Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Υπερ-Όραση για τους γιατρούς που καταργεί τη βιοψία

Η Υπερ-Όραση για τους γιατρούς που καταργεί τη βιοψία

Η τεχνολογία της Φασματικής Μηχανικής Υπερ-Όρασης είναι μια νέα διαγνωστική απεικονιστική πλατφόρμα για την πρώιμη και σε πραγματικό χρόνο διάγνωση προκαρκινικών και άλλων αλλοιώσεων σε περιοχές που δεν είναι ορατές.

Η τεχνολογία της Φασματικής Μηχανικής Υπερ-Όρασης είναι μια νέα διαγνωστική απεικονιστική πλατφόρμα για την πρώιμη και σε πραγματικό χρόνο διάγνωση προκαρκινικών και άλλων αλλοιώσεων σε περιοχές που δεν είναι ορατές. Είναι βασισμένη σε εξελιγμένες οπτοηλεκτρονικές τεχνολογίες για την ακαριαία καταγραφή μιας πλειάδας στενών φασματικά εικόνων, πολλές από τις οποίες είναι αόρατες για τα σημερινά ενδοσκόπια και μικροσκόπια που προβάλλουν απλώς μια μεγέθυνση του ιστού ή του οργάνου που εξετάζεται.

Η έμπνευση της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης ήρθε στις αρχές του 2011, όμως οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος είχαν αρχίσει αρκετά χρόνια πριν από αυτή την ημερομηνία.

Όπως δηλώνει και ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπάλας, εκπρόσωπος της ομάδας «το μόνο που ενδιέφερε στην αρχή ήταν η σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση μιας μεγάλης σειράς απαιτητικών πειραμάτων, θεωρητικών υπολογισμών και εξομοιώσεων για να επιβεβαιωθεί πειραματικά ότι η ιδέα είναι υλοποιήσιμη και αποτελεσματική. Με την ολοκλήρωση των πειραματικών επαληθεύσεων άρχισε η αναζήτηση των εφαρμογών. Ευτυχώς οι ανάγκες/εφαρμογές ήταν πολύ ευδιάκριτες στον τομέα της βιο-ιατρικής, όπως εξίσου ευδιάκριτες είναι και οι σχετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα έχει αξιολογήσει έναν σημαντικό αριθμό προτάσεων επιχειρηματικής συνεργασίας και έχει προκρίνει το σχήμα “the dream team” και το επιχειρηματικό σχέδιο για γρήγορη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

Στο ερώτημα για το στοιχείο που έκρινε την επιτυχία του project, η ομάδα υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας καθότι το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε είναι πολυπαραμετρικό και οι συνθήκες μεταβάλλονται. Οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται γι’ αυτούς που έχουν έμφυτη την ανάγκη της δημιουργίας, ενώ απαιτούνται και μια σειρά άλλα χαρακτηριστικά όπως να είναι κανείς “team player” και να είναι τίμιος με τους συνεργάτες του.

«Παρακολουθώντας τον προηγούμενο διαγωνισμό πιστεύω πως θα καθιερωθεί πλέον ως ένας θεσμός με υψηλή αξιοπιστία. Με τη συμμετοχή μας στο 2ο διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί”, θέλαμε να στηρίξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες γιατί αυτές προβάλουν τις αξίες της δημιουργικότητας στην κοινωνία. Το γεγονός ότι πρωτεύσαμε στον διαγωνισμό σημαίνει ότι όχι μόνο εμείς αλλά και ένας μεγάλος αριθμός κριτών από την ερευνητική και την επιχειρηματική κοινότητα συνυπογράφει την αξία και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της τεχνολογίας μας, καθώς και την επιχειρηματική της δυναμική», δηλώνει ο Δρ. Μπάλας.

Μέσα στον σχεδόν ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τη βράβευσή της ομάδας, αρκετά βήματα έχουν γίνει για την ολοκλήρωση του project. Ολοκληρώθηκε μεταξύ άλλων η απεικονιστική συσκευή ενδοσκοπικής υπερ-ορασης, αντικατάστασης των συμβατικών ενδοσκοπίων, ενώ αναπτύχθηκε σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής η κάμερα δυναμικής φασματικής απεικόνισης για «οπτική βιοψία». Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη πρωτοτύπου πολυδύναμου μικροσκοπίου μοριακής απεικόνισης και υγρής βιοψίας. Ακόμη, μια σειρά κλινικών ερευνών σχετικές με τα προαναφερθέντα προϊόντα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τα αποτελέσματα (τεχνολογικά και κλινικά) έχουν παρουσιαστεί σε κορυφαία συνέδρια στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξίζει να αναφερθεί πως στα άμεσα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας συγκαταλέγονται η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με ταλαντούχους συνεργάτες, η οργάνωση, τυποποίηση και πιστοποίηση των βιομηχανικών διαδικασιών και η ολοκλήρωση συζητήσεων με στρατηγικούς συνεργάτες για τη γρήγορη διείσδυση στις διεθνείς αγορές.

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024