Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου κατά της νύστας;

Ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου κατά της νύστας;

Ηλεκτρόδια που διεγείρουν τον εγκέφαλο με ηλεκτρικό ρεύμα κράτησαν ψηλά τα επίπεδα εγρήγορσης στο προσωπικό μιας αεροπορικής βάσης στις ΗΠΑ. Μάλιστα βελτίωσαν τις επιδόσεις δύο φορές περισσότερο από ό,τι η καφεΐνη, και η επίδρασή τους διήρκεσε τρεις φορές περισσότερο.

Ηλεκτρόδια που διεγείρουν τον εγκέφαλο με ηλεκτρικό ρεύμα κράτησαν ψηλά τα επίπεδα εγρήγορσης στο προσωπικό μιας αεροπορικής βάσης στις ΗΠΑ. Μάλιστα βελτίωσαν τις επιδόσεις δύο φορές περισσότερο από ό,τι η καφεΐνη, και η επίδρασή τους διήρκεσε τρεις φορές περισσότερο.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Εργαστηρίου της Αεροπορίας, το οποίο βρίσκεται στο Νιου Κάρλαϊλ του Οχάιο, δοκίμασαν τη μέθοδο σε αναλυτές που περνούν ατέλειωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη αναγνωρίζοντας στρατιωτικούς στόχους.

Τριάντα άνδρες και γυναίκες αξιωματικοί, ηλικίας 18 έως 42 ετών, πέρασαν μια κανονική μέρα στη δουλειά πριν συμμετάσχουν στο πείραμα, και έμειναν άυπνοι για συνολικά 30 ώρες. Κάθε δύο ώρες ανέφεραν πώς ένιωθαν και υποβάλλονταν σε μετρήσεις των χρόνων αντίδρασης. Υποβάλλονταν επίσης σε ένα τεστ εγρήγορσης, στο οποίο έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί αμέσως μόλις δουν μια κουκκίδα στην οθόνη να αλλάζει ξαφνικά θέση.

Η κύρια φάση του πειράματος ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα, την ώρα που η απόδοση του εγκεφάλου τείνει να πέφτει στο ελάχιστο. Οι ερευνητές συνέδεσαν τότε ηλεκτρόδια στα κεφάλια των εθελοντών και έδωσαν στον καθένα μια τσίχλα.

Οι εθελοντές ήταν εν αγνοία τους χωρισμένοι σε τρεις ομάδες: η πρώτη έλαβε πραγματική ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου για 30 λεπτά και τσίχλα που περιείχε καφεΐνη. Η δεύτερη έλαβε τσίχλα με καφεΐνη, οι όμως ερευνητές απλώς υποκρίθηκαν ότι ενεργοποιούσαν τα ηλεκτρόδια. Η τρίτη ομάδα έλαβε placebo διέγερση και τσίχλα χωρίς καφεΐνη.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται «διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος» ή tDCS και εφαρμόστηκε στον αριστερό προμετωπιαίο λοβό, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την προσοχή.

Διαβάστε επίσης:

Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν σαφή, ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστήμης στην Ουάσινγκτον.

Στις 8 το πρωί, οι εθελοντές που έλαβαν ηλεκτρική διέγερση είχαν επίδοση 6/10 στο τεστ εγρήγορσης, ενώ όσοι έλαβαν καφεΐνη ή δήθεν διέγερση περιορίστηκαν στα 3/10.

«Είναι μια τεράστια διαφορά» σχολίασε στην εφημερίδα The Guardian ο επικεφαλής της μελέτης Άντι ΜακΚίνλεϊ.

«Όσοι έλαβαν ηλεκτρική διέγερση παρουσίασαν τις ίδιες σταθερές επιδόσεις έξι ώρες αργότερα, ενώ σε όσους έλαβαν καφεΐνη οι επιδόσεις έπεσαν απότομα» ανέφερε ο ερευνητής.

Οι εθελοντές της ομάδας που έλαβαν πραγματική διέγερση ανέφερε χαμηλότερα επίπεδα κούρασης και υπνηλίας και υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και διάθεσης.

Περαιτέρω μελέτες που σχεδιάζουν τώρα οι ερευνητές θα δείξουν αν τα αποτελέσματα της τεχνικής διαρκούν ακόμα περισσότερο από ό,τι έδειξε το πείραμα.

H μέθοδος tDCS έχει χρησιμοποιηθεί πειραματικά για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η νόσος του Πάρκινσον, η κατάθλιψη και διάφορα κινητικά προβλήματα.

Δεν χρησιμοποιείται όμως ευρέως στην κλινική πράξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024