Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δείτε τι αλλάζει με την μετάβαση από τα Windows 8 στα Windows 10

Δείτε τι αλλάζει με την μετάβαση από τα Windows 8 στα Windows 10

Με τα Windows 10 η Microsoft επιχειρεί να αναιρέσει τα επιχειρήματα τόσο των οικιακών χρηστών όσων και επιχειρήσεων που αρνούνται πεισματικά να κάνουν την μετάβαση από τα απαρχαιωμένα 12χρονα Windows XP ή τα σταθερά Windows 7 στην νεότερη έκδοση του λειτουργικού της, τα Windows 8. Τα Windows 10 εκτιμάται ότι θα διατεθούν την άνοιξη του 2015, εντούτοις οι μηχανικοί λογισμικού της Microsoft απέφυγαν να αναφερθούν είτε στην ημερομηνία κυκλοφορίας είτε στην τιμή.

Με τα Windows 10 η Microsoft επιχειρεί να αναιρέσει τα επιχειρήματα τόσο των οικιακών χρηστών όσων και των επιχειρήσεων που αρνούνται πεισματικά να κάνουν την μετάβαση από τα απαρχαιωμένα Windows XP ή τα σταθερά Windows 7 στην νεότερη έκδοση του λειτουργικού της, τα Windows 8. Τα Windows 10 εκτιμάται ότι θα διατεθούν την άνοιξη του 2015, εντούτοις οι μηχανικοί λογισμικού της Microsoft που παρουσίασαν την Tech Preview απέφυγαν να αναφερθούν στην ημερομηνία κυκλοφορίας και στην τιμή διάθεσής τους.

Προς το παρόν, η Microsoft δια στόματος του επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης των Windows, Joe Belfiore απευθύνει κάλεσμα στους προχωρημένους χρήστες να συμβάλλουν στην διαμόρφωση των Windows 10, κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας δωρεάν την πρώιμη και πιθανά ασταθή Tech Preview για να υποβάλλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους.

Desktop ή Metro; Αυτόματη εναλλαγή ανάλογα με την χρήση πληκτρολογίου

Στα Windows 8 υπήρχαν δύο επιφάνειες εργασίας, το παραδοσιακό, αν και αλλαγμένο, desktop και το Metro, με μεγάλα τετράγωνα εικονίδια (tiles), προσανατολισμένο στις επιφάνειες αφής. Αυτή η εναλλαγή προκαλεί σύγχυση, έλεγαν οι πρώτοι χρήστες.

Στα Windows 10, η Microsoft ξεκαθαρίζει τα πράγματα και δείχνει πως ο χρήστης θα βρίσκεται σε περιβάλλον Metro, με τα μεγάλα εικονίδια, μόνο όταν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του ως ταμπλέτα, αξιοποιώντας την οθόνη αφής.

Κατά την επίδειξη στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, η εναλλαγή από desktop σε «tablet mode» γινόταν αυτόματα με την σύνδεση ή αποσύνδεση πληκτρολογίου και με την συναίνεση του χρήστη (η επίδειξη έγινε πάνω σε ένα Microsoft Surface Pro, έναν υπολογιστή με αποσπώμενο πληκτρολόγιο που μετατρέπεται σε ταμπλέτα).

Δείτε ένα φωτορεπορτάζ για τις πρώτες αλλαγές που φέρνουν τα Windows 10 από την Tech Preview:

App για το Metro, applications για το Desktop; Οικεία η όψη των παραθύρων όλων των εφαρμογών

Μετά την σύνδεση πληκτρολογίου, τα apps που χρησιμοποιούσε ο χρήστης όντας σε tablet mode, αλλάζουν όψη και μοιάζουν και πάλι με τα οικεία παράθυρα των Windows με δυνατότητα μετακίνησης, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης ή κλεισίματος στο αριστερό επάνω μέρος του παραθύρου τους. Η επιφάνεια Metro εξαφανίζεται και περιορίζεται στα εικονίδια των επιλεγμένων από τον χρήστη apps στο πλάι του οικείου, αν και νέου, μενού Έναρξη.

Μενού Start χωρίς προγράμματα; Όλα τα apps στο μενού και δυνατότητα αναζήτησης

Στο μενού Έναρξη εμφανίζονται όλα τα προγράμματα, μια αισθητή παράλειψη στα Windows 8. Εκεί προστέθηκε και η δυνατότητα αναζήτησης (στο μενού αλλά και στην taskbar, την μπάρα εργασιών στο κάτω μέρος της επιφάνειας εργασίας). Ενδιαφέρον είναι μάλιστα πως, η αναζήτηση φέρνει αποτελέσματα όχι μόνο από τον υπολογιστή του χρήστη αλλά και από το Ίντερνετ, παραπέμποντας στην χρήση του Microsoft Bing -κι εδώ, ευελπιστούμε πως ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει την μηχανή αναζήτησης που θα διενεργεί την ιντερνετική τουλάχιστον αναζήτηση, δεδομένης της ύπαρξης εναλλακτικών μηχανών (Google Desktop, Google Search).

Alt+Tab; Βρείτε το κουμπί Task View

Στην taskbar προστέθηκε το εικονίδιο για την εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων που εκτελούνται -κάτι που έκαναν οι χρήστες με το γνωστό συνδυασμό Alt+Tab στα Windows XP και άλλες εκδόσεις. Ονομάστηκε Task View και συμβολίζεται με ένα εικονίδιο δίπλα στον μεγεθυντικό φακό της αναζήτησης στην μπάρα εργασίας. Ένα κλικ στο Task View, εμφανίζει τις εφαρμογές που εκτελούνται ώστε να επιλέξει ο χρήστης με ποια θα εργαστεί.

Snap: Πολλαπλές εφαρμογές στην ίδια οθόνη

Ταυτόχρονα, η Microsoft δείχνει πως γίνεται πιο εύκολα το λεγόμενο Snap έως και τεσσάρων εφαρμογών στην ίδια οθόνη, κάνοντας μάλιστα προτάσεις για την επιλογή των συνδυασμών.

Πολλαπλά desktop: Στο ένα desktop Work project, στο άλλο Home project

Στα Windows 10 προστέθηκε επίσης η δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών desktop, μια λειτουργικότητα που δεν αξιοποιούσαν ως τώρα οι χρήστες Windows. Προτείνεται ως μια μέθοδος οργάνωσης των εργασιών στις οποίες δουλεύει ταυτόχρονα ο χρήστης, όπως για παράδειγμα όταν επεξεργάζεται μια παρουσίαση Powepoint για το γραφείο, αντλώντας στοιχεία από ένα φύλλο Excel και ένα έγγραφο στο Word και την ίδια στιγμή, επιχειρεί να οργανώσει ένα προσωπικό ταξίδι με την οικογένεια ανοίγοντας παράθυρα στον browser και τρέχοντας εφαρμογές για την ενοικίαση αυτοκινήτου ή και σπιτιού.
{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024