Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λεονάρνο ντι Κάπριο: νέος, ταλαντούχος, φιλόδοξος αλλά...άτυχος!

Λεονάρνο ντι Κάπριο: νέος, ταλαντούχος, φιλόδοξος αλλά…άτυχος!

Μια φυσιογνωμία χωρίς αμφιβολία χαρισματική, ένας ηθοποιός που έχει μάθει να ρισκάρει και από τον οποίο περιμένουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον. Και…γιατί όχι, ένα Όσκαρ! Γνωρίστε λίγο καλύτερα τον Λεονάρντιο ντι Κάπριο. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Leonardo DiCaprio) γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια το Νοέμβριο του 1974. Έναν χρόνο αργότερα οι γονείς του χώρισαν […]

Μια φυσιογνωμία χωρίς αμφιβολία χαρισματική, ένας ηθοποιός που έχει μάθει να ρισκάρει και από τον οποίο περιμένουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον. Και…γιατί όχι, ένα Όσκαρ! Γνωρίστε λίγο καλύτερα τον Λεονάρντιο ντι Κάπριο.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο (Leonardo DiCaprio) γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια το Νοέμβριο του 1974.

Έναν χρόνο αργότερα οι γονείς του χώρισαν κι εκείνος έμεινε με τη μητέρα του. Ο μεγαλύτερος, ετεροθαλής αδερφός του, Άνταμ Φάραρ, απασχολούνταν ήδη στο χώρο του θεάματος, κι έτσι ο μικρός Λεονάρντο πήρε τη σκυτάλη και συμμετείχε σε εκπαιδευτικές ταινίες και σε διαφημίσεις.

Η τηλεοπτική του καριέρα ξεκίνησε το 1990 στη σειρά «Parenthood». Έκτοτε εμφανίστηκε σε πολλές άλλες, με πιο χαρακτηριστικές τα «The New Lassie» και «Roseanne» καθώς και στη γνωστή σειρά-σαπουνόπερα που παρακολοθήσαμε επί σειρά ετών και στην Ελλάδα, «Santa Barbara».


Το 1991, σε ηλικία 17 ετών, έκανε τα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο στην κωμωδία τρόμου «Critters 3». Το 1992 ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο τον επέλεξε ανάμεσα σε 400 νέους ηθοποιούς για να παίξει στην ταινία «Αγεφύρωτες Σχέσεις» μαζί με την Έλεν Μπάρκιν και τον ίδιο.


Σε ηλικία μόλις 19 ετών, το 1993, έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία β’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ» με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ.
Ο Ντι Κάπριο υποδύθηκε τον νοητικά ανάπηρο αδερφό του Ντεπ. Ο σκηνοθέτης Λάσε Χάλστρομ παραδέχτηκε ότι αρχικά έψαχνε για έναν λιγότερο όμορφο ηθοποιό, αλλά δέχτηκε τον Ντι Κάπριο καθώς αποδείχτηκε ο πιο αποδοτικός ανάμεσα στους υπόλοιπους ηθοποιούς που έκαναν δοκιμαστικό.
Φυσικά δικαιώθηκε και η ταινία αποδείχτηκε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

Γνωρίζατε ότι…
Η Σάρον Στόουν είχε αναλάβει να πληρώσει την αμοιβή του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην ταινία «Γρήγορη και Θανάσιμη», σε σκηνοθεσία Σαμ Ράιμι, γιατί η εταιρία Sony Pictures δεν ήταν σίγουρη πως ήθελε τη συμμετοχή του;


Ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος ήρθε το 1996 στην ταινία «Romeo + Juliet», μια μοντέρνα εκδοχή του ομότιτλου έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από τον αυστραλό σκηνοθέτη Μπαζ Λούρμαν, με τον οποίο έκανε πρόσφατα τον Υπέροχο Γκάτσμπυ.


Έναν χρόνο αργότερα, το 1997, έγινε παγκοσμίως γνωστός με την ταινία «Τιτανικός» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Τζέιμς Κάμερον και με συμπρωταγωνίστρια την Κέιτ Ουίνσλετ.

Η ταινία βραβεύτηκε με 11 Όσκαρ, από τα 14 που ήταν συνολικά υποψήφια, και ο Λεονάρντο έλαβε τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Χρυσή Σφαίρα. Είναι γεγονός πως ο Ντι Κάπριο αρχικά είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στην ταινία, στην πορεία όμως, άλλαξε γνώμη, όταν πείστηκε από τον Κάμερον, ο οποίος πίστευε ακράδαντα στις υποκριτικές του ικανότητες.


Έχει συνεργαστεί με τον Γούντι Άλεν κάνοντας μια καμέο εμφάνιση στην καυστική σάτιρα «Διασημότητες» το 1998, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε…


… το πρώτο του Χρυσό Βατόμουρο για την ταινία «Ο Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα». Παρά το βραβείο και τις αρνητικές κριτικές, η ταινία γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.


Το 2000 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Η Παραλία», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άλεξ Γκάρλαντ, σε σκηνοθεσία, Ντάνι Μπόιλ.
Η ταινία περιελάμβανε ένα αστραφτερό καστ με τους Τίλντα Σουίντον, Γκιγιόμ Κανέ και Ρόμπερτ Καρλάιλ.


Το 2002 συνεργάστηκε με τον προικισμένο και πετυχημένο σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ στην κωμωδία «Πιάσε Με Αν Μπορείς» με συμπρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς και Κρίστοφερ Γουόκεν. Η ταινία έτυχε θερμής αποδοχής τόσο από τους κριτικούς όσο και στο box office, ενώ ο Ντι Κάπριο έλαβε την τρίτη του υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία α’ ανδρικού ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ.


Την ίδια χρονιά, ο Λεονάρντο εμφανίστηκε στην ταινία «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης», σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε, που ήταν τοποθετημένη στα μέσα του 19ου αιώνα στην περιοχή «Πέντε Σημεία» της Νέας Υόρκης. Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία και ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ.
Η ερμηνεία του Ντι Κάπριο αν και έλαβε καλές κριτικές, δεν κέρδισε κάποιο σημαντικό βραβείο καθώς επισκιάστηκε από τον συμπρωταγωνιστή του, Ντάνιελ Ντέι Λιούις.


Το 2004 ήταν η χρονιά του. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Ιπτάμενος Κροίσος» και ήταν και πάλι υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου. Φαίνεται όμως ότι και πάλι δεν ήταν τυχερός αφού δεν κατάφερε για ακόμα μία φορά να το σηκώσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο στα χέρια του!


Το 2006 πρωταγωνίστησε στον «Πληροφοριοδότη» σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε, πλάι στους Ματ Ντέιμον, Τζακ Νίκολσον, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Μάρτιν Σιν, Βέρα Φαρμίγκα.

Επίσης το 2006 παίζει στο Ματωμένο Διαμάντι, μαζί με τη Τζένιφερ Κόνελι, μια ταινία που αφηγείται την ιστορία του Ντάνι Αρτσερ, ενός νοτιοαφρικάνου μισθοφόρου και του Σόλομον Βάντι, ενός ψαρά από το Μέντε, και τοποθετείται στο παρασκήνιο του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε τη δεκαετία του ’90.

Το 2008 έρχεται «Ο Δρόμος της Επανάστασης«, μία από τις καλύτερες ερμηνείες του, που τον φέρνει για πρώτη φορά μετά τον «Τιτανικό», δίπλα στην Κέιτ Γουίνσλετ. Ο συνδυασμός τους μοιάζει καρμικός: ο Τιτανικός έγινε η πιο μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, ως την εποχή προβολής της, ενώ η Γουίνσλετ, το 2008 κέρδισε Όσκαρ για τη ταινία Σφραγισμένα Χείλη.

Δύο από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, που γυρίστηκαν και οι δύο το 2010, «Το Νησί των Καταραμένων»…


…και το «Inception», αποτελούν από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της καριέρας του.


Το 2011, ο Ντι Κάπριο υποδύθηκε τον αμφιλεγόμενο πρώτο διευθυντή του FBI των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, στην ταινία του Κλιντ Ίστγουντ με τίτλο «J. Edgar». Για την ερμηνεία του έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου.


Το 2013, τον είδαμε το γουέστερν «Django, ο Τιμωρός» του Κουέντιν Ταραντίνο αλλά και στον
Υπέροχο Γκάτσμπυ του Μπαζ Λούρμαν.

Την ίδια χρονιά τον απολάυσαμε και στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ«, του Μάρτιν Σκορτσέζε, στην οποία υποδύεται τον Μπέλφορτ, έναν χρηματιστή στο Λονγκ Άιλαντ, που εξέτισε 20 μήνες στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί σε μια μαζική υπόθεση απάτης τίτλων το 1990 και η οποία τον ενέπλεξε στην εκτεταμένη διαφθορά της Wall Street. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Οι τρεις ταινίες που προβλήθηκαν το 2013 βοήθησαν στο να μην λείψει στο κοινό του, παρόλο που αποφάσισε μετά το πέρας και της τελευταίας, να απουσιάσει για λίγο από την ενεργό δράση.

Το 2016 περιμένουμε να τον δούμε ξανά στο «The Revenant» του μεξικάνου σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου (21 Γραμμάρια, Βαβέλ) ως κυνηηό που παγιδεύεται στη ζούγκλα της Β. Αμερικής, και αναγκάζεται να διανύσει χιλιάδες μίλια έως ότου φθάσει στην κοντινότερη πόλη.
Είναι η αληθινή ιστορία του κυνηγού γούνας, Χιου Γκλας. Διαβάστε περισσότερα

Ο Ντι Κάπριο έχει μια εταιρία παραγωγής, την «Appian Way Productions», η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή των ταινιών «Το Ορφανό» (2009) και «Κοκκινοσκουφίτσα» (2011).

Πληροφορίες ΙΜDb, Wikipedia

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024