσης. Είναι πλήρως σφραγισμένο και φέρει κατακόρυφα σχοινιά, ή τένοντες, που διατηρούν σταθερό τον όγκο του αερόστατου ακόμα και αν η θερμοκρασία μεταβάλλεται.

Στο ύψος των 33,5 χιλιομέτρων, το COSI βρίσκεται πάνω από το μεγαλύτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, η οποία εμποδίζει την ανίχνευση ακτίνων γάμμα από το έδαφος.

Η NASA ελπίζει ότι το τηλεσκόπιο θα παραμείνει ιπτάμενο για τουλάχιστον 100 μέρες και θα παραμείνει στην περιοχή της Ανταρκτικής, χάρη στα αέρια ρεύματα που κυκλώνουν την ήπειρο.

Για κάθε ενδεχόμενο όμως έχει ενημερώσει τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες για το ενδεχόμενο να ξεστρατίσει το αερόστατο στον εναέριο χώρο τους.

Η NASA θα πρέπει επίσης να φροντίσει να προσγειώσει το αερόστατο στην ξηρά, αλλιώς το τηλεσκόπιο θα χαθεί για πάντα στον ωκεανό.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr