Απλές καθημερινές δραστηριότητες από την επιλογή ρούχων μέχρι τη χαλάρωση μπροστά στην τηλεόραση, μπορεί για εμάς να μοιάζουν παιχνιδάκι αλλά για άτομα που πάσχουν από δυσχρωματοψία – που αντιμετωπίζουν δηλαδή πρόβλημα ως προς τον διαχωρισμό ανάμεσα στα χρώματα και κυρίως σε αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου – αποτελούν άθλο.

Το λογισμικό Eyeteq που ανέπτυξαν βρετανοί επιστήμονες από το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου East Anglia, αναμένεται να μεταμορφώσει την εμπειρία της τηλεθέασης των ατόμων αυτών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χάρη στη νέα τεχνολογία, οι τηλεθεατές με δυσχρωματοψία θα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου και άρα χρωματικές λεπτομέρειες στην οθόνη του δέκτη τους.

Η νέα τεχνολογία

Το Eyeteq δεν θα αλλοιώνει την προβαλλόμενη εικόνα, κατά τους ερευνητές, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και οι τηλεθεατές που δεν θα έχουν δυσχρωματοψία θα μπορούν μαζί με τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Το καινοτόμο σύστημα χρησιμοποιεί μαθηματικά μοντέλα οπτικής αντίληψης για την ενίσχυση των χρωμάτων, με εφαρμογή τόσο σε στατικές όσο και σε κινούμενες εικόνες. Στην παρούσα φάση, το λογισμικό Eyeteq είναι διαθέσιμο για τις κατασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να το ενσωματώσουν στους δέκτες τους μέσα στους επόμενους μήνες.

«Το συγκεκριμένο σύστημα βελτίωσης της εικόνας, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπειρίας της τηλεθέασης για άτομα με δυσχρωματοψία» αναφέρει ο καθηγητής Γκράχαμ Φινλέισον. «Κατά την ενεργοποίηση του Eyeteq, το τηλεοπτικό περιεχόμενο “φιλτράρεται” περνώντας από το ειδικό κουτί με αποτέλεσμα να ενισχύεται καρέ-καρέ, προτού μεταδοθεί στη συνέχεια από τον τηλεοπτικό δέκτη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση των αθλητικών προγραμμάτων, των εκπομπών μαγειρικής και των ντοκιμαντέρ καθώς βασίζονται σε μεγάλο μέρος τους σε αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου».

Ειρήνη Βενιού

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο