Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Άθλος του Μαθητή-Πρωταθλητή στο Word ως την Ντίσνεϊλαντ

Ο Άθλος του Μαθητή-Πρωταθλητή στο Word ως την Ντίσνεϊλαντ

Ο 16χρονος Γιώργος ζει σε μια πόλη χωρίς πολλές επιλογές για την εκμάθηση της τέχνης του προγραμματισμού, με λίγες σχολές, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό. Εκτός σχολείου, μια δασκάλα έχει αναλάβει να τον μυήσει στον κόσμο των υπολογιστών, ξεκινώντας από την εξοικείωση με την χρήση τους. Αυτός ο άνθρωπος φαίνεται πως διέκρινε την διεισδυτική οπτική του μικρού Αντωνόπουλου που έπαιζε με τα macros και του πρότεινε να δοκιμάσει, μαζί με τους φίλους του, να πιστοποιήσει τις γνώσεις του στο Microsoft Word 2007.

Ο 16χρονος Γιώργος ζει σε μια περιοχή χωρίς πολλές επιλογές για την εκμάθηση της τέχνης του προγραμματισμού, με λίγες σχολές, χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό. Εκτός σχολείου, μια δασκάλα έχει αναλάβει να τον μυήσει στον κόσμο των υπολογιστών, ξεκινώντας από την εξοικείωση με την χρήση τους. Αυτός ο άνθρωπος, η Γεωργία Μπόγρη, φαίνεται πως διέκρινε την διεισδυτική οπτική του μικρού Αντωνόπουλου που έπαιζε με τα macros και του πρότεινε να δοκιμάσει, μαζί με τους φίλους του, να πιστοποιήσει τις γνώσεις του στο Microsoft Word 2007. Παράλληλα, θα συμμετείχε σε… έναν παγκόσμιο διαγωνισμό περνώντας αρχικά από εξετάσεις σε ένα κέντρο της περιοχής και στην συνέχεια διαγωνιζόμενος στον Πανελλήνιο Τελικό στα γραφεία της Microsoft στην Αθήνα. Γιατί όχι, σκέφτηκε ο Γιώργος, ευκαιρία για βόλτα στην Αθήνα και το πιστοποιητικό, αναμφισβήτητα, θα έχει ειδικό βάρος αύριο στο βιογραφικό μου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, «δεν πιστεύαμε ότι είχαμε πολλές πιθανότητες επιτυχίας», μας λέει σήμερα ο πιτσιρικάς που αναδείχτηκε 4ος μεταξύ… μερικών εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών από εκατόν τριάντα χώρες. Στις 3 Μαΐου 2014 ο φετινός Πρωταθλητής αναφώνησε «Ωχ! Κέρδισα!».

Ο Γιώργος-Κοσμάς Αντωνόπουλος θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στον διαγωνισμό στην Καλιφόρνια για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Microsoft Office Specialist, κι εκεί ο ανταγωνισμός θα γινόταν αδυσώπητος. Κι όμως, τα μέσα που χρειαζόταν ο Γιώργος τα είχε ήδη: «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις για να τα πας καλά με το Word –ή, και με κάθε πρόγραμμα-, είναι να το μάθεις. Όταν λέω να το μάθεις, δεν εννοώ να κάνεις μηχανικές κινήσεις για την μορφοποίηση, την εισαγωγή γραφήματος ή ό,τι άλλο σου ζητάνε. Πρέπει να μάθεις τι κάνει το κάθε κλικ που πατάς και, πώς αυτό θα επηρεάσει το έγγραφο. Άρα, πρώτα είναι σημαντικό να ξέρεις «γιατί» το κάνεις αυτό και μετά το «πώς» θα το κάνεις». Επαρκές και με το παραπάνω, το υπόβαθρο, δεν συμφωνείτε;

  • Η αξία του πιστοποιητικού MOS: «Η πιστοποίηση του Microsoft Office Specialist είναι ένα σημαντικό κομμάτι του βιογραφικού και θα με βοηθήσει στο επάγγελμα που θέλω να κάνω. Τα περισσότερα, μην πω και όλα, τα επαγγέλματα στη σημερινή εποχή χρησιμοποιούν λίγο-πολύ τους υπολογιστές. Ένα μεγάλο ποσοστό των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται σε δουλειές είναι το Word και το Excel και γενικά το Office. Οπότε, μια τέτοια πιστοποίηση είναι σημαντική στο να σε δεχτούν σε μια δουλειά.»


Ο Γιώργος ταξίδεψε στην Ντίσνεϊλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου «αν και ο προορισμός ήταν για μικρότερα παιδιά, με τα κινούμενα σχέδια και τα παιδικά της Ντίσνεϊλαντ, τελικά, τα δύο πάρκα της και όλα αυτά τα παιχνίδια και τα τρενάκια που είχε ήταν ένα φανταστικό ταξίδι».

Δεν ήταν όμως αυτό το ταξίδι, ήταν ο προορισμός. Το «ταξίδι» περιελάμβανε αγωνία, ακόμα και φόβο για το «τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια χώρα που μόνο σε ταινίες την έχω δει την στιγμή που, μια εκδρομή πας και φοβάσαι», αλλά και αφοσίωση στον στόχο με καθημερινή εξάσκηση και πρακτική.


Ο Γιώργος-Κοσμάς Αντωνόπουλος κατά την απονομή της διάκρισής του στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Microsoft Office Specialist για τις επιδόσεις του στο MS Word 2007.

Η δουλειά του Γιώργου Αντωνόπουλου ξεχώρισε μεταξύ 750.000 εργασιών, κι αν το καλοσκεφτείς δεν είναι ούτε λίγο, ούτε ασήμαντο. Θα μου πεις, στο Word τα πήγε καλά, δεν έγραψε δα και τον κώδικά του! Κι όμως. Όταν ζητάς από αυτό το παιδί να σου πει τι είναι το πιο σημαντικό στην χρήση αυτού του προγράμματος και σου απαντάει πως, σε αυτό όπως και σε όλα τ’άλλα, το πιο σημαντικό είναι να το μάθεις (το αυτονόητο) και μετά σου μιλάει για macro, VB modules και Visual Basic for Applications και για το όνειρό του να γίνει προγραμματιστής, αντιλαμβάνεσαι πως δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεις με περιφρόνηση το κατόρθωμά του.

Οι ψηφιακές του δεξιότητες, που λείπουν ακόμα και από τους δασκάλους και τους καθηγητές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν περιορίζονται στην ενδελεχή γνώση ενός πλούσιου κειμενογράφου. O Γιώργος-Κοσμάς Αντωνόπουλος γνωρίζει ήδη τι σημαίνει αλγοριθμική σκέψη και reverse engineering.

  • tech.in.gr: Ποια είναι η σχέση σου με τον προγραμματισμό;
  • Γ.Κ.Αντωνόπουλος: «Η καλύτερη. Μου αρέσει ο προγραμματισμός, ασχολούμαι αρκετό καιρό, μαθαίνω βλέποντας online οδηγούς και διαβάζοντας κάποια βιβλία. Αν και τώρα τελευταία δεν καταφέρνω να αφιερώνω αρκετό χρόνο σ’αυτόν, εξασκούμε με κάποιους φίλους μου φτιάχνοντας διάφορα προγράμματα. Θέλω να εργαστώ ως προγραμματιστής και να ζω από αυτό το επάγγελμα.»
  • Η ανεπάρκεια των μαθητών σε ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες και η ανάγκη να ενταχθεί η αποτελεσματική χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών λειτουργών συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πλέον πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή σχολική εκπαίδευση σήμερα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο 13oς Παγκόσμιος Διαγωνισμός Microsoft Office Specialist

Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνες μαθητές διακρίνονται στον Τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Microsoft Office Specialist. O διαγωνισμός θεσπίστηκε το 2002 και σε αυτόν συμμετέχουν παιδιά από 13 έως 22 ετών από πολλές χώρες, διαγωνιζόμενα στην γλώσσα τους. Εξετάζονται για τις επιδόσεις και τον χρόνο τους σε ασκήσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση MOS Word 2007, Excel 2007, PowerPoint 2007, Word 2010, Excel 2010, ή PowerPoint 2010 και επιβραβεύονται με έξι χρυσά μετάλλια και 18 υποτροφίες. Οι τρεις πρώτοι σε κάθε ενότητα λαμβάνουν υποτροφίες αξίας 5.000, 2500 και 1000 δολαρίων αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα, φέτος, δύο χιλιάδες μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν σε εξετάσεις για να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους στις εφαρμογές γραφείου της Microsoft. Οι εξετάσεις διοργανώθηκαν από σχολεία και φροντιστήρια ανά την ελληνική επικράτεια. Στον ελληνικό τελικό, κλήθηκαν να συμμετέχουν 100 μαθητές με τις καλύτερες επιδόσεις ανά τομέα. Στις 3 Μαΐου 2014 συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Microsoft Hellas, όπου έγινε ο Πανελλήνιος Τελικός, με την φροντίδα των διοργανωτών ACTA και Infotest. To ελληνικό σκέλος του παγκόσμιου διαγωνισμού τέθηκε, για πρώτη φορά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

H ΈλεναΖαγλαρίδου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων «Συνεργάτες στη Μάθηση» τηςMicrosoft, «Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους Εθνικούς μας Πρωταθλητές, Γιώργο-Κοσμά Αντωνόπουλο και Απόστολο Ρούσση. Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι, που και φέτος, ο Παγκόσμιος διαγωνισμόςMicrosoftOfficeSpecialistανέδειξε δύο ακόμη ελληνικές συμμετοχές, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις γνώσεις του σε πολύτιμα ψηφιακά εργαλεία καθώς και να αποκτήσουν μια πολύ σημαντική πιστοποίηση (MOS) για το επαγγελματικό τους μέλλον. Ελπίζουμε οι διακρίσεις αυτές να ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερα νέα παιδιά να συμμετάσχουν στον επόμενο διαγωνισμό, για να ζήσουν από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία, αλλά και να διεκδικήσουν τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή!»

Εκτός από την Microsoft Hellas, στην διοργάνωση του διαγωνισμού στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν δύο αναγνωρισμένοι φορείς πιστοποίησης, η ACTA, που ξεπήδησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Infotest, ο αποκλειστικός συνεργάτης της Certiport. Συγκεκριμένα, η ACTA είναι η «Εταιρία Έντασης Γνώσης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και αναγνωρισμένος φορέας πιστοποίησης από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Επίσης, είναι Διαπιστευμένος Φορέας Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO 17024 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

Η INFOTEST είναι επίσης αναγνωρισμένος φορέας πιστοποίησης από τον ΟΕΕΚ και αποκλειστικός συνεργάτης της CERTIPORT στην Ελλάδα και την Κύπρο -του μεγαλύτερου φορέα πιστοποίησης ψηφιακών δεξιοτήτων στον κόσμο όπως Microsoft Office Specialist, IC3, Microsoft Technical Associate, Adobe και CompTIA. Οι δύο αυτοί φορείς συνεργάζονται στρατηγικά και η ACTA συμμετέχει στο κεφάλαιο της Infotest.

Οι έλληνες πρωταθλητές ταξίδεψαν στην Disneyland των ΗΠΑ, με την χορηγία των διοργανωτών ACTA και Infotest (μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι στην σελίδα του διαγωνισμού στο Facebook).

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που έλληνες μαθητές διακρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό της εταιρείας από το Ρέντμοντ. Το 2014 διακρίθηκαν ο προαναφερόμενος Γιώργος Αντωνόπουλος (4ος στο Word) και ο Απόστολος Ρούσσης στο Excell (7ος στην παγκόσμια κατάταξη).


Ο Απόστολος Ρούσσης, ο Έλληνας Πρωταθλητής στο MS Excel 2007, κατά την απονομή της διάκρισής του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου αναρριχήθηκε στην 7η θέση. «Εμπειρία… Ζωής!», μας γράφει ο Απόστολος, «Είναι πράγματι το πιο σπουδαίο πράγμα που έχω κάνει ποτέ!»

Παλαιότερα:

• 2013: Χρήστος Φιαμέγκος, 3os, Excel
• 2013: Δήμητρα Μαρή, 9η Word
Στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, συμμετείχαν 344.000 μαθητές από 90 χώρες.

• 2010: Παναγιώτης Γιαννόπουλος, 2os, Word

• 2008: Γιώργος Λαμπριανίδης, 2os, Word

• 2007: Γιάννης Λανιέρης, 2os, Word

MOS 2015: Η δική σας ευκαιρία για μια βόλτα στο Τέξας

Ο Θάνος Τότσικας, PMP, Project Manager, Infotest, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την υλοποίηση του πρωταθλήματος, μίλησε για τον θεσμό, την αξία της πιστοποίησης και την εμπειρία της αναμέτρησης: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Microsoft Office Specialist είναι ένα project του οποίου, τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνω την οργάνωση και υλοποίηση με ιδιαίτερη χαρά, λόγω της συμμετοχής νέων ανθρώπων. Νέων ανθρώπων που βλέπουν τους πρώτους τους στόχους να επιτυγχάνονται και τις πρώτες τους προσπάθειες να ανταμείβονται με μια εμπειρία πραγματικά μαγευτική: τη συμμετοχή σε ένα διεθνή διαγωνισμό, που διοργανώνεται από δυο εταιρίες κολοσσούς, τη Microsoft και τη Certiport/Pearson Vue. Ένα διαγωνισμό που καταλήγει σε μια υψηλού επιπέδου αναμέτρηση μεταξύ των καλύτερων μαθητών από όλο τον κόσμο και συνδυάζεται με ένα δωρεάν ψυχαγωγικό 4ήμερο στην Αμερική.

Είμαι δε ιδιαίτερα χαρούμενος που, με τη βοήθεια των διοργανωτριών εταιριών ACTA και Infotest και την υποστήριξη της Microsoft Ελλάδος, καταφέραμε να θέσουμε το Ελληνικό Σκέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους διοργανωτές του Παγκόσμιου Τελικού.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στο Πρωτάθλημα αποκτούν την πιστοποίηση Microsoft Office Specialist (MOS), τη μοναδική πιστοποίηση που υπογράφεται από τον ίδιο τον κατασκευαστή του λογισμικού, τη Microsoft. Το MOS αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο διεθνές πρότυπο αξιολόγησης και είναι αποδεκτό από την παγκόσμια εκπαιδευτική και εργασιακή κοινότητα.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το Ελληνικό Σκέλος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MOS για το 2015 και αναμένουμε ιδιαίτερη αύξηση των συμμετοχών. Στόχος των μαθητών θα είναι να κερδίσουν το ταξίδι στο Ντάλας του Τέξας στις ΗΠΑ για να πάρουν μέρος στον επόμενο Παγκόσμιο Τελικό και, γιατί όχι, να γίνουν αυτοί οι επόμενοι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές! Στόχος δικός μας θα είναι να ευχαριστηθούν τη συμμετοχή τους!»

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024