Τρελαμένα από τη μόλυνση, τα θύματα μετατρέπονται σε ζόμπι αυτοκτονίας. Έγιναν υποχείρια ενός ασυνήθιστου ιού, ο οποίος κυριολεκτικά ελέγχει τη συμπεριφορά των θυμάτων του.

Γνωστός με το όνομα baculovirus, ο ιός προσβάλλει κάμπιες εντόμων, οι οποίες αναγκάζονται να να συρθούν μέχρι το ψηλότερο σημείο του φυτού για να πεθάνουν.

Είναι η ιδανική θέση για την εξάπλωση της αρρώστιας: το μισολιωμένο κουφάρι της κάμπιας ρίχνει ιούς στο έδαφος σαν βροχή, μολύνοντας έτσι τις κάμπιες που βρίσκονται χαμηλότερα στο φυτό. Κι αν τύχει η νεκρή κάμπια να φαγωθεί από κάποιο πουλί, ο ιός μπορεί να κατακτήσει νέες περιοχές.

Πώς όμως ελέγχει ο ιός τις κινήσεις της κάμπιας; Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Biology Letters, ο baculovirus αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι κάμπιες αντιδρούν στο φως.

Οι υγιείς κάμπιες ανεβοκατεβαίνουν το φυτό χωρίς ποτέ να φτάνουν στην κορυφή του, ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτισμού. Όταν πλησιάζει η ώρα για τη μεταμόρφωσή τους σε ενήλικα έντομα, οι κάμπιες κατεβαίνουν στη βάση του φυτού και τυλίγονται στο κουκούλι τους.

Οι μολυσμένες κάμπιες, έδειξαν τα πειράματα, αρχίζουν να σκαρφαλώνουν ψηλά στο φυτό τρεις μέρες μετά την προσβολή τους. Σε συνθήκες σκοταδιού, όμως, παραμένουν ακίνητες.

Όπως φαίνεται, η ίωση επιδρά στο νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αναγκάζει να κινηθούν προς το φως. Φροντίζει έτσι να μεγιστοποιήσει τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας.

Ο baculovirus είναι ασυνήθιστα πολυμήχανος, δεν είναι όμως ο μόνος παθογόνος παράγοντας που ελέγχει το μυαλό των θυμάτων του.

Το ίδιο κάνουν αρκετά είδη μυκήτων, τα οποία προσβάλλουν μυρμήγκια και τα αναγκάζουν να πεθάνουν σε όσο γίνεται ψηλότερο σημείο.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr