Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάσχεση εκατοντάδων smartphone «μαϊμού» στην Αγγλία

Κατάσχεση εκατοντάδων smartphone «μαϊμού» στην Αγγλία

Σχεδόν διακόσιες απομιμήσεις smartphone της Samsung αξίας 110 χιλιάδων λιρών κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές στο Έσσεξ της ανατολικής Αγγλίας, ενώ παράλληλα διενεργούνται έρευνες για την προέλευσή τους. Τα smartphone-απομιμήσεις ενδέχεται να είναι επικίνδυνα  καθότι συνήθως δεν κατασκευάζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια. Δείτε πως θα αναγνωρίσετε μερικά smartphone-«μαϊμού»

Σχεδόν διακόσιες απομιμήσεις smartphone της Samsung αξίας 110 χιλιάδων λιρών κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές στο Έσσεξ της ανατολικής Αγγλίας, ενώ παράλληλα διενεργούνται έρευνες για την προέλευσή τους, σύμφωνα με το BBC.

«Δεν θα πρέπει να αγοράζετε τηλέφωνο από παμπ ή στο δρόμο», συνιστούν οι αρχές, «και όταν αγοράζετε μέσω Διαδικτύου, όπως από το eBay, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Εντούτοις, το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο, όπως τεκμηριώνεται από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Ιουλίου 2014. Κατά την Επιχείρηση ΕΡΜΗΣ, 70.000 προϊόντα παραποίησης/απομίμησης κατασχέθηαν σε κοινή τελωνειακή επιχείρηση της Ε.Ε.. Η επιχείρηση επικεντρώθηκε σε εμπορεύματα που αποστέλλονται μέσω ταχυδρομείου και ταχυμεταφοράς και είχε ως στόχο να εντοπίσει παραποιημένα προϊόντα που αποστέλλονται με μικρές αποστολές. Η Κοινή Τελωνειακή Επιχείρηση «ΕΡΜΗΣ» πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο από τις ελληνικές τελωνειακές υπηρεσίες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Οι τελωνειακές αρχές διενήργησαν εντατικούς ελέγχους και αντάλλαξαν πληροφορίες για δέματα που εισήλθαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες μέσω ταχυδρομείου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 70.000 προϊόντα παραποίησης/απομίμησης σε 634 διαφορετικές κατασχέσεις. Τα προϊόντα ποικίλλουν: από κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου και μικρά ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα. Διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα προϊόντα προέρχονταν από την Άπω Ανατολή.

Αν και η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε επιτυχής, συνέβη κάτι ακόμα. Αν και πραγματοποιήθηκαν 210 κατασχέσεις επιπλέον, τα εμπορεύματα αποδεσμεύθηκαν από τις τελωνειακές αρχές επειδή δεν συνεργάστηκαν οι κάτοχοι δικαιωμάτων καθώς δεν προσήλθαν για να ταυτοποιήσουν τα εμπορεύματα και να βεβαιώσουν ότι πρόκειται για προϊόντα παραποίησης/απομίμησης.

Οι αρχές που συμμετείχαν στην επιχείρηση υπενθύμισαν ότι η συνεργασία των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι καθοριστική για την επιτυχία μιας τελωνειακής επιχείρησης αυτού του είδους, δεδομένου ότι μόνον οι κάτοχοι δικαιωμάτων μπορούν να πιστοποιούν ότι τα εμπορεύματα που κατασχέθηκαν δεν είναι αυθεντικά.

Διαβάστε επίσης στο tech.in.gr:

  • Πώς θα αναγνωρίσετε ένα Samsung Galaxy S4 – «μαϊμού» Για απομιμήσεις του προηγούμενου μοντέλου Samsung Galaxy στην ελληνική αγορά κάνει λόγο η Samsung Electronics Ελλάς. Η εταιρεία υποδεικνύει σε τι διαφέρουν εξωτερικά οι περισσότερες απομιμήσεις που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα από το αυθεντικό Samsung Galaxy S4. Ωστόσο, για να κάνετε τον έλεγχο θα πρέπει να έχετε το smartphone στα χέρια σας χωρίς την συσκευασία του, χάρακα και ζυγαριά καθώς και να έχετε πιάσει στα χέρια σας το γνήσιο S4.
  • Πώς θα αναγνωρίσετε ένα iPhone 5-«μαϊμού» Ένα στα δέκα ηλεκτρονικά είναι «μαϊμού», δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις Όταν όμως βλέπεις μια πειστική συσκευασία σε ζελατίνη, τίποτα δεν μαρτυρά ότι θα πέσεις θύμα του φαινομένου. Από την άλλη, το συσκευασμένο Apple iPhone 5 των 739-979 ευρώ σου προσφέρεται αντί… 30 ευρώ, και, αν και το πιθανότερο είναι να πάρεις δώρο και την κατηγορία του κλεπταποδόχου, παίρνεις δύο!
  • Κίνα, 2010: Θραύση κάνουν τα iPad-μαϊμού

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi, @techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024