Ο Τιμ Μπέρνερς Λι, γνωστός και ως ο πατέρας του World Wide Web, επανέλαβε την προτροπή του να ανακτήσουμε την κυριότητα των δεδομένων μας ανά το δημιούργημά του και μαζί της, τον αποκλειστικό έλεγχο της επεξεργασίας τους, κατά την ομιλία του στην IP Expo Europe στο Λονδίνο.

«Δεν συμφωνώ με εκείνους που υιοθετούν την άποψη πως «η ιδιωτικότητα έχει πεθάνει», είπε αναφερόμενος στα λόγια που είχε πει ήδη από το 1999 ο Σκοτ Μακ Νίλι, επικεφαλής τότε της Sun Microsystems («you have zero privacy anyway, get over it!»), τα οποία αργότερα επανέλαβαν πολλοί. O Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook) θεωρούσε ήδη από το 2010 «φυσιολογική εξέλιξη» την αθρόα αποκάλυψη στοιχείων από την προσωπική μας ζωή, ως αυτονόητη συνέπεια της άνθησης του blogging. Ο CEO της Google, ο Έρικ Σμιντ είχε επίσης ευθαρσώς δηλώσει πως «εάν έχετε κάτι να κρύψετε, ίσως δεν θα έπρεπε να το έχετε πράξει». «H άποψη ότι η ιδιωτικότητα έχει πεθάνει είναι λυπηρή και απέλπιδα, η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής έχει ιδιαίτερη αξία», επιμένει ο Τιμ Μπέρνερς Λι.

«Θα ήθελα να φτιάξουμε έναν κόσμο στον οποίο εγώ είμαι κύριος των δεδομένων μου. Μπορώ να σας τα πουλήσω και να διαπραγματευτούμε την τιμή, αλλά το σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τον νόμο, θα διατηρώ την κυριότητά τους. Πολλά υπέροχα, και χρήσιμα, πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν», εξηγεί ο ‘Αγγλος Σερ. Χρησιμοποίησε μάλιστα ένα επίκαιρο παράδειγμα: εάν η βιομηχανία παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σας εξηγούσε πως χρησιμοποιούνται τα ιατρικά σας δεδομένα και σας διαβεβαίωνε για τις δικλείδες ασφαλείας που θα τα περιβάλλουν, θα ήσασταν πιο πρόθυμοι να τα μοιραστείτε για τις ανάγκες της ιατρικής έρευνας.

Πρέπει να χτίσουμε συστήματα που να διαφυλάσσουν το απόρρητο, είπε ο Τιμ Μπέρνερς Λι.

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο