Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυνηγοί νέων πλανητών ζητούν τη βοήθεια του κοινού

Κυνηγοί νέων πλανητών ζητούν τη βοήθεια του κοινού

Διεθνής ερευνητική πρωτοβουλία για τον εντοπισμό εξωπλανητών ζητά τη βοήθεια των χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι καλούνται να αναλύσουν τον ωκεανό δεδομένων που μεταδίδει το εξειδικευμένο τηλεσκόπιο Kepler.

Διεθνής ερευνητική πρωτοβουλία για τον εντοπισμό εξωπλανητών ζητά τη βοήθεια των χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι καλούνται να αναλύσουν τον ωκεανό δεδομένων που μεταδίδει το εξειδικευμένο τηλεσκόπιο Kepler.

Αρκετοί πλανήτες έχουν ήδη ανακαλυφθεί από εθελοντές του δικτυακού τόπου Planethunters (Κυνηγοί Πλανητών), o oποίος δημιουργήθηκε πέρυσι από διεθνή ομάδα με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Γέιλ.

Τώρα, η βάση δεδομένων της πρωτοβουλίας εμπλουτίζεται με ακόμα εννέα μήνες παρατηρήσεων από το Kepler της NASA. Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του BBC, η νέα προσπάθεια ξεκινά με αφορμή το Stargazing Live, μια τριήμερη εκδήλωση του BBC Two για την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων από το κοινό.

Το Kepler, που εκτοξεύτηκε το 2009 με την αποστολή να ανακαλύψει πλανήτες σαν τη Γη, παρακολουθεί ταυτόχρονα περίπου 150.000 άστρα σε μια περιοχή του Γαλαξία μας όπου υπάρχουν άστρα σαν τον Ήλιο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήρθε πέρυσι, όταν ανακάλυψε έναν πλανήτη του οποίου το μέγεθος και η θερμοκρασία μοιάζουν με της Γης. Ο Kepler-22b, όπως ονομάστηκε ο ξάδελφος της Γης, βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός.

Συγκεκριμένα, το τηλεσκόπιο είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει την ανεπαίσθητη μείωση της φωτεινότητας μακρινών άστρων την ώρα που περνούν από μπροστά τους οι πλανήτες τους (εικόνα κάτω).


Οι πλανήτες ανακαλύπτονται από τη μείωση της φωτεινότητας που προκαλούν καθώς περνούν μπροστά από τα μητρικά τους άστρα (Πηγή: Planethunt)

Τα σήματα αναλύονται με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού, το οποίο όμως αδυνατεί να εντοπίσει τους πλανήτες σε όλες τις περιπτώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι όταν εξετάζουν οι άνθρωποι τα δεδομένα βρίσκουν πλανήτες που οι υπολογιστές δεν μπορούσαν να βρουν» επισημαίνει ο Κρις Λίντοτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ανάλυση των δεδομένων από εθελοντές, εξηγεί, θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην περίπτωση ασυνήθιστων πλανητικών συστημάτων, τα οποία βρίσκονται για παράδειγμα σε δυαδικά συστήματα, δηλαδή κινούνται σε τροχιά γύρω από δύο ή περισσότερα άστρα ταυτόχρονα.

Όσοι μπορέσουν να ανακαλύψουν νέους πλανήτες θα περάσουν στην επιστημονική ιστορία, καθώς το όνομά τους θα εμφανίζεται στην αστρονομική βιβλιογραφία.

Δεν θα μπορούν όμως να διαλέγουν ονόματα για τους νέους πλανήτες, οι οποίοι παίρνουν υποχρεωτικά το όνομα του μητρικού τους άστρου, με την προσθήκη ενός μοναδικού αριθμού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Kepler-22b.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024