Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τόμι Έντισον, ο τυφλός κριτικός κινηματογράφου

Τόμι Έντισον, ο τυφλός κριτικός κινηματογράφου

Ασκεί κριτικές σε δεκάδες ταινίες, αλλά δεν έχει δει ούτε μία. Ο Τόμι Έντισον είναι γνωστός ως ο τυφλός κριτικός κινηματογράφου. Και απολαμβάνει την εμπειρία του κινηματογράφου, ακριβώς όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος. «Σκέφτηκα ότι θα είχε πλάκα να ασκώ κριτική σε ταινίες από την πλευρά ενός τυφλού ανθρώπου. Ήθελα να δείξω σε όσους βλέπουν τι απογοήτευση είναι» λέει ο Έντισον.

Ασκεί κριτικές σε δεκάδες ταινίες, αλλά δεν έχει δει ούτε μία. Ο Τόμι Έντισον είναι γνωστός ως ο τυφλός κριτικός κινηματογράφου. Και απολαμβάνει την εμπειρία του κινηματογράφου, ακριβώς όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο Έντισον γεννήθηκε με ένα μη ανεπτυγμένο οπτικό νεύρο. Απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν μπορούσε να απολαύσει τις ταινίες όπως ήθελε, άρχισε να γράφει κριτικές για να κάνει τον κόσμο να καταλάβει πώς είναι να παρακολουθείς σινεμά, ενώ δεν βλέπεις.

«Σκέφτηκα ότι θα είχε πλάκα να ασκώ κριτική σε ταινίες από την πλευρά ενός τυφλού ανθρώπου. Ήθελα να δείξω σε όσους βλέπουν τι απογοήτευση είναι» λέει ο Έντισον, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Ορισμένοι μου λένε: Πώς μπορείς να ασκείς κριτική σε μία ταινία; Δεν μπορείς καν να την δεις. Αλλά μετά το 1928, άρχισαν να βάζουν διάλογο στις ταινίες. Δεν είναι βωβές πια! Πριν από αυτό, εντάξει, δεν θα μπορούσα να κάνω κριτική. Αλλά τώρα το κάνω και το λατρεύω» λέει ο ίδιος.

Τι ακριβώς κάνει όμως; Ο Έντισον μιλά για τον τρόπο που η μουσική και τα λόγια επηρεάζουν την εμπειρία μιας ταινίας. Αυτό που ακούγεται βγάζει νόημα; Αποκαλύπτει σημεία της πλοκής; Μεταφέρει μία ατμόσφαιρα; Ή είναι απλά θόρυβος;

Τα βίντεο του Έντισον στο YouTube συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες views. Διαθέτουν χιούμορ, αυτοειρωνικά σχόλια και γρήγορο ρυθμό.

Το χιούμορ και η αυτοειρωνεία αποκαλύπτεται και στο μότο του: «Δεν κάνω σπόιλερ. Δεν ξέρω καν τι έγινε στην ταινία».

Σήμερα, η τεχνολογία επιτρέπει σε έναν τυφλό να παρακολουθήσει την πλοκή μίας ταινίας μέσω μίας ηχητικής περιγραφής του τι συμβαίνει στην οθόνη όταν δεν υπάρχει διάλογος. Η τεχνολογία αυτή είναι δυστυχώς διαθέσιμη μόνο σε ελάχιστα σινεμά ή σε DVD.

Αυτή, όμως, η τεχνολογία επέτρεψε στον Έντισον να «δει» την πρώτη του βωβή ταινία. «Το κατάλαβα. Ήξερα τι είναι. Αυτό ήταν τεράστιας σημασίας για εμένα» είπε. «Συγγνώμη για το αστείο, αλλά μου άνοιξε τα μάτια» τονίζει στον Guardian.

Οι αγαπημένες του ταινίες είναι το Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε και Τα Καλά Παιδιά. «Ποιος δεν λατρεύει Τα Καλά Παιδιά; Αυτή είναι μία ταινία που πιστεύω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δει χωρίς εικόνες, σε μία σπασμένη τηλεόραση, και μπορεί να την κατανοήσει» λέει.

Ο Έντισον είναι καλεσμένος στο Other Film Festival, γνωστό ως Toff, στη Μελβούρνη. Θα είναι κριτής ενός καινούριου βραβείου για την καλύτερη ηχητική περιγραφή ταινίας.

Ο ίδιος, πάντως, τάσσεται κατά της ηχητικής περιγραφής. Λέει ότι θέλει να προσπαθεί να καταλάβει μόνος του τι γίνεται στην ταινία.

Εάν κάποιος θέλει να δει πώς ακριβώς το κάνει, ο Guardian προτείνει ένα πείραμα. Στην επόμενη ταινία που θα δει κάποιος, σε μία χαοτική σκηνή δράσης για παράδειγμα, ας δοκιμάσει να κλείσει τα μάτια και να τα ανοίξει μόνο όταν τελειώσει η σκηνή. Ύστερα ας ρωτήσει τον εαυτό του: Τι συνέβη;

Στο παρακάτω βίντεο, ο Έντισον ασκεί κριτική στο Inception του Κρίστοφερ Νόλαν:




Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024