Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαναστατική κάψουλα φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις

Επαναστατική κάψουλα φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις

Αν υπήρχε επιλογή ανάμεσα σε μια κάψουλα ή μια ένεση, σίγουρα οι περισσότεροι ασθενείς θα επέλεγαν την κατάποση της κάψουλας. Ωστόσο πολλά φάρμακα δεν απορροφώνται σωστά υπό μορφή χαπιού καθώς διαλύονται στο στομάχι προτού καν αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Προκειμένου να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, ερευνητές δημιούργησαν μια καινοτόμο κάψουλα.

Αν υπήρχε επιλογή ανάμεσα σε μια κάψουλα ή μια ένεση, σίγουρα οι περισσότεροι ασθενείς θα επέλεγαν την κατάποση της κάψουλας. Ωστόσο πολλά φάρμακα δεν απορροφώνται σωστά υπό μορφή χαπιού καθώς διαλύονται στο στομάχι προτού καν αφομοιωθούν από τον οργανισμό.

Προκειμένου να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) δημιούργησαν μια καινοτόμο κάψουλα η οποία διαθέτει περίβλημα από μικροσκοπικές κούφιες ανοξείδωτες βελόνες μήκους πέντε χιλιοστών, με σκοπό την απευθείας έγχυση των φαρμάκων στα τοιχώματα του στομάχου μετά την κατάποσή της.

Αποτελεσματική χορήγηση χωρίς παρενέργειες

Δοκιμές σε χοίρους έδειξαν ότι η κάψουλα ήταν αποτελεσματικότερη ως προς τη χορήγηση ινσουλίνης σε σχέση με την ένεση, ενώ δεν συνοδευόταν από παρενέργειες καθώς «ταξίδευε» μέσω του πεπτικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Pharmaceutical Sciences», σε επόμενη φάση επιθυμούν να δουν κατά πόσο ένα τέτοιο «εργαλείο» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική χορήγηση βιοφαρμάκων όπως π.χ. αντισωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο θεραπειών κατά του καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η αρθρίτιδα και η νόσος του Κρον.

«Το μεγάλο μέγεθος των βιοφαρμάκων, δυσκολεύει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Και προτού καν απορροφηθούν διασπώνται μέσω των οξέων και των ενζύμων του γαστρεντερικού συστήματος τα οποία «τρώνε» τα μόρια των δραστικών ουσιών οδηγώντας το φάρμακο στην αδράνεια» εξηγεί ο Καρλ Σέλχαμερ, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επαναστατική κάψουλα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση εμβολίων. Οι ειδικοί εργάζονται επάνω σε μια άλλη εκδοχή κάψουλας η οποία θα διαθέτει βελόνες από βιοδιασπώμενα πολυμερή υλικά τα οποία θα διασπώνται και θα ενσωματώνονται στα τοιχώματα του εντέρου, με σκοπό την απευθείας χορήγηση του φαρμάκου στον οργανισμό.

ΒΗΜΑScience

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024