Η απεριόριστη χρήση των ορυκτών καυσίμων πρέπει να εξαλειφθεί σταδιακά μέχρι το 2100, προκειμένου να αποφευχθεί μία επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος, τόνισε η ομάδα εμπειρογνωμόνων που εργάστηκε με τη στήριξη του ΟΗΕ.

Σε μια σκληρή όσο και διεξοδική έκθεση, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί και πρέπει να παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

Εάν αυτό δεν συμβεί, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «σφοδρή, διάχυτη και μη αναστρέψιμη» βλάβη. Η αδράνεια, όπως τόνισε ο ΟΗΕ, θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ό, τι τα αναγκαία μέτρα.

«Η επιστήμη μίλησε» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. «Δεν υπάρχει καμία ασάφεια στο μήνυμα των επιστημόνων. Οι ηγέτες πρέπει να δράσουν. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» σημείωσε.

«Αυτοί που επιλέγουν να αγνοήσουν ή να αμφισβητήσουν τα επιστημονικά στοιχεία που εκτίθενται σαφέστατα στην έκθεση αυτή, μας βάζουν όλους σε κίνδυνο, όπως και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η έκθεση της IPCC δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην Κοπεγχάγη, μετά από μια εβδομάδα έντονης συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων και των κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Είναι η πιο πλήρης εκτίμηση για την κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ποτέ», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους σε «παγκόσμια και άμεση κινητοποίηση» εναντίον της κλιματικής αλλαγής η οποία συνιστά «μια σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια και την υγεία».

«Οι πρώτες της επιπτώσεις είναι αισθητές παντού στον κόσμο και ο δρόμος που ακολουθούμε σήμερα θα οδηγούσε σε μια άνοδο της θερμοκρασίας πολύ πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου που είναι αποδεκτοί», τονίζουν οι δύο υπουργοί. οι οποίοι στα τέλη του 2015 θα προεδρεύσουν στο Παρίσι της ετήσιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr