Με προτεινόμενη τιμή λιανικής 159 ευρώ διανέμεται το πρώτο tablet Bitmore με Windows 8.1, το Bitmore WTab 801, στην ελληνική αγορά. Σχεδιασμένη από την InfoQuest Technologies, αποτέλεσμα της συνεργασίας της με την Microsoft, η συσκευή απευθύνεται σε χρήστες PC με Windows 8.1 -ιδιαίτερα σε σπουδαστές και φοιτητές. Έρχεται με υποδοχές για σύνδεση με συσκευές (mini)HDMI και USB (με ειδικό καλώδιο), παραχωρεί στον χρήστη 1TB στο OneDrive μαζί με έναν χρόνο δωρεάν χρήση του Office 365 Personal, και υποστηρίζεται και καλύπτεται από εγγύηση αντικατάστασης από την InfoQuest.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά Bitmore WTab 801

 • Windows 8.1 με Bing
 • Intel Atom Z3735 1,33GHz (τέσσερις πυρήνες)
 • RAM 1GB (852MB για χρήση)
 • Intel HD Graphics
 • Οθόνη multitouch 10 σημείων, IPS, 8,3», ανάλυση έως 1280×800
 • Windows Key για την επιστροφή στην οθόνη Start με τα tiles
 • Υποδοχές microUSB, mini HDMI (θα χρειαστείτε καλώδιο)
 • Διαφορετική υποδοχή για την φόρτιση με ειδικό προσαρμογέα
 • Υποδοχή για κάρτες microSD
 • Ηχεία στην πλάτη
 • Bluetooth Low Energy

Η σύντομη ενασχόλησή μας με το Bitmore W801 δεν μπορεί παρά να αφορούσε την δοκιμή της χρήσης των Windows 8.1 σε μια ταμπλέτα. Είχαμε μια οικονομική λύση με οθόνη αφής για τη συνήθη χρήση μιας ταμπλέτας, δηλαδή browsing και apps. Συνάμα, είχαμε στα χέρια μας τα Windows 8.1 χωρίς ποντίκι και πληκτρολόγιο (ή/και θήκη-πληκτρολόγιο για ένα tablet 8,3»).

Η Microsoft διαθέτει τα Windows 8.1 δωρεάν για ταμπλέτες κάτω των 9 ιντσών, γεγονός που έκανε εφικτές ανάλογες υλοποιήσεις από πολλούς κατασκευαστές. Πρόσφατα στην IFA 2014, η Toshiba έδειξε το Encore Mini 7» και η Acer το Iconia Tab 8W των €149.

Έτσι, οι χρήστες Windows στο PC δεν έχουν πια μόνο μια οικονομική επιλογή ταμπλέτας που τους οδηγεί αναγκαστικά στο Android. Ούτε είναι αναπόφευκτο να επιλέξουν το (σημαντικά ακριβότερο) Apple iPad φορτωμένο με το εξελιγμένο, εντούτοις συνδρομητικό, Office για να εργαστούν.

Με μια ταμπλέτα με Windows, βρίσκονται σε ένα οικείο περιβάλλον -όσο οικεία μπορεί να είναι για πολλούς τα Windows 8.1- με αδιαμφισβήτητη δυνατότητα ανάγνωσης και επεξεργασίας doc, xls ή ppt, με την συνδρομή στο Office και στον πλούσιο χώρο του OneDrive εξασφαλισμένη στο πακέτο.

Εντούτοις, δεν μοιάζει το ίδιο γνώριμη η εμπειρία της χρήσης της επιφάνειας εργασίας των Windows (desktop) σε μια συσκευή με οθόνη αφής, ιδιαίτερα όταν επιχειρεί κανείς να δουλέψει γράφοντας σε ένα εικονικό πληκτρολόγιο που καταλαμβάνει την μισή οθόνη μιας μικρής ταμπλέτας.

Η εμπειρία με την αφή στο περιβάλλον με τα Live Tiles ήταν απρόσκοπτη, δεν είχε όμως αυτό ιδιαίτερη αξία. Επιλέγοντας tablet με Windows, δεν επιλύαμε αυτό το ανύπαρκτο πρόβλημα (λόγω smartphone), αλλά θέλαμε να τρέξουμε κάτι που τρέχουμε συχνά στο desktop, όταν δεν είναι διαθέσιμο το desktop και εμείς ταξιδεύουμε.

Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις από το ούτως ή άλλως επαρκώς ισχυρό τετραπύρηνο Intel Atom, μπήκαμε στον πειρασμό να μεταβούμε στην υπαρκτή και στην ταμπλέτα, γνώριμη επιφάνεια εργασίας ενός PC, από την οποία εκτελούνται και οι παραδοσιακές βαριές εφαρμογές για Windows.

Σύντομα βρεθήκαμε να επιχειρούμε αλλαγές στο μέγεθος της γραμματοσειράς, να κάνουμε παιχνίδια με την ανάλυση της οθόνης για να μπορέσουμε να αγγίξουμε τις επιλογές των μενού των εφαρμογών στα παραδοσιακά παράθυρα ή να επέμβουμε στις ρυθμίσεις. Παρ’όλα αυτά, η ανάλυση της μικρής αυτής οθόνης δεν επιτρέπει την μεγέθυνση των εικονιδίων και των επιλογών.

Λίγο αργότερα, σχεδόν αυτόματα, συνδέσαμε το ποντίκι μέσω του καλωδίου host USB που, διόλου τυχαία, υπήρχε στην συσκευή. Αυτό ήταν το σημαντικότερο ίσως συμπέρασμα από την επιλογή ενός οικονομικού tablet με Windows 8.1. Εάν επιλέξετε λοιπόν αυτή τη λύση, θα πρέπει να συνδέετε ένα mouse και ένα πλήρες πληκτρολόγιο (για ένα από τα δύο θα πρέπει να βρείτε μια άλλη λύση, μάλλον ασύρματη, μέσω Bluetooth και θυμηθείτε ότι θα προστεθούν στο βαλιτσάκι σας), να βάζετε τα αναγκαία διαθέσιμα αρχεία της δουλειάς σας στο OneDrive και να δουλεύετε με το φορητό σας Office 365 στην ταμπλέτα, που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε ήδη και στο PC. Ίσως σας αρκεί.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr