Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον το σκάφος Rosetta από τον κομήτη 67P και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική απόπειρα της αποστολής να στείλει πάνω στον κομήτη μια διαστημοσυσκευή που θα πραγματοποιήσει σειρά μελετών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το μεσημέρι της Τετάρτης το Rosetta θα απελευθερώσει τη συσκευή Φίλαι (Philae) η οποία αν όλα πάνε καλά το απόγευμα της Τετάρτης θα προσεδαφιστεί σε ένα προεπιλεγμένο σημείο του κομήτη.

Όταν ο κομήτης απείχε περίπου 100 χιλιόμετρα τα όργανα του Rosetta καθώς πλησίαζαν τον κομήτη συνέλαβαν μυστηριώδεις ήχους, το οποίο τα μέλη της αποστολής χαρακτήρισαν ως ένα «τραγούδι» που λέει ο κομήτης.

Πρόκειται για μια αναπάντεχη εξέλιξη, ένα φαινόμενο την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζαν και δεν ανέμεναν οι ειδικοί. Η πρώτη εκτίμηση των μελών της αποστολής είναι ότι οι «ήχοι» παράγονται από ταλαντώσεις του μαγνητικού πεδίου που περιβάλλει τον κομήτη.

Η συχνότητα της καταγραφής έχει αυξηθεί κατά 10.000 φορές για να είναι αντιληπτή στο ανθρώπινο αφτί.

Ελληνας μαθητής στο κέντρο ελέγχου της αποστολής

Ενας Έλληνας μαθητής της Στ’ τάξης Δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής, θα παρακολουθήσει σήμερα Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, συνοδεία Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Η Rosetta, η διαστημική συσκευή που επί 31 μήνες ταξίδευε απενεργοποιημένη στο διάστημα, «ξύπνησε» στις 20 Ιανουαρίου 2014, μετά από τους 31 μήνες αδρανοποίησης, από τις φωνές των μαθητών της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε το πρώτο βραβείο, σε έναν διασκεδαστικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο.

Η συμμετοχή της Ελληνογερμανικής Αγωγής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, κέρδισε 10.508 ψήφους, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 218 συμμετοχές.  Οι κριτές της ESA κάλεσαν έτσι, έναν από τους μαθητές συνοδευόμενο φυσικά από έναν εκπαιδευτικό του σχολείου στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, να παρακολουθήσει τη διαδικασία και να συμμετάσχει στην VIP εκδήλωση για τον εορτασμό της πρώτης προσεδάφισης που έγινε ποτέ σε έναν κομήτη.

Τυχερός ήταν ο μαθητής Δημήτρης Γρύλλης, που φοιτά στην ΣΤ τάξη του δημοτικού και είναι αυτός που τελικά θα εκπροσωπήσει τους μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής που πήραν μέρος στο διαγωνισμό της ESA.Ο Δημήτρης συμμετείχε σε ομαδική διαθεματική εργασία της τάξης του για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή καταφυγίου στον πλανήτη ‘Aρη.

Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr