Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20.30, στον Ιανό (Σταδίου 24), την νέα ποιητική συλλογή του Σταμάτη Πολενάκη, «Η Ένδοξη Πέτρα».
!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=»//platform.twitter.com/widgets.js»;fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,»script»,»twitter-wjs»);

Για την «Ένδοξη Πέτρα» και την ποίηση του Σταμάτη Πολενάκη, θα μιλήσουν η Τιτίκα Δημητρούλια, (επ. καθηγήτρια ΑΠΘ, κριτικός λογοτεχνίας) και η Ευγενία Κριτσέφσκαγια, (φιλόλογος, μεταφράστρια).

Θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο η ηθοποιός Ντομένικα Ρέγκου και ο ποιητής.

Τα ποιήματα της «Ένδοξης πέτρας», αφηγούνται την ιστορία μιας αέναης περιπλάνησης. Από τη Ρώμη στην Καζαμπλάνκα και στα νησιά Άραν της Ιρλανδίας μέχρι τα σκοτεινά τοπία των μαχών και τα χαρακώματα του πρώτου μεγάλου πολέμου, ο ποιητής αναζητεί τα χαμένα ίχνη ενός άλλου ποιητή, τα ίχνη του ίδιου του Οδυσσέα «που πέθανε νέος και τ’ όνομά του ήταν γραμμένο στο νερό». Η ένδοξη πέτρα θα μπορούσε να είναι η ζωή μας. Αυτό το ταξίδι δεν έχει τέλος.

Ο Σταμάτης Λ. Πολενάκης (εγγονός του γνωστού Σιφνιού γελοιογράφου Σταμάτη Πολενάκη και γιος του Λέανδρου Πολενάκη), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στο τμήμα Ισπανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Είναι ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Το χέρι του χρόνου, Όμβρος, 2002, Τα γαλάζια άλογα του Φραντς Μαρκ, Οδός Πανός, 2006, και Νοτρ Νταμ, Οδός Πανός, 2008, Τα σκαλοπάτια της Οδησσού, Μικρή Άρκτος, 2012.

Ο θεατρικός του μονόλογος «Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον» παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2008 με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο, μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Richard Pierce και παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2012 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Το μονόπρακτο με τίτλο Ψαρόσουπα παρουσιάστηκε στο θεατρικό αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου την άνοιξη του 2009. Το επόμενο θεατρικό του έργο, Βερολίνο, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Στούρνα, παίχτηκε το φθινόπωρο του 2010 στο θέατρο Φούρνος, από τον θίασο «Ωκύπους». Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.