Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πείραμα της Google για την κατάργηση των online διαφημίσεων

Πείραμα της Google για την κατάργηση των online διαφημίσεων

Ο Παγκόσμιος Ιστός χρηματοδοτείται σήμερα από διαφημίσεις, όμως πολλοί χρήστες σιχαίνονται να τις βλέπουν, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι διαφημιστές παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Η Google λανσάρει τώρα μια πειραματική υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να ξεφορτωθούν τα διαφημιστικά μηνύματα για ένα με τρία δολάρια το μήνα.

Η Google λανσάρει μια πειραματική υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να ξεφορτωθούν τα διαφημιστικά μηνύματα στο Διαδίκτυο -ή τουλάχιστον κάποια από αυτά- για ένα με τρία δολάρια το μήνα.

Ο Παγκόσμιος Ιστός χρηματοδοτείται σήμερα από διαφημίσεις, ωστόσο πολλοί χρήστες σιχαίνονται να τις βλέπουν, γνωρίζοντας μάλιστα ότι οι διαφημιστές παρακολουθούν τις κινήσεις τους.

Το μοντέλο που προτείνει τώρα η Google μέσω του Contributor είναι «ένα πείραμα για επιπλέον τρόπους χρηματοδότησης του Web».

Πώς λειτουργεί

Προς το παρόν το Google Contributor προσφέρεται μόνο σε χρήστες και δικτυακούς τόπους που προσκαλεί η ίδια η Google.

Όταν ο χρήστης επισκεφθεί έναν δικτυακό τόπο που συμμετέχει στο πείραμα, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στη Google, οι διαφημίσεις θα αντικαθίστανται από κουτιά με θολωμένα σχέδια. Eξαίρεση είναι οι φορητές συσκευές, όπου το διαφημιστικό υλικό μπορεί να αφαιρείται εντελώς.

Επιπλέον, οι συνεργαζόμενο δικτυακοί τόποι δεσμεύονται να μην παρακολουθούν τη συμπεριφορά των χρηστών.

Στο Contributor μπορούν όμως να συμμετέχουν μόνο δικτυακοί τόποι που κανονικά προβάλλουν διαφημίσεις από το δίκτυο της Google. Όταν ο συνδρομητής τους επισκέπτεται, η Google τους πληρώνει ένα μικρό μέρος του ποσού που έχει καταβάλλει ο συνδρομητής, αντί τα χρήματα που θα πλήρωνε κανονικά για την προβολή των διαφημίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ο συνδρομητής στηρίζει οικονομικά μόνο τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται συχνά.

Προς το παρόν στην υπηρεσία συμμετέχουν μόνο δέκα αμερικανικοί δικτυακοί τόποι όπως Τhe Onion, Mashable, ScienceDaily, Urban Dictionary.

Άλλα πειράματα

To θέμα του πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι χρήστες για το περιεχόμενο που απολαμβάνουν απασχολεί εδώ και καιρό τους εκδότες του Διαδικτύου.

Η Wall Street Journal και οι Τimes έχουν υιοθετήσει το μοντέλο του «paywall», προσφέροντας ένα μέρος του περιεχομένου τους μόνο σε συνδρομητές. Προβάλλουν όμως και διαφημίσεις.

Λίγοι σχετικά εκδότες, όπως το Next Web που δημιούργησε το ιστολόγιο TNW Blog, έχουν πειραματιστεί με συνδρομητικές υπηρεσίες που καταργούν τις διαφημίσεις online. Η ετήσια συνδρομή στο Next Web κοστίζει γύρω στα 36 ευρώ.

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επίσης, δίνει στους αναγνώστες της την επιλογή να πληρώνουν για να μην βλέπουν διαφημίσεις στα smartphone και τα tablet τους.

Μια υπηρεσία ονόματι Readability είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι παρόμοιο με το Google Contributor, έκλεισε όμως το 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024