Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε υψηλή ανάλυση: Το Philae πέφτει, αναπηδά, εξαφανίζεται

Σε υψηλή ανάλυση: Το Philae πέφτει, αναπηδά, εξαφανίζεται

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης του σκάφους Rosetta είδε το ρομπότ Philae να πέφτει στον κομήτη 67P, να αναπηδά και να εξαφανίζεται πέρα από το οπτικό πεδίο της. Τι δεν γνωρίζουμε για τα επιστημονικά δεδομένα που πρόλαβε να μεταδώσει το ρομπότ.

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης του σκάφους Rosetta είδε το ρομπότ Philae να πέφτει στον κομήτη 67P, να αναπηδά και να εξαφανίζεται πέρα από το οπτικό πεδίο της.

Η κάθοδος του ρομπότ καταγράφηκε από την κάμερα OSIRIS του Rosetta, έγχρωμη και υψηλής ανάλυσης, από την οποία ελάχιστες εικόνες έχουν δημοσιοποιηθεί ως σήμερα.
Τα νέα δεδομένα ίσως βοηθήσουν τώρα στον εντοπισμό του ρομπότ, το οποίο κατέληξε σε άγνωστη θέση λίγο μετά την ιστορική προσεδάφιση της Τετάρτης.
Σώπασε, πιθανώς οριστικά, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Η εικόνα καταγράφει το τελευταίο μισάωρο μιας αργής ελεύθερης πτώσης στον κομήτη, αρκετές ώρες μετά την αποδέσμευση του Philae από το μητρικό σκάφος.
Το Philae αφήνει μια μικρή λακκούβα καθώς αναπηδά στη σκονισμένη επιφάνεια, μετά κινείται ιπτάμενο μέχρι να χαθεί στα δεξιά της εικόνας.
Από μετρήσεις των αισθητήρων του γνωρίζουμε ότι παρέμεινε μετέωρο για δύο ώρες, αναπήδησε ξανά και έπεσε στην τελική του θέση επτά λεπτά αργότερα.
Πολύτιμα δεδομένα

Λίγα έχουν γίνει γνωστά για τα επιστημονικά δεδομένα που πρόλαβε να μεταδώσει το Philae –η ανάλυσή τους απαιτεί χρόνο και οι ερευνητές της αποστολής χρειάζονταν ξεκούραση έπειτα από αρκετά άγρυπνα βράδια.

Ωστόσο η ομάδα του οργάνου MUPUS, στη γερμανική αεροδιαστημική υπηρεσία DLR, ανακοίνωσε ότι το θερμόμετρο λειτούργησε και πήρε κάποιες μετρήσεις. Τελικά όμως έσπασε καθώς προσπαθούσε να εισχωρήσει στην επιφάνεια με τη βοήθεια ενός «σφυριού».

Διαφορετική ομάδα ερευνητών αναμένεται να ανακοινώσει αν το Philae κατάφερε να συλλέξει δείγματα με ένα τρυπάνι, που μπορεί να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών.

Τα υλικά που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του κομήτη έχουν μείνει σχεδόν αναλλοίωτα στα 4,6 δισ. χρόνια που έχουν περάσει από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

Αυτό σημαίνει ότι τα δείγματα που θα προσέφερε το τρυπάνι θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για τη γέννηση της Γης και τον ενδεχόμενο εμπλουτισμό της με νερό και οργανικές ουσίες από τις προσκρούσεις κομητών.

Τα δεδομένα που έλαβε το Σάββατο από το Philae η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA θα είναι πιθανώς και τα τελευταία. Το ρομπότ έχει πέσει σε σκιά και η λιακάδα που δέχεται δεν επαρκεί για να φορτίσει τη μπαταρία του.

Οι υπεύθυνοι θα περιμένουν πάντως για καιρό, ίσως και εννέα μήνες, μήπως οι συνθήκες φωτισμού αλλάξουν καθώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο.

Το Rosetta θα τον ακολουθεί και το 2015.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024