Πώς φτιάχνεται ένα σύστημα μηχανικής μετάφρασης, τι σημαίνει «Μεγάλα Δεδομένα», τι κοινό έχουν μια πένα και μια βίδα και πώς οι μηχανές μπορούν να συνδυάσουν αισθήσεις και γλώσσα είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα απαντήσουν οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» σε μια προκαταρκτική εκδήλωση πριν την περίφημη Βραδιά του Ερευνητή, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014. Παράλληλα, θα ξεκινήσει ο ανοικτός διαγωνισμός δημιουργικής αξιοποίησης ανοικτών δημόσιων δεδομένων.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» σας προσκαλεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, 18:00-22:00, να παραβρεθείτε στους χώρους του  και να γνωρίσετε από κοντά τις δράσεις του. Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνονται περιηγήσεις γνωριμίας με το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», τους ερευνητές και το έργο τους.

Και ακόμα:

 • Πώς φτιάχνεται ένα σύστημα μηχανικής μετάφρασης;
 • Τι είναι οι φωνητικές διεπαφές και πώς φτιάχνονται;
 • Τι σημαίνει «Μεγάλα Δεδομένα» και γιατί είναι τόσο σημαντικά
 • Γιατί τα Ανοιχτά Δεδομένα είναι καλύτερα;
 • Τι κοινό έχουν μια πένα και μια βίδα; Πώς οι μηχανές μπορούν να συνδυάσουν αισθήσεις και γλώσσα;
 • Τι σημαίνει επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ψηφιακής Τεχνολογίας;

Κεντρική θέση στη Βραδιά θα έχει το Open Data Challenge 2014. Ο διαγωνισμός Open Data Challenge 2014 «προκαλεί» ερευνητές, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσουν εντός μιας εβδομάδας πρωτότυπες ψηφιακές εφαρμογές που θα αξιοποιούν ανοικτά δημόσια δεδομένα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το Open Data Challenge στη διεύθυνση https://www.eventora.com/en/Events/open-data-challenge-2014-bradia-toy-ereynhth

Επίσης ιδιαίτερο σημείο της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση των τριών δυναμικών clusters που έχει αναπτύξει το Corallia. Πρόκειται για συνεργατικά σχήματα εταιριών τεχνολογίας που διαπρέπουν διεθνώς στον τομέα τους και προβάλλουν τη χώρα και το επιστημονικό δυναμικό τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Έκθεση Φωτογραφίας που θα φιλοξενείται στους χώρους του ΕΚ «Αθηνά», Τα συγκεκριμένα έργα βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό “Research & Art”  που έλαβε χώρα στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου ICRI 2014.

H πρόσκληση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και επστήμονες πληροφορικής.

 • Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»
 • Αρτέμιδος 6 & Επιδαύρου – 151 25 Μαρούσι, Αθήνα.
 • Η Βραδιά του Ερευνητή
 • Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014
 • 18:00-22:00
 • Είσοδος Ελεύθερη
 • τηλ. 210 6875300, www.rengreece.gr

Η Βραδιά του Ερευνητή (ή και European Researchers’ Night) διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη την τέταρτη Παρασκευή του Σεπτέμβρη. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε εκατοντάδες πόλεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δίνοντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τι πραγματικά κάνουν οι ερευνητές, ανοίγοντας τις συνήθως κλειστές πόρτες στα εργαστήριά τους.

Για την Βραδιά του Ερευνητή #rengreece, διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, λίγο πριν την Βραδιά του Ερευνητή διοργανώνονται στην Αθήνα τέσσερις προκαταρκτικές εκδηλώσεις στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Κτήριο Πατησίων), το Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά.

Tην περίφημη βραδιά, στις 26 Σεπτεμβρίου, εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε σε εννέα πόλεις: Αθήνα (στον Δημόκριτο και στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων), Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κόρινθο, Πάτρα, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται στο rengreece.gr

In.gr Τεχνολογία